Televízne tipy Pravdy: Želary, Tobruk, Pád Tretej ríše

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (7. 5. - 14. 5.). Vybrala ich pre vás redaktorka Magazínu Pravdy, Jana Kollárová.

07.05.2015 12:01
Tobruk Foto:
Snímka z vojnovej drámy Tobruk(2008) .
debata

Piatok 8. 5.

Želary, ČT1, 20.00

Čítať si názory filmových fanúšikov je vždy poučné. Aj dvanásť rokov starú snímku Ondřeja Trojana podľa predlohy Květy Legátovej možno hodnotiť rôzne. Na portáli csfd.cz má síce 80 %, čo je pomerne vysoké hodnotenie, no kým jeden fanúšik film odbije slovami „To je ale zasa skanzen!“ (možno hádať, či má na mysli situovanie deja do obdobia protektorátu, alebo herecké obsadenie, ktoré siaha od Anny Geislerovej cez Jaroslavu Adamovú, Miroslava Donutila, Ivu Bittovú, Ivana Trojana, Jana Hrušínskeho až po Jana Tŕísku), iný dojato napíše: „Za vojny sa teda odohrávali príbehy silné a dramatické. Natáčanie na Slovensku bola veľmi dobrá voľba.“ A ďalší nechápe, ako môže niekto „výjavy z každodenného života horalov“ považovať za americký gýč. Vraj Legátová nie je gýč a rovnako nie je gýčový ani Trojan. Teší sa zo strhujúcich výkonov Geislerovej, Györgya Cserhalmiho a živočíšnej Bittovej. Tak teda skúste príbeh osudovej lásky mladej lekárky k neotesanému horalovi.

Koľaje osudu, Jednotka, 20.20

A keď to s horalmi nepôjde, je tu anglická dráma s iným hviezdnym triom: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgard. Britský dôstojník – kto by ho stvárnil lepšie ako Colin Firth, obľúbený predstaviteľ upätých Angličanov – padol počas 2. svetovej vojny do japonského zajatia, kde bol vystavený nielen nútenej práci, ale aj krutému mučeniu. Dlhé roky po vojne konečne stretáva ženu svojich snov – kto by to mohol byť iný, ako krásna Nicole Kidman – a ožení sa s ňou. Keď zistí, že jeho najväčší mučiteľ ešte stále žije, túžba po pomste ho ženie k tomu, aby ho vyhľadal. Vraj vynikajúca klasická dráma o vojne a odpustení, ktorej kraľuje Firth, Nicole prihráva s pôvabom sebe vlastným a všetkým sa tají dych.

Tobruk, ČT2, 22.05

A komu by vojny bolo málo, môže si pozrieť ešte český film z roku 2008 o ľudskej túžbe prežiť. Režisér Václav Marhoul ho venoval všetkým československým veteránom a príslušníkom 11. čs. pešieho práporu Východného, ktorí po boku Angličanov, Austrálčanov, Poliakov a Juhoafričanov na jeseň 1941 bránili posledný Spojencami ovládaný strategický prístav v Líbyi.

Sobota 9. 5.

Pád Tretej ríše, ČT2, 20.00

Vynikajúci nemecký historický film o posledných dňoch Hitlera a jeho impéria. Videla som ho pred desiatimi rokmi a rada si ho pozriem znovu.

Habermannov mlyn, Nova, 22.35

Vojnovej tematike sa v týchto dňoch nedá vyhnúť, ale ak ide o taký strhujúci film, ako je dielo Juraja Herza, stojí to za to. Hrozivo dokonalo ukazuje paradoxy najšialenejších rokov 20. storočia. Témou je povojnový odsun Nemcov, pri ktorom sa spravodlivý hnev často miešal s najnižšími pudmi… Karel Roden v hlavnej role!

Nedeľa 10. 5.

AO: Posledný neandertálec, FilmBox, 21.00

Francúzsky film z roku 2010 ponúka príbeh posledného neandertálca, pričom vraj využíva najnovšie vedecké a historické poznatky o tom, ako tento druh vymrel. Mnoho divákov rozčúlil, no našla som aj fanúšika, ktorý ho skomentoval takto: „Veľmi zaujímavý film… mám však varovanie: nepristupujte k nemu ako k historickému filmu, ktorý sa stopercentne snaží mapovať život neandertálskych ľudí. Je to skôr nevšedná rozprávka z neandertálskej doby. Napriek mnohým nedokonalostiam ho stojí za to vidieť.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #program #televízie