Z Cannes o tom, že všetko možno bude inak

Slávna Croisette na brehu Ažúrového pobrežia a priľahlé uličky sa zmenili na divadelnú arénu, kde sa jej zákutiami pohybujú a predierajú rôzne exempláre.

23.05.2015 05:00
Isabelle Huppert a Gerard Depardieu Foto: ,
Isabelle Huppert a Gerard Depardieu pred premiérou filmu "Valley of Love".
debata (5)

Od elegantných dám a pánov až po flašinetistov, predavačov selfie palíc a žobrákov. Okuliare tohto roku neponúkajú. Škoda, tie sa strácajú najviac. Z hviezd sú v centre pozornosti najmä starší herci – Jane Fonda, Michael Caine a Harvey Keitel, ktorí paradoxne reprezentujú film s názvom Mladosť.

Zo súťažných filmov sa ponúka povšimnúť si kriminálku Dheepan. Jacques Audiard, režisér takých pozoruhodných filmov ako Prorok a Z hrdze a kostí, nakrútil tentoraz film s hercami zo Srí Lanky. Po krutej občianskej vojne v tejto krajine imigruje do Francúzska, kto len môže. Mladá žena s cudzím dievčaťom (vydáva ho za svoju dcéru) a muž, ktorý stratil všetko, sa etablujú vo Francúzsku, obaja pracujú, zbližujú sa, kým ich nevypátra na predmestí Paríža srílanská mafia. Tá preniesla zo svojej vlasti vojnu gangov a Dheephana do nej násilím vtiahne.

Audiard sa ohradil, že by sa tým snažil priblížiť francúzsku realitu, a vyhlásil: „Nechcel som nakrútiť dokument o problémoch predmestia a vojne gangov, ale príbeh o ľuďoch, ktorí utiekli pred násilím, a to ich prenasleduje aj v cudzine. Podľa mňa je to skôr ľúbostný príbeh, odohrávajúci sa v nepriaznivých životných podmienkach.“

Herečka Cate Blanchett si na slávnostnú...
Herečka Eva Longoria pózuje fotografom v Cannes.
+33Francúzska herečka Melanie Thierry.

Údolie lásky (Valley of Love) Guillauma Niclouxa sa odohráva v Kalifornii, kde exmanželia Isabelle (Isabelle Huppert) a Gérard (Gérard Depardieu) prijmú pozvanie do Údolia smrti od syna fotografa, ktorý pred šiestimi mesiacmi spáchal samovraždu. Akokoľvek sa zdá byť situácia absurdná, obaja pocítia, že syn je s nimi. Tragická a trochu depresívna road movie stojí a padá na hereckých výkonoch dvoch veľkých hercov. Pohľad na tlstého Gérarda nie je práve najgustióznejší, ale hrá tak dokonale, že po čase už jeho vzhľad neprekáža. A aký to bol zamladi príťažlivý muž…

Nikde inde sa toľko netipuje ako na tomto festivale. Snažím sa tomu vyhnúť, no tomuto šialenstvu po čase nechtiac podľahnem. Pokúsim sa zrekapitulovať pred nedeľným vyhlásením cien, čo asi prichádza do úvahy na Zlatú palmu a iné ceny.

Herečka Madalina Diana Ghenea si tiež zahrala v...
Herečka Jane Fonda takto chytila za zadok...
+3Herečka Rachel Weisz prichádza na uvedenie...

V hre je Moja matka, citlivý príbeh Nanniho Morettiho o umieraní a vyrovnaní sa s odchodom najbližšieho človeka, aj americká dráma Carol Todda Haynesa o lesbickom vzťahu dvoch diametrálne vzdialených žien. Tiež maďarský film debutanta Lászloa Nemesa pre novátorský a krutý pohľad na koncentračný tábor, rozhodne Mladosť Paola Sorrentina a Môj kráľ francúzskej režisérky Maïvenn.

Cenu za herecký výkon by si zaslúžil Vincent Cassel, keď sa filmu Môj kráľ nič väčšie neujde. A možno príde do úvahy práve spomínaná snímka Dheepan pre aktuálnosť témy a režijné spracovanie. Mne sa pozdával aj čínsky film Jia Zhang-Keho Hory sa môžu odchýliť pre ľudsky hrejivý prístup k problémom a Sicario Denisa Villeneuvea pre výborné herecké výkony a bravúrnu réžiu (mohla by byť cena za réžiu). No možno (takmer isto) všetko bude inak, lebo čo ak porotu zaujme Chronik Michela Franca a posledný film festivalu Mackbeth Justina Kurzela alebo vyhrá snímka, o ktorej by sa nikomu ani nesnívalo, že by mohla prísť do úvahy. Dajme sa prekvapiť…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes 2015 #Valley of Love #Dheepan