Ocenené filmy prídu na Slovensko na jeseň

Filmová prehliadka Be2Can, ktorej druhý ročník sa bude konať od 7. do 14. októbra, predstaví aj niekoľko filmov, ktoré počas víkendu získali cenu na festivale v Cannes.

26.05.2015 12:00
v Foto:
Maďarský film Saulov syn získal v Cannes Grand prix.
debata

Medzi nimi bude aj snímka Dheepan režiséra Jacqua Audiarda, ktorá si z Cannes odniesla Zlatú palmu.

"Podarilo sa nám opäť získať Zlatú palmu. Je to už naša tretia Zlatá palma v poradí, ktorú sme kúpili ešte pred vyhlásením víťazov. A týmto ďakujeme všetkým, ktorí nastavili Film Europe a Be2Can na správnu cestu,“ povedal Ivan Hronec, prezident spoločnosti Film Europe Media Company, ktorá prehliadku Be2Can organizuje. Prehliadka, ktorá vznikla vlani, má za cieľ predstaviť slovenskému a českému publiku snímky, ktoré počas roka rezonovali na trojici najsledovanejších filmových festivalov – v Berlíne, Cannes a Benátkach.

Z programovej ponuky Cannes prehliadka predstaví päticu filmov. Okrem spomínaného Deephana sa bude premietať aj debut maďarského režiséra Lászlóa Nemesa Saulov syn o hrôzach holokaustu. Snímka v Cannes získala Grand prix a tiež cenu filmových novinárov FIPRESCI. Organizátorom prehliadky sa podarilo získať aj film mexického režiséra Michela Franca Chronic, ktorý rozpráva o eutanázii, a „formálne dokonalú interpretáciu bojového žánru wuxia“ Zabijak taivanského režiséra Hou Hsiao-Hsiena. Ten si z Cannes odniesol cenu za najlepšiu réžiu. Cenu ekumenickej poroty získal tento rok taliansky režisér Nanni Moretti so snímkou Moja matka v hlavných úlohách s Margheritou Buy a Johnom Torturrom.

Be2Can premietne aj otvárací film tohtoročného Cannes – sociálnu drámu Hlavu hore režisérky Emmanuelle Bercotovej a tiež niekoľko ďalších snímok, ktorým sa ceny neušli. Medzi nimi je napríklad najnovšia adaptácia Shakespearovho Macbetha austrálskeho režiséra Justina Kurzela, ktorý do hlavných úloh obsadil Michaela Fassbendera a Marion Cotillardovú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kino #Be2Can #Cannes 2015