Televízne tipy Pravdy: Vtáky, Po prečítaní spáľte a Návrat idiota

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližšie dni (28.5. -4. 6.). Vybrala ich pre vás redaktorka Magazínu Pravdy, Helena Dvořáková.

28.05.2015 12:00
Vtáky Foto:
Záber z filmu Vtáky.
debata (1)

Štvrtok 28.5.

Ruská revolúcia vo farbe (1), ČT2, 15.40 Dejiny sú čoraz farebnejšie – čím viac faktov, tým je obraz pestrejší. Platí to aj o ruskej revolúcii, ktorú symbolizovala síce farba červená, ale vykresľovala sa najmä čierno-bielo. Je to tak s revolúciami vo všeobecnosti, až odstup odhalí ich celé farebné spektrum. 

Dovolenka v Protektoráte – Razia, ČT1, 20.00
Historická reality šou so zvláštnym námetom: Obstojí súčasná rodina v podmienkach, ktoré skúsili naši dedovia a babičky v čase druhej svetovej vojny? To je naozaj aktuálna téma, lebo reči máme svalnaté, ale odolnosť proti nepohodliu a prekážkam klesá. Vedeli by sme byť hrdinami? Nezradiť a vydržať? Žiť v hrozbe smrti? Čo by sme robili, keby nám nad ránom zazvonili pri dverách esesáci – ako to údajne bude v tejto šou?

Kuchynské blues, Jednotka, 20.20
Maria a jej priateľky Steffi a Carola majú populárnu reštauráciu. Keď sa dostanú do finančných problémov, upriamia svoje nádeje do lodiara, ktorý im prisľúbi zákazku na jednej zo svojich lodí. Túto ponuku však nečakane zruší a až vtedy si priateľky uvedomia, že je to podvodník. Uvidíme, ako sa mu pomstia. Najlepšie by bolo potopiť mu niektorú jeho loď, a to aj s ním. Ale to by už bol horor a nie romantická komédia, ako sa tento nemecký film tituluje. 

Piatok 29.5.

Jan Hus (1), ČT1, 20.00
Nový televízny trojdielny veľkofilm o Janovi Husovi podľa scenára českej spisovateľky Evy Kantůrkovej, disidentky, ktorá Husa písala ešte v 80. rokoch min. st. Bude to v réžii Jiřího Svobodu. V hlavnej úlohe uvidíme Mateja Hádka. Keď zapálili hranicu, na ktorej mal zhorieť, vraj tam dosť dlho vydržal a zoskočil, až keď ho plamene začali páliť. Ide o prestížny projekt Českej televízie. Uvidíme, ako sa vydaril.

Karel Šíp – 70 rokov: Všechnopárty, ČT1, 21.25
To bude asi jubilejné vysielanie – Karel Šíp sa narodil 1. júna 1945. Oslávi azda vo svojej šou sám seba?    

Návrat idiota, ČT2, 21.45
To je už dnes klasika. Návrat tohto Idiota je vždy vítaný. Režisér filmu Saša Gedeon nenakrúca jeden film za druhým, ale čo urobí, stojí za to. Návrat idiota má plno ocenení, aj Českého leva. Odvtedy máme radi aj herca Pavla Lišku.

Žena v klietke, Jednotka, 22.10
Dánsky mysteriózny triler sa začína prestrelkou, pri ktorej zahynie jeden z kolegov komisára Carla Morcka, preloženého  na novozriadené Oddelenie Q – tak sa bude volať aj celý seriál! Toto oddelenie bude riešiť odložené prípady. Komisár bude spolupracovať s novým asistentom Assadom. A hneď majú pátrať po zmiznutej političke! Dostanú sa do zvrhlého podsvetia, ktoré sa skrýva za kultivovanosťou Škandinávie.

Sobota 30.5.

Záhradník z Argenteuil, ČT2, 14.05

Záhradník z Argenteuil. Foto: ČT
Záhradník z Argenteuil Záhradník z Argenteuil.

Vo francúzskej komédii z roku 1966 hrá slávny herec Jean Gabin, ktorý bol najväčšou láskou Marlene Dietrichovej. Tento film však nie je o láske – Gabin sa tu volá Tulipán a vyrába falošné peniaze, no – len v malom množstve. Rodina je však chamtivá a chce tých prachov viac!

Cirque du Soleil: Vzdialené svety, HBO, 16.20
Fantazijná akrobatická šou je uvedená ako audiovizuálna bomba! Verím tomu – cirkus v televízii ukáže detaily, ktoré v aréne nevidno.

Po prečítaní spáľte, JOJ Plus, 22.10

Záber z Po prečítaní spáľte. Foto: JOJ
Po prečítaní spáľte Záber z Po prečítaní spáľte.

V americkej krimikomédii hrá G. Clooney, B. Pitt, F. McDormandová, J. Malkovich, T. Swintonová. Réžiu majú bratia Coenovci. Žena pred rozvodom ukradne mužovi z počítača text, ktorým ho chce skompromitovať. Intímna šarvátka sa preváži do americko-ruskej špionáže, ale má to byť vraj aj tak smiešne.

Vtáky, ČT1, 0.10
Klasický Hitchcockov horor z roku 1963 je naozaj strašidelný! Zobáky, krídla, škrek! Je to hrôza a zároveň je to krásne! Vtáky sú fotogenické a kamera ich má rada. Ľahké nakrúcanie to však asi nebolo!

Nedeľa 31.5.

Spiaca kráska, FilmBox, 19.35
Aj vo svete hudby sa dejú zločiny. Je to svet jemný, ale o to rafinovanejší. Ako tento prípad. Po večierku na oslavu víťaza husľovej súťaže prežíva učiteľka hudby Karin krátke ľúbostné dobrodružstvo s bratom oslávenca u seba doma! Keď vyjde z kúpeľne, nájde ho mŕtveho. Zmocní sa jej panika, navyše domov sa má onedlho vrátiť manžel, slávny huslista. Toho však oveľa viac než nevera manželky rozruší fakt, že z bytu zmizla „spiaca krásavica“ – 300 rokov staré stradivárky. To je trojuholník! Drahá manželka, drahé husle a záhadná smrť. 

Zápisky o dospievaní, Cinemax, 20.00
Dospievajúcu Maud vylúčia zo školy, stratí kamarátku aj chlapca. A ešte jej zomrie babička. Tá však bola majetná a vnučke a zanechala pekné vreckové – päť miliónov dolárov. To situáciu mení a z drámy môže byť komédia!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #Televízne tity