Približovať Slovákom ekológiu filmami pomáha Američan

Bruce Bucklin je už pätnásty rok súčasťou poroty festivalu Ekotopfilm. Pritom tento Američan nie je ekológ, ale psychológ s mimoriadnym citom pre životné prostredie a veľkými skúsenosťomi v oblasti filmu. Práve v ňom vidí možnosť priblížiť a vysvetliť tému ekológie širokej verejnosti.

29.05.2015 08:00
Bruce Bucklin Foto: , ,
Bruce Bucklin, predseda poroty festivalu Ekotopfilm.
debata

Slovensko, jeho prírodu aj ľudí si mimoriadne obľúbil. Slovenskí priatelia, ktorých už má nespočet, mu vyčítajú, že sa im popri festivale nemôže venovať. Okrem toho ešte nestihol navštíviť Vysoké Tatry. „Už som riaditeľovi povedal, že musím chodiť na dlhšie ako len na čas trvania festivalu,“ poznamenal s úsmevom.

Aký je váš vzťah k Slovensku?
Porotcom festivalu Ekotopfilm som 15 rokov, od roku 2006 porote dokonca predsedám. Chodím na Slovensko vždy na celé dva týždne trvania festivalu. Mám u vás veľa priateľov. Slováci sú veľmi milí a priateľskí. Niekedy sa za tie dva týždne nestihnem so všetkými ani stretnúť.

Aký je dôvod vašej dlhoročnej spolupráce s Ekotopfilmom?
Prvý je ten, že milujem filmy. Bol som riaditeľom prestížnej filmovej súťaže, ktorá obsiahla vždy stovky filmov. Navyše, americké veľvyslanectvo vždy podporovalo tento festival a mysleli si, že by moja účasť na ňom mohla byť z hľadiska mojich skúseností prínosom.

Vždy ste sa zaujímali o prírodu a životné prostredie?
Celý život. Keď som vyrastal, starý otec mal obrovskú farmu a vždy sme trávili hodiny a hodiny v prírode, starali sme sa o zvieratá. Príroda je niečo, čo ma odjakživa zaujímalo.

Obľúbili ste si aj prírodu na Slovensku?
Veľmi. Plánujem ísť do Vysokých Tatier, zatiaľ sa mi podarilo byť iba v Nízkych. Nádherná príroda je všade naokolo, ale skutočne túžim vidieť vaše najvyššie pohorie.

Čo je podľa vás najvačším problémom životného prostredia na Slovensku?
Máte podobné enviromentálne problémy ako všetci ostatní. Ide predovšetkým o výrazný vplyv klimatických zmien. O to, ako ovplyvňuje počasie, ale i zvieratá. Je stále teplejšie a to je problém. Nepočul som o žiadnych mimoriadnych katastrofách na Slovensku, ale to, že sa celkovo teplota šplhá hore, nie je dobré.

Myslíte si, že Ekotopfilm si už našel svoje miesto u slovenského publika?
Ide skutočne o výborný projekt. Víťazné filmy sa premietajú celý týždeň tu v priestoroch festivalu. Ráno pre deti, poobede pre dospelých. Rovnaký program ako v Bratislave prebieha v Banskej Bystrici. Máme teda až dve miesta konania. Po uvedení na festivale posúvame filmy do ďalších miest. Práve to je na tejto udalosti unikátne. Filmy prídu aj k tým, ktorí sa s takýmto niečim stretnú prvýkrát.

Prečo je podstatné organizovať podujatia ako Ekotopfilm?
Informácie, najmä pravidelné, premietanie filmov, to všetko posúva tému ekológie bližšie k ľuďom. Rozumieme tomu, že podstatou a dôvodom mnohých filmov je zábava a tiež v ňu veríme. Ale rovnako veríme v možnosť informovania a vzdelávania prostredníctvom filmov. Príbehy, ktoré publiku ponúkame, ukazujú, ako sa to dá. Ako to ide a ako to můžu robiť aj oni.

Zúčastňujete sa na podobných festivaloch aj doma? Máme niekoľko podobných festivalov, ale nespolupracujem na nich. Pozriem si filmy, ale nepodieľam sa na podobných podujatiach v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ekotopfilm-Envirofilm 2015