Filmový Winnetou Pierre Brice bol bonviván a humorný človek

Svet prišiel o filmového hrdinu, ktorého poznali celé generácie ako legendárneho Winnetoua zo sfilmovaných westernov Karla Maya.

08.06.2015 08:54
Brice, Barker Foto:
Pierre Brice so svojím "bielym bratom" Lexom Barkerom vo filme Winnetou¤III: Posledný výstrel.
debata (3)

Francúzsky barón Pierre Brice mal so svojou slávnou postavou veľa spoločného – zmysel pre spravodlivosť, priateľskú povahu a túžbu pomáhať ľuďom v núdzi. Herec a spevák Pierre Brice zomrel v sobotu 6.júna na následky zápalu pľúc v náručí svojej milovanej manželky Helly Krekelovej v nemocnici v blízkosti Paríža vo veku 86 rokov.

Pierre Brice so svojím "bielym bratom" Lexom...
Francúzsky herec Pierre Brice na archívnej snímke.
+4Pierre Brice so svojou dcérou Roxannou v roku...

Odvážny bojovník nielen pred kamerou

Narodil sa 6. februára v roku 1929 vo francúzskom Breste do starej šľachtickej rodiny. Detstvo sa v jeho prípade skončilo veľmi skoro. Počas 2. svetovej vojny, keď mal len desať rokov, sa pridal na stranu partizánov v bojoch proti Nemcom. Už ako šestnásťročný utiekol s falošnými dokladmi z domu a pripojil sa k cudzineckej légii. Bojoval v Alžírsku aj v Indočíne. Po návrate do Francúzska využil svoju krásnu tvár a stal sa fotomodelom.

Prvú filmovú úlohu získal, keď mal 25 rokov, čo odštartovalo ďalšie ponuky zahrať si v talianskych a nemeckých filmoch – napokon aj v časoch svojej najväčšej slávy sa mu nepodarilo nikdy dosiahnuť rovnakú popularitu v domovskom Francúzsku, akú zažíval v Taliansku, Španielsku či v Nemecku. Zlomovým bodom v jeho kariére bolo účinkovanie v španielskom filme Los atracadores v roku 1962. Snímka získala ocenenie na filmovom festivale v San Sebastiane, keď si Pierra Bricea všimol producent Horst Wendlandt stojaci za pripravovaným sfilmovaním westernu Karla Maya.

Herec získal v roku 2007 Rad rytiera Čestnej... Foto: SITA/AP, FRANKA BRUNS
DEU ORDEN BRICE Herec získal v roku 2007 Rad rytiera Čestnej légie.

Nezabudnuteľný Winnetou

Pôvodne bolo v hre o úlohu Winnetoua niekoľko kandidátov, ale režisér Harald Reinl bol z Bricea úplne očarený. Herec ponuku zhostiť sa svojej životnej úlohy najprv prijal veľmi vlažne, napokon súhlasil a stal sa jedným z najslávnejších hrdinov strieborného plátna. Mimochodom, predtým ako získal úlohu Winnetoua, vôbec netušil, kto je Karl May.

Ako Winnetou sa predstavil po prvý raz v roku 1962 v snímke Poklad na Striebornom jazere. „Winnetou pre mňa nie je filmová úloha, Winnetou je filozofia,“ vyhlásil Pierre Brice. Keď v roku 1965 Winnetou v treťom pokračovaní snímky s názvom Posledný výstrel zomrel, fanúšikovia v Nemecku sa nechceli zmieriť s tým, že by sa už žiadne nové filmy o obľúbenom náčelníkovi Apačov nemali nakrúcať. A tak sa producenti rozhodli podľahnúť žiadostivosti divákov a nakrútili ďalšie štyri filmy Old Surehand (1965), Winnetou a miešanka Apanači (1966), Winnetou a Old Firehand (1966) a Winnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti (1968). Práve Pierre Brice inicioval tiež vznik televízneho seriálu Winnetou v roku 1980 a napokon jeho poslednou snímkou v úlohe milovaného náčelníka bol televízny film Winnetou sa vracia z roku 1998.

Vo filmoch si zahral po boku svojho „,bieleho brata“ herca Lexa Barkera, ktorého považoval za veľkého profesionála a boli priateľmi aj v reálnom živote až do Lexovej smrti v roku 1973. „Strata Lexa bola pre mňa veľmi bolestná, to je pravda. Ale pokiaľ existuje raj, znovu sa tam stretneme,“ uviedol v rozhovore pre stránku karel-may.majerco.net.

Hoci mu priniesol Winnetou úspech a popularitu, zároveň mal pocit, že ho obral o mnohé úlohy, keďže si ho všetci pamätali ako westernového hrdinu z kmeňa Apačov. „Ako by som sa mohol hnevať na rolu, ktorá mi dala určitý status, určité postavenie. Úprimne povedané, kde by som dnes bol, keby som nestvárnil rolu Winnetoua. Takže aj za množstvo ďalších vecí musím povedať ďakujem, ďakujem, Winnetou,“ povedal v roku 2008 v rozhovore pre Český rozhlas.

Filantrop a gurmán

Pierre Brice sa venoval charite a aj v tomto smere určovalo jeho kroky účinkovanie vo filmoch o Winetouovi. V roku 1995 vyzbieral dva milióny mariek pre deti v Bosne. Navštívil utečenecké tábory, nemocnice a školy s cieľom priniesť deťom lásku, útechu a nádej vrátane výdatnej finančnej podpory. Za svoje charitatívne aktivity a tiež celoživotné dielo získal nemecké vyznamenanie Spolkový kríž za zásluhy I.¤triedy a stal sa rytierom Čestnej légie vo Francúzsku. Z prvej návštevy v Českej republike si odniesol z Festivalu európskych úsmevov Cenu pre hrdinu detských sŕdc.

Práve v Českej republike na Open Air Music Festivale v Trutnove vystúpil aj v roku 2008. Bola to preňho úplne nová skúsenosť. Keď herca priviezli do areálu, privítalo ho v zákulisí množstvo novinárov. Pierre Brice sa zľakol a podľa iDnes.cz nechcel vystúpiť z auta, kým sa novinári nevzdialia od vozidla. Jeho obavy sa však zakrátko celkom pominuli. „Moji bratia, som dojatý. Ešte nikdy som takéto prijatie nezažil,“ povedal nadšenému davu Pierre Brice, ktorý sa do Trutnova vrátil ešte aj v roku 2013.

Na svojho priateľa Pierra Bricea si spomína aj Karel Gott, ktorý s Briceom absolvoval v roku 2008 veľké európske turné. „Vďaka nemu nás pomerne náročný triapolhodinový program bavil. Hoci sa to zvonku nezdá, Pierre bol veľmi humorný človek, bonviván a gurmán. Mal rád dobré víno, zladené s dobrým jedlom, a po koncertoch bavil spoločnosť ďalej až do ranných hodín. Svoju úlohu hral do úplného konca a dokázal dlhé čakanie v šatniach a náročné cestovanie spríjemniť až do posledného mesta. Ženy ho milovali! Hovoril som mu: ,Ty už nemusíš spievať. Stačí sa objaviť.' Pierre, budem na teba spomínať,“ uviedol Karel Gott na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Pierre Brice #Winnetou