Dokument Suri odštartuje Slovenskú sezónu

Osamelá prepracovaná žena žije s malým synom a otcom na dôchodku. Neustále bojuje s každodennými problémami, až kým ju nepoloží na lopatky fantázia. Snímka Zelená vlna Martiny Buchelovej, poslucháčky tretieho ročníka filmovej a televíznej réžie na bratislavskej Vysokej škole múzických umení, je jediný reprezentant slovenskej tvorby v medzinárodnej súťažnej kolekcii 36 krátkych filmov. O Modrých anjelov v hlavnej súťaži hraných filmov Art Film Festu slovenská kinematografia zástupcu nemá.

20.06.2015 13:30
Dvadsaťminútovou ukážkou predstavia tvorcovia... Foto:
Dvadsaťminútovou ukážkou predstavia tvorcovia celovečerný hudobný dokument Rytmus sídliskový sen.
debata

Kolotoč predstavení 23. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne sa rozbehol už v piatok 19. júna popoludní. Dokument Suri oceňovaného režiséra a cestovateľa Pavla Barabáša odštartuje dnes sekciu Slovenská sezóna. „Predstaví najpozoruhodnejšie snímky, ktoré vytvorili domáci filmári za posledný rok. Festivaloví diváci sa môžu tešiť na western, rodinný i poviedkový film, rozprávku, animák pre dospelých a sociálny dokument,“ uviedol zostavovateľ sekcie Miroslav Ulman.

Syn komunistického funkcionára a chlapec, ktorého rodičia v polovici 60. rokov emigrovali na Západ, sú hrdinami Rukojemníka. Rodinného filmu na pomedzí drámy a komédie o kamarátstve, prvých veľkých objavoch, láskach, súbojoch znepriatelených bánd a očakávaniach, konfrontovaných s realitou „veľkáčskeho“ sveta. Tvorcovia filmu na festivale slávnostne pokrstia DVD k filmu. „Vzťah medzi rodičmi a deťmi, ktorý ovplyvňuje celý náš život, ma vždy zaujímal. Narodíme sa doň a nič iné, ako ho žiť, prežívať, zažívať, starať alebo nestarať sa oň, nemôžeme,“ vyznal sa režisér Jaro Vojtek. Slovenská sezóna uvedie jeho hraný debut Deti aj film z prostredia rodín s autistickými deťmi Tak ďaleko, tak blízko.

Malých divákov s rodičmi pobaví rozprávka Sedem zhavranelých bratov. Nevhodný pre deti je, naopak, film Lokalfilmis. Od čias Kubalovej Krvavej pani prvý slovenský celovečerný „animák“. Jakub Kroner preniesol na plátno populárne postavičky Ratmausa, Molocha, Pištu, ktorým robia spoločnosť aj americký a ruský prezident.

„Keď je film súčasťou medzinárodného festivalu, dostane sa mu väčšej publicity. Je tu možnosť, že ho uvidia zahraniční hostia a zvýši sa tak jeho šanca dostať sa na festivaly či prehliadky v zahraničí,“ zdôraznil Miroslav Ulman.

Diváckym prekvapením bude projekcia 20-minútovej ukážky z hudobného dokumentu Rytmus sídliskový sen. „Rytmus vo filme otvorene rozpráva o rodine, súkromí, úsilí presadiť sa. Dôležitú rolu tu, samozrejme, zohráva jeho rodina a prostredie, v ktorom vyrastal,“ spomenul režisér Miro Drobný. „Každý si v tom filme nájde vlastný príbeh. Celý čas hovorím: ja som jeden z vás,“ dodal Rytmus, ktorý príde s ďalšími tvorcami na besedu po projekcii.

„Filmové festivaly sú dôležité nielen preto, že robia filmu náležitú reklamu, ale aj preto, že počas festivalov sa tvorcovia a ľudia, ktorí žijú filmom, stretávajú a z takýchto stretnutí často vznikajú nové inšpirácie a podnety. Zmysel festivalov je aj v tom, aby si ľudia uvedomili, že chodiť do kina a oplatí a že je to aspoň taká kultúrna udalosť ako koncert, divadelné predstavenie alebo výstava,“ spomenul včera na slávnostnom otvorení prezident Art Film Festu Milan Lasica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #art film fest #trenčianske teplice #Pavol Barabáš #Suri #Rytmus #Miroslav Ulman #Slovenská sezóna