Hudba Jamesa Hornera dala Titanicu srdce

Hollywood prišiel o oscarového skladateľa Jamesa Hornera. Autor filmovej hudby k snímkam Titanic či Avatar zahynul pri havárii súkromného lietadla v Kalifornii v pondelok 22. júna ráno vo veku 61 rokov.

23.06.2015 17:06
James Horner Foto: ,
James Horner.
debata

Horner sa vo svojej tvorbe inšpiroval keltskou hudbou a elektronické prvky spájal s chorálom. Bol hollywoodskym „rebelantom“, od režisérov, s ktorými spolupracoval, vyžadoval dôveru. Vždy dokonale odhadol náladu diela a prispôsobil sa požiadavkám príbehu a jeho emóciám. Ak si film pýtal veľkolepý orchester, dal mu ho, no dokázal byť aj minimalisticky strohý a vyzdvihnúť intimitu príbehu.

Korene v strednej Európe

Skladateľ mal korene na území Československa. Jeho otec, scénograf Harry Horner, sa narodil po nemecky hovoriacim židovským rodičom podľa niektorých zdrojov v dnes slovenskom Holíči, podľa iných v Holiciach v okrese Pardubice. V každom prípade neskôr odišiel do Viedne a odtiaľ ako spolupracovník slávneho Maxa Reinhardta do Ameriky, kde sa mu v roku 1953 narodil syn James.

„Študoval som na Royal College of Music v Londýne, čo bolo za rohom koncertnej sály Royal Albert Hall,“ spomínal skladateľ v rozhovore pre portál idnes.cz v máji tohto roku krátko po premiére Titanic live v Royal Albert Hall. Počas premietania sprevádzal film 90-členný orchester, keltskí hudobníci a zbor.

Počas študentských čias mal Horner vo zvyku prekĺznuť do sály, vyjsť po schodoch a zadarmo sledovať koncerty. Keď z rovnakého miesta pozoroval divákov počas spomínanej premiéry, uvedomil si, že dielo nezostarlo a dokáže vzbudiť rovnako silnú emóciu aj dnes. „Ľudia aj po rokoch začínali plakať. Bolo to veľmi emocionálne, akoby mal film premiéru len včera,“ priznal umelec. „Pre Titanic bola hudba jeho vitálnou funkciou. Dala filmu srdce. James Cameron to vedel a v tom mi veril,“ dodal pre idnes.cz.

Titanic vznikol pred 18 rokmi a je najúspešnejším dielom v Hornerovej kariére. Počas oscarového večera v roku 1998 mu priniesol zlaté sošky za najlepšiu dramatickú hudbu a pôvodnú pieseň. V rovnakých kategóriách zabodoval aj na Zlatých glóbusoch.

Na filme Horner spolupracoval s režisérom Jamesom Cameronom, ktorého si veľmi vážil a nepochyboval o tom, že výsledok bude výborný. Hudobník sa pri práci zameral na vyzdvihnutie ľúbostného príbehu. Pri skladaní soundtracku si položil dve zásadné otázky – ako podporiť love story a ako vytvoriť zvuk v podpalubí, kde cestujú chudobní Íri. Chcel, aby na nich divákom záležalo.

Spolupracovníkov si vedel vybrať

„Vždy som hľadal špeciálnych ľudí bez väčších skúseností. Umelcov, o ktorých okamžite, ako ich počujem, viem, že sú dokonalí,“ spomínal Horner v rozhovore pre jameshornerfil­mmusic.com. Keď sa rozhodoval, kto naspieva titulnú pieseň My Heart Will Go On, uvažoval o speváčkach Celine Dionovej a nórskej sopranistke Sissel. Napokon sa rozhodol pre Dionovú. Z albumu sa predalo vyše 30 miliónov kusov a stal sa najpredávanejším prevažne orchestrálnym soundtrackom v histórii

S režisérom Jamesom Cameronom po prvý raz spolupracoval v roku 1986 na sci-fi hororovom príbehu Votrelci a za hudbu, ktorá dáva tomuto filmu ďalší rozmer strašidelnosti, získal nomináciu na Oscara. Po Titanicu sa stretli v roku 2009 pri oscarovom blockbusteri Avatar. Film bol opäť nominovaný na Oscara za najlepšiu hudbu. Pripravovaná druhá a tretia časť fantasy príbehu o modrých obyvateľoch planéty Pandora už bude bez hudby hollywoodskeho má­ga.

James Horner začínal ako koncertný skladateľ, odkiaľ sa plynule posunul k vytváraniu hudobných príbehov. Kariéru filmového skladateľa začal spoluprácou s režisérom béčkových filmov Rogerom Cormanom a v Hollywoode sa stal známy až vďaka filmu Star trek¤II: Khanov hnev (1982). Filmy, na ktorých pracoval, si dôkladne vyberal, spolupracoval s režisérmi ako Jean-Jacques Annaud, Mel Gibson či Ron Howard.

Horner bol deväťkrát nominovaný na Oscara, ocenenie mu ušlo pri filmoch Pole snov, Čistá duša, Statočné srdce, Apollo¤13 či Dom z piesku a hmly, kde práve hudba vytvára mimoriadne skľučujúcu atmosféru. Jeho melódie sprevádzajú príbeh o duchovi Casperovi a pripomenie sa aj v dobrodružstve s Robinom Williamsom Jumanji, v Prípade pelikán, Tróji, Novom svete Terrencea Malicka, Legende o Zorrovi a ďalších.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #havária #úmrtie #Avatar #Titanic #soundtrack #James Horner #Čistá duša