Zlatá kamera ako prekvapenie pre Petra Hledíka

Pripravili sme ešte jedno prekvapenie, oznámil riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel vo finále záverečného ceremoniálu. Po tom, čo si už Modrých anjelov a ďalšie ocenenia prevzali zástupcovia víťazných filmov, nastalo v trenčianskoteplickom Kursalóne napäté ticho. "Tento rok udelíme ešte druhú Zlatú kameru. Získava ju režisér a zakladateľ Art Filmu Peter Hledík," oznámil.

28.06.2015 15:18
Režisér Peter Hledík si prevzal na Art Film... Foto:
Režisér Peter Hledík si prevzal na Art Film Feste Zlatú kameru.
debata

„Raz som chcel dostať cenu na tomto festivale, len som to nikomu nepovedal,“ povedal očividne zaskočený duchovný otec medzinárodného filmového festivalu. „Ale za film,“ pokračoval šokovaný Peter Hledík. Nedávno v Prahe dokončil celovečerný film Opustený vesmír. „Sestra zomrela na leukémiu, keď som mal osem rokov. Ona mala sedem. K jej smrti som sa vrátil vo filozoficko-esejistickej úvahe o tom, či ľudský druh prežíva aj po fyzickom konci,“ prezradil režisér. Skôr, ako sa film dostane do kín, prejde viacero festivalov.

Študoval jadrovú fyziku, po troch rokoch ho však zlákal film. „Robil som pre časopis rozhovor s režisérom Evaldom Schormom. Spýtal sa ma, či píšem aj niečo iné. Priznal som, že mám napísaný scenár. Po jeho prečítaní mi povedal, že by bolo dobré, keby som sa prihlásil na FAMU. A prijali ma,“ spomenul čerstvý laureát Zlatej kamery.

Po štyroch rokoch štúdia ho vyhodili. „Na škole som sa, bohužiaľ, prezentoval filmom Ten, ktorý prežil Varšavu. Na Schönbergovu hudbu som nastrihal emotívne zábery z Palachovho týždňa. V kolekcii filmov o udalostiach roku 1968 v Českos­lovensku odišiel aj ten môj do USA a mal by byť archivovaný v nejakom múzeu,“ vysvetlil šesťdesiatdeväťroč­ný filmár.

Na konte má deväť celovečerných a štrnásť dokumentárnych filmov. „Našiel som sa vo filme Miliónový chlap. S určitou licenciou je to rekonštrukcia osudov vynálezcu padáka Štefana Baniča. Zasiahol ma jeho silný životný príbeh a mne blízka tragikomická poloha,“ pokračoval režisér. Podpísal sa napríklad aj pod sci-fi Tretí šarkan, ktorý zaujal výtvarnou stránkou a ekologickou témou.

Príbeh otca, v 50. rokoch nespravodlivo odsúdeného a väzneného, vyrozprával v dokumente Väzeň č. 9000. „Bol lekár, štúdiá ukončil vo Viedni. Intelektuálne sa nestotožnil so smerovaním vtedajšej spoločnosti, tak ho bolo treba ako nepohodlný prvok odstrániť. Dostal 12 rokov, v Leopoldove a Ilave si odsedel osem,“ opísal Peter Hledík. Hraným filmom Harmonikár, ktorý už roky pripravuje, chce „splatiť otcovi dlh“. Emotívne silnú výpoveď plánuje nakrúcať na autentických miestach, odmieta lacnejšiu podobu dokudrámy. Na projekt stále zháňa peniaze.

Počas ôsmich festivalových dní uviedol 23. ročník Art Film Festu, ktorý sa v sobotu nadránom skončil, 125 filmov z 50 krajín. Predstavenia v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne navštívilo 24 302 divákov. Festival privítal 2 493 akredito­vaných účastníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #art film fest #Zlatá kamera #Peter Hledík #Trenčianskej Teplice