Zima už prišla, špekulácie sa začali

Päť televíznych sezón seriálu Hra o tróny čakali jeho fanúšikovia, kedy do Západozeme dorazí nechcená, ale očakávaná zima. Na konci piatej série, ktorej posledná časť mala premiéru počas uplynulého týždňa, zima dorazila. A priniesla so sebou aj prekvapujúcu smrť niekoľkých postáv. Diváci, ktorí si ešte piatu sériu nestihli pozrieť a chcú byť prekvapení, by preto kvôli spoilerom nemali v čítaní tohto článku pokračovať.

29.06.2015 07:01
Piata séria Hry o tróny sa skončila začiatkom... Foto:
Piata séria Hry o tróny sa skončila začiatkom uplynulého týždňa.
debata (1)

Nemožne zaneprázdnený Martin

„Práve teraz som nemožne zaneprázdnený,“ napísal autor literárnej predlohy Hry o tróny George R.¤R. Martin na svojom blogu pred dvomi týždňami. Pohľady fanúšikov seriálu sa pritom upierajú práve naňho. Piata séria totiž vznikla podľa štvrtej a piatej časti knižnej ságy. Šiesta však ešte nie je na svete, rovnako ako siedma, záverečná. A taký výpravný seriál, ako je Hra o tróny, „nezbúchate“ za pár týždňov. Nakrúcať by sa malo začať už v júli, zatiaľ však nie je jasné, čo sa bude nakrúcať. Ale tvorcovia seriálu už v apríli tvrdili, že na scenároch šiestej série už pracujú.

„Zrušil som vystúpenia na dvoch conoch (stretnutia fanúšikov pozn. red.), odmietam oveľa viac rozhovorov – robím všetko, čo môžem, aby som si vyčistil stôl a dokončil, čo som začal,“ povedal Martin pred niekoľkými mesiacmi v rozhovore pre International Business Times. Povinností má však napriek tomu viac než dosť. Okrem toho, že pracuje na šiestej knihe nazvanej The Winds of Winter (Zimné vetry), ako editor dokončoval v posledných dňoch v poradí už 23. diel antológie Wild Cards, pracuje aj na troch nových seriálových námetoch pre HBO a Cinemax a tiež na troch krátkych filmoch, ktoré vzniknú podľa klasických sci-fi poviedok a Martin k nim hľadá režisérov a scenáristov.

Navyše momentálne zo svojho domovského Santa Fe odletel do Európy. Najskôr do Hamburgu, odkiaľ sa na pár dní presunul do Švédska a odtiaľ do Fínska, kde je tento víkend hosťom stretnutia fanúšikov sci-fi a fantasy z nordických štátov a v sobotu sa tu zúčastní na premietaní jednej časti seriálu a následnej diskusii. Hádam na nej prezradí, ako ďaleko je so šiestou knihou. Alebo skôr nie, vo svojich vyhláseniach býva totiž v tomto smere skôr zdržanlivý.

Je naozaj mŕtvy?

Fanúšikom ságy tak zostávajú iba špekulácie, ako bude pokračovať. A tie sa na internete, samozrejme, hneď vyrojili. V piatej sérii prekvapujúco zahynulo niekoľko dôležitých postáv. Nebolo to prvýkrát. Seriál, pri ktorom si nie ste istí, či jedna, alebo viaceré hlavné postavy náhodou sčista-jasna nezahynú, je divácky nesmierne atraktívny. Na druhej strane dokáže vyvolať aj hnev fanúšikov, ak tvorcovia nečakane zabijú práve ich obľúbeného hrdinu. To zrejme nebol prípad Tywina Lannistera, ktorý zahynul ešte na konci štvrtej série, ale ani Stannisa Bartheona, ktorý pre úspech neváhal obetovať svojich najbližších. Fanúšikov však rozhorčila podlá vražda Jona Snowa.

Práve Snowovo úmrtie, ktorým sa celá piata séria končí, vyvolala množstvo diskusií a dohadov. Hoci jeho predstaviteľ Kit Harington aj tvorcovia seriálu tvrdia, že Snow je mŕtvy, internet to vidí inak. Napríklad magazín Vanity Fair priniesol v týchto dňoch relatívne rozsiahlu analýzu, prečo by sa Jon Snow mohol, napríklad v siedmej sérii, vrátiť na scénu. Pripomína napríklad, že tvorcovia David Benioff a D.¤B.¤Weiss získali práva aj vďaka tomu, že vedeli odpovedať na Martinovu otázku, kto je Snowova matka. To je pre divákov záhadou dodnes a Vanity Fair sa okrem iného pýta, prečo by odpoveď na túto otázku bola taká dôležitá, ak by Snow jednoducho zomrel a viac sa na scéne neobjavil.

Čo ak ho zrazí auto?

Fanúšikov Hry o tróny trápi aj to, že autorovi sa môže pred dopísaním série niečo stať. Niektorí dokonca pochybujú o jeho zdravotnom stave. „Podobné otázky, v ktorých ľudia špekulujú o mojom zdravotnom stave a smrti, sú nechutné,“ povedal Martin už pred niekoľkými rokmi v rozhovore pre švédske noviny Tagesanzeiger a odpovedal na ne vztýčeným prostredníkom a nadávkou. Sám Martin však vie, ako sa sága skončí.

V roku 2011 to povedal v rozhovore pre Entertainment Weekly a čiastočne rozptýlil obavy fanúšikov. „V hrubých obrysoch viem, ako sa to skončí. Nemám síce vymyslený každý jeden zvrat a to, čo ma k nemu privedie, tiež neviem, ako skončia všetky vedľajšie postavy. Ale ako sa to celé skončí a ako dopadnú hlavné postavy, to viem. A (producenti Hry o tróny) David Benioff a Dan Weiss vedia niečo z toho tiež, fanúšikov totiž veľmi trápilo, čo by sa stalo v prípade, ak by ma napríklad zrazilo auto.“

Aj keď všetko môže byť ešte trochu inak. Pripustili to tvorcovia Benioff a Weiss v nedávnom rozhovore pre magazín Variety. Podľa nich sa piata séria stále dosť drží knižnej predlohy, pri šiestej to však bude trochu odlišné. „S Georgeom sa veľa rozprávame a počas písania mu napadá veľa rôznych vecí. Aj keď sa spolu bavíme o konci, neznamená to, že koniec, o ktorom je v súčasnosti presvedčený, bude rovnakým koncom aj po dopísaní knihy,“ povedal David Benioff.

Tvorcovia tiež ešte nevedia, ako dlho bude seriál pokračovať. David Benioff síce pripustil, že by mohli vzniknúť ešte štyri série, zároveň však dodal, že poznajú koniec a „rútia sa k nemu“. Z naťahovania seriálu iba preto, že je úspešný a zišla sa na ňom dobrá partia ľudí, by nemal dobrý pocit a považoval by to za zradu. Weiss to zase prirovnal k dobrej párty. Viete, že je neskoro a naozaj by ste už mali ísť domov, ale sú tam super ľudia, dobre sa bavíte, a tak si dáte ešte jeden drink, potom ďalší a ďalší, až nakoniec zistíte, že je ráno, vy ste stále na párty, máte v gatiach nepríjemný náklad a utŕžite hanbu ako Brno. „Chceli by sme ísť domov, ešte predtým, než sa toto stane,“ dodal Weiss.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Hra o tróny #HBO #David Benioff #George R.¤R. Martin