Víkend v Karlových Varoch patrí Richardovi Gereovi

Medzinárodný filmový festival v Karlových Varoch začal veľkolepú oslavu kinematografie. Okrúhly 50. ročník je nabitý výborným filmovým programom a množstvom vzácnych hostí. Popri zahraničnej hviezde Richardovi Gereovi tento rok prezident festivalu ocení za mimoriadny prínos českej kinematografii Ivu Janžurovú. Ikonická herečka je držiteľkou dvoch Českých levov.

04.07.2015 07:00
richard gere Foto:
Hlavný hosť festivalu Richard Gere je v Karlových Varoch od štvrtka.
debata

Po minuloročnej návšteve herca a režiséra Mela Gibsona bude Karlove Vary tešiť americký herec Richard Gere. Počas otváracieho ceremoniálu si prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos svetovej kinematografii.

Viac ako týždenný filmový maratón odštartoval snímkou Time Out of Mind. Richard Gere, herečka Jena Malone a režisér Oren Moverman psychologickú drámu osobne uviedli. V nedeľu premietnu debut režiséra Andrewa Renziho Franny. Režisér zveril Gereovi hlavnú úlohu osamoteného bonvivána Frannyho, ktorý vstúpi do života mladému páru.

Najnovší film Taliana Paola Sorrentina Mladosť predstaví herec Harvey Keitel. Do Varov sa vracia po 11 rokoch a vo filme sa objaví po boku Michaela Caina. Mladosť je príbehom zostarnutých priateľov Micka a Freda, ktorí trávia svoj čas vo švajčiarskych kúpeľoch. Sorrentino ich tu obklopuje farebnými figúrkami a rozvíja úvahy o kráse, živote i smrti.

50.ročník MFF v Karlových Varoch - Jiří...
50.ročník MFF v Karlových Varoch - slávnostné...
+1450.ročník MFF v Karlových Varoch - Dagmar...

Malé veľké mená

Film Umrika si odniesol zo Sundance cenu divákov a do Čiech s ním pricestuje delegácia tvorcov. Režisér malajalámskeho pôvodu Prashant Nair predstaví tragikomédiu s exotickými hercami Surajom Sharmom (Pí a jeho život) a Tonim Revolorim. Ten minulý rok zažiaril ako Zero Mustafa vo filme Grandhotel Budapešť.

Mel Gibson sa pripomenie ako hviezda tohtoročnej festivalovej znelky. Herec si vo Varoch prevzal Krištáľový glóbus minulý rok. Znelka pre jubilejný ročník sa natáčala v Los Angeles a režisérom je Martin Krejčí. Tradícia festivalových zneliek odštartovala s Harveym Keitelom v roku 2004 a počas minulých rokov sa v nich objavili Jude Law, Helen Mirren, ale aj český režisér Jiří Menzel.

Koprodukčný veľkofilm Anthropoid o atentáte na Heydricha sa začne natáčať v Čechách už na budúci mesiac. Na festivale o ňom porozpráva režisér Sean Ellis a herec Jamie Dornan (Päťdesiat odtieňov sivej). V príbehu odohrávajúcom sa v nacistami okupovanom Československu sa objaví aj česká herečka Aňa Geislerová.

Režisér Ryan Fleck uvedie „pokrový road movie“ Hazardní hráči. Film natočil s režisérskou „parťáčkou“ Annou Bodenovou. Na spoločnom konte majú štyri filmy. Úspech zaznamenali už debutom Polovičný Nelson v roku 2006. Herec Ryan Gosling zaň získal nomináciu na Oscara. Režisér filmu Osamelosť prvočísiel Severio Costanzo a herečka Alba Rohrwacherová, tiež známa z tohto filmu, predstavia na festivale snímku Hladné srdce. Rohrwacherová stvárnila matku chorobne lipnúcu na zdraví svojho dieťaťa. Jej herecký partner Adam Driver (Girls, Frances Ha) sa usiluje presadiť rozum a syna zachrániť. Costanzo je presný v charakteroch a zručný v budovaní napätia.

Film Love tento rok šokoval canneské publikum a vyslúžil si prívlastok najkontroverznejší. Francúz Gaspar Noé v ňom rozpráva príbeh intenzívneho ľúbostného vzťahu a osciluje medzi erotizmom a melanchóliou. Jeho dielo budí zvedavosť a očakávania.

Slovenské filmy vo svetových Varoch

Do hlavného mimosúťažného programu sa tento rok dostal film slovenského režiséra Ivana Ostrochovského Koza. V sekcii dokumentárne filmy mimo súťaže sa predstaví film kameramana a režiséra Martina Štrbu Vlna vs. breh a Očami fotografky Mateja Mináča. V sekcii Prvé podanie premietnu krátky film Zelená vlna študentky réžie na FTF VŠMU Martiny Buchelovej.

Festival sa skončí 11. júla sviežo. Posledným premietnutým filmom bude romantická komédia Milenci tých druhých mladej filmárky Leslye Headlandovej. Príbeh o mileneckom pakte Jakea a Lainey sa stal hitom tohtoročného festivalu v Sundance a režisérka ho osobne uvedie aj vo Varoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Richard Gere #Iva Janžurová #MFF Karlove Vary #filmové hviezdy