Bližší mu je bezdomovec ako hviezda v obleku

Úvod bol bombastický. Obyvatelia a hostia 50. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch sa vyrojili do ulíc a zotrvali do hlbokej noci.

05.07.2015 17:01
Richard Gere Foto:
Richard Gere ako bezdomovec vo filme Time Out of Mind.
debata

Boli všade – pred hotelom Thermál, Pupp, na kolonáde, v priľahlých uličkách. Mesto ožilo, najmä mladí oslavovali a tešili sa. Bola radosť pozerať sa na ten mumraj, ale prejsť pár metrov bolo umením. No keď začala svoj koncert kapela Lucie a prezident festivalu Jiří Bartoška si s ňou zaspieval, aplauz nemal konca. Takto sa festival otvára. Mesto má ním žiť, dýchať a radovať sa.

Na vlastnej koži

Samozrejme, hlavná pozornosť sa sústredila na najvzácnejšieho hosťa, hviezdu festivalu, Richarda Gera. Udelili mu Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. Uviedli film Od nepamäti (Time Out of Mind) režiséra Orena Movermana, v ktorom hrá permanentne opitého bezdomovca. O projekt sa zaujímal dvanásť rokov a dlho hľadal režiséra. Na otázku, prečo ho táto téma zaujala povedal: "Na odpoveď by som potreboval hodinu a pol. V New Yorku je inštitúcia pre bezdomovcov a spolupracujem s ňou už desať rokov. Okrem toho navštevujem útulky a aby ma tam vpustili, potrebujem osobitnú priepustku. Chcel som pochopiť ich rytmus života, čo pre nich takýto život znamená, aby som postavu mohol realisticky podať.“

Pôvodný scenár sa písal pre kratší televízny film, ale tvorcovia sa rozhodli nakrútiť dlhometrážnu snímku pre kiná, lebo sa im zdalo, že to bude údernejšie. "V New Yorku sa len tak nemôžem prechádzať po ulici, lebo ma všetci poznajú. No keď som sa preobliekol za bezdomovca, nikto si ma nevšimol. Pracovali sme so skrytými kamerami, dohováral som sa cez vysielačku. Na ulici si nikto nič nevšimol, bol to realistický obraz ulice. Ľudia mi do pohárika vhodili niekoľko drobných a išli ďalej. Bola to pre mňa veľká skúsenosť. Cítil som energiu, ktorú ľudia vyžarovali, keď zbadali zrazu žobráka. Často sa hovorí, že títo ľudia sú neviditeľní, ale oni sú vlastne taká čierna diera, od ktorej sa odvraciame, lebo sa bojíme, že nás vtiahnu do svojich bolestí a nešťastia.“ Na otázku, aký má vzťah k týmto nešťastníkom, dodal: "Sú mi bližší ako hviezda v obleku na červenom koberci.“

Richard Gere si v Karlových Varoch prevzal... Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
Richard Gere, Jena Malone Richard Gere si v Karlových Varoch prevzal Krištáľový glóbus. Na fotografii spolu s kolegyňou z filmu Time Out of Mind, Jenou Malone a Jiřím Bartoškom.

S Richardom Gerom uviedli na festivale tri filmy, okrem spomínaného ešte snímku Franny, kde hrá pre zmenu miliardára milujúceho kokteil sedatív a, samozrejme, slávnu Pretty Woman. Herec v poslednom roku nakrútil štyri filmy, ale nerobil to preto, že by potreboval peniaze, jednoducho sa mu tieto projekty páčili.

Fraška o stave národa

Vlani prišiel do Karlových Varov nemecký režisér Dietrich Brüggeman s filmom Krížová cesta a zaujal. Na jubilejnom festivale odštartoval hlavnú súťaž dlhometrážnych hraných filmov snímkou Heil, v ktorej si uťahuje z každého a zo všetkého. Ústrednou postavou je nemecký černošský spisovateľ Sebastian Klein (Jerry Hoffmann), ktorý napísal knihu o rasizme v Nemecku. Chodí s ňou po besedách a zatúla sa až do východonemeckého Prittwittu, kde okamžite dostane ranu do hlavy od miestnych neonacistov. Od toho okamžiku si s ním robia, čo chcú. Fraška o stave národa, ako hovorí sám režisér, tne do živého, ale kvalitu vlaňajšej Krížovej cesty neprekonala.

Taliansky film Antonia Ferdinanda Cita Filomarina vychádza zo skutočnej udalosti, keď si vo veku 26 rokov Antonia Pozzi, sklamaná láskou, ľahla na trávnik neďaleko Milána, užila nespočetné množstvo liekov a o deň neskôr zomrela. Zanechala za sebou krásne básne, ktoré jej otec vydal, a stala sa legendou talianskej literatúry. Snímka zachytáva posledných desať rokov jej života a je predovšetkým krásna po výtvarnej stránke, ale dýcha z nej aj duch 30. rokov minulého storočia. Pozoruhodný je aj výkon hlavnej predstaviteľky Lindy Caridi.

 Richard Gere v Karlových Varoch.
Hlavný hosť festivalu Richard Gere je v...
+15Herec Richard Gere prichádza na slávnostný...

Slovensko sa na festivale uviedlo mimosúťažnou snímkou Ivana Ostrochovksého Koza, ktorá sa premietala už na rôznych festivaloch, napríklad na Berlinale, ale na Slovensku ju uvidíme až v septembri. Na otázku, prečo až tak neskoro, režisér a producent filmu povedal: "Chceli sme najprv byť v súťaži na medzinárodných festivaloch a získať nejaký medzinárodný ohlas. Na domácej pôde sme mali dve možnosti, jednou bol Febiofest, ale nemali sme pripravenú kópiu do distribúcie, druhou je putovná prehliadka Projekt 100 a ten bude v septembri.“ Rozhodli sa zrejme správne, lebo získali Cenu za najlepší film a Cenu C.I.C.A.E na filmovom festivale vo Vilniuse a Cenu za najlepšiu réžiu a Cenu FIPRESCI na filmovom festivale goEast vo Wiesbadene.

AUTORKA JE FILMOVÁ PUBLICISTKA

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gere #MFF Karlove Vary