Posledná rozlúčka s Ivanom Palúchom

V stredu sa verejnosť bude môcť posledný raz rozlúčiť s hercom Ivanom Palúchom. Pohreb sa uskutoční 8. júla o 13. h vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici.

07.07.2015 05:00
ÚMRTIE: Ivan Palúch Foto: ,
Známy slovenský herec Ivan Palúch zomrel vo veku 75 rokov.
debata (1)

Ivan Palúch zomrel minulý týždeň v piatok 3. júla vo veku 75 rokov.

Na Slovensku sa preslávil predovšetkým vďaka rozprávke Princ Bajaja (1971) a trojdielnemu televíznemu filmu Adam Šangala (1972). Ako jeden z mála slovenských hercov sa však dočkal aj svetového uznania. Jeho hviezdnu kariéru odštartovalo účinkovanie vo filme Markéta Lazarová (1967) Františka Vláčila. Medzinárodný ohlas na film mu priniesol dve veľké príležitosti v zahraničí. Juhoslovanský režisér Aleksandar Petrovič ho obsadil do hlavnej úlohy pastiera Trišu vo filme Skoro bude koniec sveta (1968). Hereckou partnerkou Ivana Palúcha v tomto filme bola francúzska filmová hviezda Annie Girardot. Úspešným bolo aj jeho účinkovanie vo filme známeho nemeckého tvorcu Volkera Schlöndorffa Michael Kohlhaas – Rebel (1968). Oba filmy v roku 1969 súťažili o Zlatú palmu festivalu v Cannes. Hviezdnu kariéru herca však pre jeho politické názory zastavili komunistické zákazy.

Ivan Palúch (20. júna 1940, Zvolen – 3. júla 2015, Martin) študoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, no pre šeroslepotu musel štúdium predčasne ukončiť. Herectvu sa však venoval aj naďalej a nakoniec sa vďaka svojmu hendikepu dokázal pohybovať v tmavom prostredí javiska lepšie než ostatní herci. V roku 1960 sa stal členom Krajského divadla v Spišskej Novej Vsi, neskôr pôsobil aj v Činohre Divadla Jonáša Záborského v Prešove, no od 70. rokov v divadle nesmel pôsobiť pre verejný nesúhlas s príchodom vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

V roku 2008 mu na Medzinárodnom festivale Art Film Fest udelili cenu za celoživotný prínos filmu a v tom istom roku vyšla jeho biografia Herec Ivan Palúch (2008). Sedemnásteho júna mu slávnostne odhalili pamätnú dlaždicu na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #posledná rozlúčka #Ivan Palúch #Adam Šangala #Princ Bajaja #Markéta Lazarová