Film podľa Kompaníkovej románu Piata loď začnú nakrúcať na budúci týždeň

Adaptácia románu Moniky Kompaníkovej by sa mala dostať do kín v druhej polovici budúceho roka.

31.07.2015 16:00
Monika Kompaníková, spisovateľka Foto:
Spisovateľka Monika Kompaníková.
debata

Slovenská režisérka Iveta Grófová začne na budúci týždeň s nakrúcaním adaptácie románu Piata loď (2010) Moniky Kompaníkovej. Snímka, ktorá vzniká v slovensko-česko-maďarskej koprodukcii, by sa mala dostať do kín v druhej polovici budúceho roka. O úpravu titulu do filmového scenára sa s Grófovou postaral Marek Leščák. Režisérka prípravu filmu konzultovala aj s autorkou predlohy. Za kamerou bude stáť Denisa Buranová.

Román Piata loď získal v roku 2011 ocenenie Anasoft Litera pre najlepšiu slovenskú knihu. Titul rozpráva príbeh o deťoch, ktoré si v záhradnom domčeku vytvoria svoju malú tajnú rodinu – náhradnú rodinu, náhradný domov. Prináša pohľad na svet dospelých videný detským pohľadom. "Spracovanie príbehu bude plné živých a dynamických obrazov. Nebudú v ňom chýbať úsmevné detské dialógy a situácie, ktoré sú prirodzene prítomné aj v drsnejšom prostredí,“ povedala o projekte režisérka Iveta Grófová.

Veríme, že tak, ako bola úspešná kniha Piata loď, zaznamená aj samotný film úspech v širokom diváckom okolí. Príbeh rozporu detského a dospelého pohľadu na realitu, vzťah mladej matky a dcéry, a taktiež bytostná potreba vytvoriť fungujúcu rodinu, sú témy, ktoré dokážu osloviť diváka na Slovensku i za jeho hranicami,” priblížila ambície tvorcov producentka Katarína Krnáčová.

Iveta Grófová sa narodila v roku 1980 v Trenčíne. Je absolventkou Ateliéru animovanej tvorby a Ateliéru dokumentárnej tvorby VŠMU v Bratislave. Jej celovečerný debut Až do mesta Aš mal medzinárodnú premiéru na MFF Karlove Vary v roku 2012. Slovenská filmová a televízna akadémia ho vybrala za národného kandidáta na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Okrem toho snímku prezentovali na viacerých zahraničných festivaloch, pričom získala aj prvú cenu v sekcii Made in Slovakia na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava. Grófová sa tiež podieľala na filme Slovensko 2.0 (2014).

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Monika Kompaníková #Piata loď