Šarmantný agent Mulder je späť

Jeho postava tajného agenta Foxa Muldera je dnes už kultovou súčasťou histórie televíznej tvorby. Herec David Duchovny sa v nej vráti na obrazovky, aj keď už o týždeň dovřši 55 rokov.

01.08.2015 07:00
David Duchovny Foto: ,
David Duchovny sa preslávil ako agent FBI Fox Mulder v kultovom seriáli Akty X, spolu s partnerkou Gillian Andersonovou. Po 13 rokoch sa na obrazovky vracajú späť.
debata

David Duchovny je rodák z New Yorku a s filmom začal až koncom 80. rokov, na prahu tridsiatky. Predtým totiž stihol vyštudovať americkú literatúru na Yale a jeho láska k písaniu mu dokonca priniesla cenu od Akadémie amerických básnikov. 

Pre debutovú malú rolu v komédii Pracujúce dievča v roku 1988 ho objavili vďaka reklame. Uhrančivé oči, úsmev, ktorý roztápa ľady a celkový vzhľad – akoby stelesnenie podoby amerického dokonalého chlapca – mu otvorili dvere do filmových štúdií. Paradoxne to však nebolo plátno kín, ale televízna obrazovka, ktorá pre tridsiatnika s poľsko-ukrajinskou krvou v žilách znamenala najväčší zlom. 

Ústrední predstavitelia filmu Akty X - tehotná...
Hereckí kolegovia Gillian Anderson (vľavo) a...
+3Herec David Duchovny.

Postava agenta Foxa Muldera v mysterióznom seriáli Akty X sa spoločne s jeho kolegyňou Danou Scullyovou v podaní herečky Gillian Andersonovej stali legendami. A tiež sa zaradili medzi najúspešnejšie a najdlhšie seriály v histórii – pôvodné Akty X sa nakrúcali od roku 1993 do roku 2002. Slávna rola však so sebou prináša popri sláve aj prekliatie – (ne)schopnosť vymaniť z nej. Hoci Duchovny nakrútil počas práce na Aktoch X niekoľko filmov (Evolúcia, Zoolander), najúspešnejšími sa opäť stali celovečerné filmy s dvojicou tajných agentov. Trvalo niekoľko rokov, kým herec definitívne vystúpil z Mulderovho tieňa. A opäť v televízii. 

V roku 2007 seriál Californication predstavil miláčika žien v celkom inej podobe – ako zvodcu, požívačného a sexuálne nenásytného muža, ktorý však zároveň bojuje s krízou stredného veku s hľadaním priorít a miesta v živote. O úspechu projektu HBO svedčí aj fakt, že nakrúcať ho prestali až minulý rok. Na súkromnom poli však počas práce na Californication prežil herec sklamanie a krach. O jeho diagnóze sexuálnej závislosti, pre ktorú sa odlúčil od manželky Tey Leoniovej, sa špekulovalo aj ako o PR aktivite súvisiacej s novým seriálom. Oficiálne súd rozviedol manželov až minulý rok, no len pred pár týždňami ich v dobrej nálade zachytili reportéri spoločne. 

Duchovny sa pritom momentálne venuje opäť Foxovi Mulderovi. V nedeľu 24. januára 2016 bude mať premiéru 6-dielna miniséria, v ktorej sa Duchovny s Andersonovou vrátia vo svojich najslávnejších úlohách. „Prečítal som si prvú stranu scenára a rozplakal som sa. Je to pre mňa také zvláštne emotívne. Ale scenár je fantastický, to jediné vám môžem povedať,“ uviedol herec pre Entertainment Weekly. Chceme mu veriť.

3 x David Duchovny

Herecká dvojica Gillian Anderson a David... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Gillian Anderson a David Duchovny Herecká dvojica Gillian Anderson a David Duchovny sa vrátia ako agenti Dana Scully a Fox Mulder v obnovenom seriáli Akty X.
  1. Dlhé roky sa venuje hudbe, tento rok mu vyšiel prvý album Hell or highwater
  2. má doma 2 Zlaté glóbusy (jeden za Akty X, druhý z Californication)
  3. magazín People ho zaradil medzi najkrajších ľudí sveta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Akty X #David Duchovny #Fox Mulder