Nájdite mi hrdinu: sľubná miniséria z dielne HBO

Za miniseriálom Nájdite mi hrdinu z produkcie HBO stojí seriálový guru David Simon.

02.08.2015 16:00
Oscar Isaac Foto:
Herec Oscar Isaac sa zapletie do politiky ako najmladší starosta amerického veľkomesta Nick Wasicko.
debata

Scenár napísal v spolupráci s Wiliamom F. Zorzim (Špina Baltimoru) a réžie sa ujal držiteľ troch Oscarov za film Crash scenárista filmov Million Dollar Baby či Casino Royale Paul Haggis.

Zorzi sa zoznámil s rovnomennou knihou redaktorky denníka New York Times Lisy Belkinovej, ktorá zaznamenala krízu a spoločensko-politický vývoj amerického mesta Yonkers v 80. rokoch. Materiál zbieral desať rokov. Príbeh je Zorziho reinterpretáciou, autori stavali na reálnych udalostiach a výpovediach pamätníkov.

Podľa producenta a scenáristu Davida Simona je mesto jediným meradlom ľudského úspechu a sám sa humorne označil za špecialistu na urbanizmus. Veď pre seriál The Wire preskúmal Baltimore a vďaka seriálovej hudobnej dráme Treme spoznal zákutia New Orleansu. Šesťdielna dráma odhalí industriálne Yonkers, kde sa i reálne natáčala.

Dej sa odohráva v rokoch 1987 až 1994. Dvadsaťo­semročný Nick Wasicko (Oscar Isaac) sa stáva najmladším starostom amerického veľkomesta v histórii USA. V Yonkers, kde prevláda robotnícka trieda, vrcholia rasové nepokoje a sociálna neistota.

Wasicko sa pustí do výstavby nízkonákladových domov v prevažne belošských štvrtiach východného bloku, čo pre mestskú infraštruktúru znamená zásadnú zmenu. V Yonkers majú jasne určené pravidlá, chudobné obyvateľstvo sa sústredí v západnej časti mesta. Segregácia pretrvávajúca v neskorých 80. rokoch potvrdzuje, že tieň minulosti sa z vyspelého amerického sveta vytráca veľmi pomaly a komplikovane. Autori tento jav pripisujú politickým tlakom a strachu.

„Najväčšej zrady voči mestu sa dopustili politici. Tvrdohlavosťou a hnevom paralyzovali mesto na mnoho rokov. Následkom konfliktov sú zničené kariéry mnohých správnych politikov a odcudzení susedia neschopní žiť vedľa seba,“ priblížil situáciu mesta Yonkers v rozhovore pre portál slite.com Simon.

Wasickovo rozhodnutie spúšťa lavínu politických konfliktov. Tvorcovia sa snažili upozorniť na názorovú rozdrobenosť najmocnejších a dosah konfliktov na jednotlivcov. Politická hra bude skúškou charakterov, hrdinov postaví pred zásadné otázky morálky a preverí ich schopnosť deliť sa o priestor a budovať spoločný domov.

Nájdite mi hrdinu so sľubným hereckým obsadením v zložení Oscar Isaac, Catherine Keener, James Belushi, Alfred Molina či Winona Ryder má premiéru 16. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HBO #Nájdite mi hrdinu