Amy Winehouse bola starým človekom v mladom tele

Amy Winehouse. "Čierny” hlas jazzmanky skrytý v útlom tele židovky definoval tragický osud. Po jej predčasnej smrti sa na kontroverzný príbeh vrhlo množstvo filmárov. Amin otec Mitchel Winehouse dal napokon povolenie natočiť film krajanovi, režisérovi Asifovi Kapadiovi.

05.08.2015 08:57
Amy Winehouse Foto:
Britská hudobníčka Amy Winehouse ožíva v celovečernom dokumente Asifa Kapadiu.
debata

Na plátne v amatérskych záberoch ožije tínedžerka spievajúca Happy Birthday na kamarátkinej narodeninovej oslave. Okamžite prenesie na diváka emočnú vlnu a počas celého filmu sa jej nezbaví. Režisér sprítomnil speváčku na takmer 130 minút podobnou metódou, akú použil v úspešnom filme Senna o legendárnom pretekárovi F1. Zvolil náročnú cestu a témy sa zhostil s nasadením.

Amy je takmer stále na očiach, neprikrášlená a svoja. Vyhol sa hovoriacim hlavám a strihový dokument poskladal z exkluzívneho materiálu, z autentických domácich videí zhotovených speváčkinými blízkymi, spolupracovníkmi a rodinou. Doplnil ho archívnym televíznym materiálom. Je majster v infiltrácii do prostredia svojich protagonistov a je zaujímavé sledovať, s akým nasadením Winehousovú jej okolie zaznamenávalo. Natočil film a pritom sa takmer vyhol fyzickému kontaktu s kamerou.

Posadnutý pravdou

Dokumentarista priznal, že počas práce na filme prepadol Winehousovej príbehu natoľko, že sa sám stal pátračom posadnutým túžbou odhaliť pravdu. O to intenzívnejší a naliehavejší je jeho odkaz. Pravda je však komplikovanejšia a aj keď sa mu podarilo preniknúť do javov, stále ide len o jednu z možných interpretácií reality. Režisér je, v pozitívnom zmysle slova, naivne úprimný, a preto sa jeho film stretáva s nadšením.

Kontroverznú látku má pod kontrolou, je civilný a drží sa pri zemi. Pýta sa, čo dohnalo speváčku k smrti. V konfrontácii s ňou skúma aj jej najbližších bez toho, aby niekoho obviňoval či upodozrieval. Otec, producenti, umelci, manžel, bývalí priatelia, najlepšia kamarátka… Jednotlivé výpovede skladajú mozaiku zakrytých výčitiek, pocitu viny za jej smrť, ale aj obdiv a ľútosť nad stratou talentovanej hudobníčky.

Film nešokuje novými informáciami. Amy bola počas života pod mediálnym drobnohľadom. Kapadia „umyl“ fakty od bulvárneho zveličovania a zbavil ich senzačnosti. Vyskladal bludisko speváčkiných dní, jej neuveriteľnú premenu, čo dokáže najlepšie vyjadriť filmové rozprávanie a časová skratka.

Súhra faktov a emócií

Komentár pôsobí spontánne, film sa programovo vyhýba štylizácii. Výpovede sú často v kontraste s tým, ako sa Amin osud vyvinul. Nik nechce prebrať zodpovednosť za to, čo sa stalo, ale všetci majú potrebu vyjadriť sa.

Režisér prenáša svoju zvedavosť na diváka. Vedie ho nenásilne, názor však vyjadril jasne, jeho argumentácia je relevantná. Aj dotknutému otcovi Mitchelovi Winehousovi poskytol dostatočný priestor na to, aby sa obhájil.

Odvrátenú tvár slávy ukazuje civilne, veď Amy zostala obyčajným dievčaťom, známou „postavičkou“ z londýnskeho Camden Town. Ústredným motívom nielen filmu, ale predovšetkým Aminho života bola živelná, deštruktívna a fatálna láska. Práve tej sa speváčka nedokázala brániť. Bola zdrojom jej smútku, bolesti, bola jej umením, vďaka nej žila aj umrela. Asif Kapadia natočil silnú poctu jednej z najväčších hudobníčok svojej generácie.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Amy / VB 2015 / réžia: Asif Kapadia / hudba: Antonio Pinto / účinkujú: Amy Winehouse, Mitchel Winehouse, Mark Ronson, Blake Field-Civil a ďalší / slovenská kinopremiéra: 6. augusta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Amy Winehouse #Mitchel Winehouse #Amy