Zomrel herec Jozef Skovay, požičal hlas Gejzovi z Miazgovcov

Slovenský herec, ktorý prepožičal hlas postave Gejzu v maďarskom animovanom seriáli Miazgovci, Jozef Skovay zomrel v piatok 7. augusta vo veku 85 rokov.

09.08.2015 16:46
Kultura, skovay Jozef Skovay Foto: ,
Jozefovi Skovayovi, ktorý v animovanom seriáli Miazgovci nahovoril postavu Gejzu Miazgu vnúčatá hovorievali, že sa na túto kreslenú postavičku podobá.
debata (7)

Jozef Skovay sa narodil 24. októbra 1929 v Bratislave. Po skončení strednej školy pracoval ako stavebný technik, ale onedlho sa začal venovať kultúre. Už v mladosti sa venoval bábkovému divadlu a v roku 1957 spoluzaložil Štátne bábkové divadlo v Bratislave, kde bol tri roky umeleckým šéfom a neskôr riaditeľom divadla.

Okrem divadla sa venoval bábkovému a televíznemu dabingu a zahral si v televíznej dráme Spoločník pána veľkomožného (1988) či v televíznom filme Jablonka (1989).

V bákovom divadle pôsobil vyše tridsať rokov, diváci si ho však pamätajú najmä ako Gejzu Miazgu z populárneho animovaného seriálu Miazgovci. „Môj najmladší vnuk, ktorý má necelé tri roky, ma pri sledovaní seriálu ‚spoznal‘. Hovorí: Tamto je dedo. Možno si ma režisérka Balgová vybrala aj kvôli fyzickej podobe – mám plešinu, účes podobný Gejzovi Miazgovi, nosím okuliare, aj tvár sa akosi podobá,“ povedal pred niekoľkými rokmi Skovay pre Pravdu.

K herectvu inklinoval od mladosti, jeho cesta k profesionálnej javiskovej dráhe však nebola priamočiara. Najskôr vyštudoval stavebnú priemyslovku. „Divadlo ma bavilo. Na priemyslovku som sa dostal nariadením môjho nebohého otca. Divadlo ako živobytie neschvaľoval,“ povedal pred niekoľkými rokmi pre Pravdu Skovay.

Istý čas sa živil aj ako stavebný technik na povereníctve kultúry a tiež v Československom štátnom filme. Práve tu sa v polovici päťdesiatych rokov dostal k divadlu. „Zakladalo sa Detské divadlo filmu, tak ma doň stiahli. Spýtali sa ma, či by som nechcel hrať. Samozrejme, že som chcel.“ Z Detského divadla filmu neskôr vzniklo Štátne bábkové divadlo, dnešné Bratislavské bábkové divadlo. Tu Jozef Skovay prežil prakticky celý svoj profesionálny život. V sedemdesiatych rokoch v divadle pôsobil ako vedúci umeleckého súboru, v osemdesiatych rokoch ako riaditeľ.

Na niektoré zážitky z tohto obdobia Jozef Skovay nespomínal príliš rád. „V tých časoch to bola dosť nepríjemná práca aj vzhľadom k bývalému ministerstvu kultúry. S ním som mával nezhody. Napríklad keď sme vydávali bulletin k 25. výročiu divadla. Neschválili mi ho kvôli tomu, že v zozname ľudí spätých s divadlom boli aj takí, ktorí zostali v zahraničí. Bulletin stiahli a takmer mi dali zaplatiť celý náklad. Našťastie sa to potom nejako uhladilo. Bolo to obdobie, kedy som aj ľutoval, že som sa na to dal a funkciu zobral.“

Posledná rozlúčka s Jozefom Skovayom bude vo štvrtok 13. augusta o 10.45 hodine v bratislavskom krematóriu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jozef Skovay #Gejza Miazga