Na Cinematiku uvedú aj najlepšie európske filmy roka

Na desiatom ročníku Medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý sa bude konať od 10. do 15. septembra v Piešťanoch, uvedú aj najlepšie európske filmy roka. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na jedenásť titulov, z ktorých niekoľko bude mať na podujatí slovenskú premiéru.

16.08.2015 12:00
lobster, Léa Seydoux, Homár Foto:
Léa Seydoux vo filme Homár (Lobster, 2015).
debata

Pôjde napríklad o romantický sci-fi thriller Homár (The Lobster, 2015) gréckeho režiséra Giorgosa Lanthimosa. Filmár zasadil príbeh snímky do orwellovskej budúcnosti, v ktorej prenasledujú ľudí bez partnera. Titul sa na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes uchádzal o Zlatú palmu, napokon si odniesol Cenu poroty.

Cinematik na Slovensko prinesie aj dokument Wima Wendersa a Juliana Ribeiru Salgadoa s názvom Soľ zeme (Le Sel de la terre, 2014). Ide o portrét uznávaného fotografa Sebastiaa Salgada, ktorý svojím objektívom zachytáva nielen nádherné miesta našej planéty, ale stáva sa aj svedkom vojen, hladomorov či medzinárodných konfliktov. Okrem nominácie na Oscara získala snímka v Cannes Špeciálnu cenu poroty v sekcii Un Certain Regard.

Okrem toho počas festivalu premietnu drámu Eden (2014) o počiatkoch francúzskej housovej scény. Film Mie Hansen-Love sa odohráva v 90. rokoch a rozpráva príbeh vzostupu a pádu dídžeja Paula. Vo filme si zahralo aj elektronické duo Daft Punk.

Návštevníci a návštevníčky budú môcť vidieť aj víťaza hlasovania časopisu Cahiers du Cinéma o najlepší film roka, snímku Malý Quinquin (P'tit Quinquin, 2014) v réžii Bruna Dumonta. Okrem toho sa v programe Cinematiku objavia aj festivalové ťaháky ako V pivnici (Im Keller, 2014), Dievčenská banda (Bande de filles, 2014), Podoba ticha (The Look of Silence, 2014). Všetky spomínané filmy budú môcť získať cenu Meeting Point Europe.

V rámci sekcie Eye on Films sa organizátori aj tento rok zamerajú na mladých tvorcov a ich prvé a druhé filmy. Záujemcovia a záujemkyne sa môžu tešiť na lotyšský horor The Man in the Orange Jacket (M.O.Zh., 2014), debut marockej režisérky Taly Hadid, The Narrow Frame of Midnight (Itar el-layl, 2014), či na anglickú snímku Hide and Seek (2014), s ktorou režisérka Joanna Coates vyhrala na MFF v Edinburghu cenu za najlepší britský hraný film.

Desiaty ročník Cinematiku ponúkne tiež program s názvom Španielsko pod lupou: Katalánsko. Organizátori tomuto regiónu venujú tri sekcie. Taktiež prinesie výber tvorby osobností ako Agustí Vila, Isaki Lacuesta, Sergio Caballero či Albert Serra. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť aj na film Pliaga (La plaga, 2013) režisérky Neus Ballús. Hosťom festivalu bude filmár Jaime Rosales, ktorý si prevezme cenu Rešpekt. V rámci podujatia taktiež premietnu päť jeho celovečerných snímok.

Akreditácie na festival sú v predaji na webstránke www.cinematik.sk za 14 eur. Neskôr sa cena zvýši na 20 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cinematik #film #Piešťany #najlepšie európske filmy