Sídliskovému snu sa nepodarí oklamať

Dokumentárny film o najpopulárnejšom slovenskom raperovi Patrikovi "Rytmusovi" Vrbovskom sľubuje autentický obraz obyčajného chalana zo sídliska, ktorému sa podarilo vyšplhať na vrchol slovenskej popmusic bez toho, aby mu niekto zametal cestu. Tento "pravdivý príbeh" už poznáme z Rytmusových piesní. Hudobník so záľubou otvárať sa verejnosti sa stal vďačným objektom pre režiséra Mira Drobného.

20.08.2015 10:49
39 rytmus sidliskovy sen Foto:
Raper v dokumente Rytmus sídliskový sen v časoch, keď o sláve ešte len sníval.
debata (15)

„Nie sme najlepší priatelia, to by ten film asi nevyzeral tak, ako vyzerá,“ priznal režisér pred projekciou filmu, čím vzbudil očakávania, že zostal nad vecou a a odmýtizuje mediálny obraz excentrického hrdinu. Kto čaká hĺbku a tému, bude sklamaný. Drobný sa síce vŕta v Rytmusovom súkromí, neustále však varíruje to isté.

Zaujíma sa predovšetkým o rozbité rodinné vzťahy, Rytmusov rómsky pôvod zdedený po otcovi, z čoho pramení jeho komplex, na ktorom paradoxne postavil kariéru. Dokument v istých momentoch zarazí samoúčelne neprimeranou drzosťou, v podobe skrytej kamery či „vpádov“ do Rytmusovho súkromia. Film je nevyvážený, režisér márne hľadal spôsob, ako príbeh uchopiť. Rytmus vo filme vystupuje v polohe „komentátora“ dokumentu o ňom, sledujeme ho simultánne s ním a jeho spontánne reakcie sú zdrojom humoru.

Drobný zbieral materiál v časovom horizonte osem rokov, preto by sa dalo predpokladať, že film prinesie komplexný obraz Rytmusovej bezprostrednej reality. Tým, čo rapera nepoznajú z médií, nebude z filmu celkom jasné, čo všetko Rytmus dosiahol a za akých okolností. Film je dramaticky strohý a tematicky plochý. Chýbajú fakty a záchytné body, na základe ktorých by si divák vytvoril logický kontext a zorientoval sa.

Na premiére nechýbala ani speváčka a Rytmusova...
Zľava: Raper Patrik Rytmus Vrbovský, režisér,...
+3Raper Patrik Rytmus Vrbovský po slávnostnej...

Obrazovo-hudobná estetika je nevyvážená, až nevkusná, počnúc krkolomnými kamerovými kreáciami, štylizovaným komentárom v úvode a závere, končiac pateticky smiešnymi hudobnými aranžmánmi a nevierohodným vyvrcholením.

Filmár skladá realitu aj prostredníctvom bohatého archívneho materiálu. Svieže sú výpovede Rytmusových bývalých priateliek a práve týmto smerom sa mal uberať. Hra na cestu za očistou a „koreňmi“ v podobe výletu do Indie je zbytočná a nemá žiadnu významovú hodnotu. Príbeh nadstavuje do neprirodzenej polohy a odkláňa sa od podstaty. Rytmusov nepokoj predsa nepramení z neznalosti svojich prapredkov. Príčinou všetkého dobrého i zlého v jeho živote je „nevzťah“ s otcom. O tom sa predsa film po celý čas diváka snaží presvedčiť.

Drobnému sa látka vymkla z rúk, jeho film je nekomplexný, aj napriek snahe preniknúť do témy, je povrchný a smrdí vyumelkovanou konštrukciou. Raperovi nemožno uprieť spontánny naturel a bezprostrednosť, čomu vďačí aj za veľkú základňu fanúšikov, no od toho nezávisí autenticita celého filmu.

Drobný sa nevie pýtať, celých deväťdesiat minút varíruje jednu a tú istú otázku. Vo filme absentuje dramaticky nosná línia, nemá vývoj. V zjednodušenej podobe je hlavným motívom vyrovnávanie sa protagonistu s vlastným pôvodom, akoby v jeho živote nejestvovala žiadna iná téma. Režisér kladie dôraz na Rytmusovo rodinné zázemie a načrie do jeho milostných vzťahov, no nedozvieme sa, za akých okolností prišiel k hudbe, čo všetko urobil pre to, aby sa dostal tam, kde je.

Filmu by paradoxne prospela konvenčnejšia dramaturgia. O mnohých veciach rozpráva bez toho, aby ich ukázal. Raperove výpovede sú často v kontraste s tým, čo sa o ňom dozvedáme od rodiny a práve tu mal Drobný využiť príležitosť. Vo filme absentuje konflikt i názor autora. Režisér nevyužil potenciál, na tanieri mal otvorených protagonistov, no bol príliš opatrný. Výpovede matky a súrodencov sú občas v trápnom (pre niekoho úsmevnom) kontraste s tým, čo sa spieva v Rytmusových textoch.

Rytmusov fanklub si určite príde na svoje, vo filme je takmer po celý čas prítomný ich idol presne taký, akého ho majú radi.

RYTMUS: Sídliskový sen / Slovensko, Česko 2015 / scenár a réžia: Miro Drobný / účinkujú: Rytmus, Dara Rolins a ďalší / premiéra: 20. augusta

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Rytmus #Patrik Vrbovský #Miro Drobný #Rytmus - sídliskový sen