Televízne tipy Pravdy: Komédia Prime aj klasika Vlčie diery

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (27.8.-3.9.). Vybrala ich pre vás redaktorka Pravda magazínu, Helena Dvořáková.

27.08.2015 12:00
Uma Thurman Foto:
Komédia Prime (Najkrajší čas) s Umou Thurman a Meryl Streep.
debata

Štvrtok 27. 8.

Hrdina proti svojej vôli, Jednotka, 20.20
Už názov filmu sľubuje, že to bude zábava. Človek chce mať radšej pokoj, než byť hrdinom, ale sú situácie, keď to inak nejde. Tento hrdina, v skutočnosti smoliar, jednej noci zachráni cestujúcich z havarovaného lietadla! Vo filme z roku 1992 hrajú D. Hoffman, G. Davis, A. Garcia, J. Cusack.

Smrť prezidenta, Jednotka, 22.10
Francúzska historická dráma približuje stretnutie francúzskeho prezidenta Georga Pompidoua s americkým prezidentom Richardom Nixonom. Ten nevyzerá dobre. Hoci oficiálne je všetko v poriadku, zdá sa, že je vážne chorý. Choroba-nechoroba, zákulisný boj o moc pokračuje. Situácia je však tajomná a pikantná.

Piatok 28. 8.

Princezna a písař, ČT1, 20.00
Niekto nazval tento film akčným filmom pre jasle, vraj by sa tam hodil Bruce Willis! Hudba však zložil Ondřej Brzobohatý, a to je romantik. Tvorcovia však naozaj charakterizujú snímku ako dobrodružnú rozprávku. Veď aj princezné sa dostávajú do akčných situácií!

Nedodržaný sľub, Jednotka, 21.50 Ide o skutočný príbeh Martina Friedmana z druhej svetovej vojny. Tento slovenský film ašpiroval aj na Oskara. Natočil ho Jiří Chlumský a zahral si v ňom ešte Ivan Palúch. A preslávil sa Samko Spišák. Uplynulo už šesť rokov!

Leningrad, JOJ, 23.15
Vojnový Leningrad dojíma. Dráma sa týka celého sveta. Veď aj tento film nakrútili Angličania s Rusmi.

Sobota 29. 8.

Mr. Turner, Cinemax, 19.30
Biografická anglická dráma o romantickom maliarovi J. M. W. Turnerovi, ktorý bol vo svojej dobe kontroverznou postavou, no dnes je uznávaným umelcom. Povýšil krajinomaľbu na umenie! To bývajú krásne filmy, lebo čerpajú priamo z výtvarného umenia, a aj osudy maliarov sú často výnimočné.

Vlčie diery, Jednotka, 20.20
V slovenskej dráme z roku 1948 hrali Budský, Huba, Chudík, Poničanová, Černická, na scenári sa podieľal Leopold Lahola, kameramanom bol Karol Krška, réžiu mal Paľo Bielik. Všetky tieto mená sa osvedčili. A silný je aj námet – bezprostredná reflexia Slovenského národného povstania.

Revival, ČT1, 21.00
Film o štyroch starnúcich kamarátoch, ktorí sa rozhodnú dať znova dohromady svoju rockovú kapelu. Hrajú samé hviezdy – od mladého Vojtu Dyka po starého Bolka Polívku. Exceluje najmä Zuzana Bydžovská v úlohe trápne zostarnutej manželky jedného z hudobníkov. Ako správna rockerka vybehne na javisko nahá, už je však "po funuse“.    

Prime, ČT1, 22.55
Psychologička (Meryl Streep) tvrdí, že nevyrovnanej žene pomôže láska a sex. Klientka (Uma Thurman) ju poslúchne a nájde si o 14 rokov mladšieho milenca. Potom však musí kriesiť psychologičku, pretože milencom je práve jej syn!  

Nedeľa 30. 8.

Superstar, Markíza, 20.30
V tomto programe musia upútať nielen nádejní speváci, ale aj porota. Som zvedavá najmä na Kláru Vytiskovú. Je to zaujímavá a neopozeraná česká hudobníčka. Ostatných poznáme – Habera, Jandová, Soukup.  

Pán Selfridge (1, 2), Jednotka, 21.15
Anglický seriál,  ktorý vznikol podľa skutočného životného príbehu zakladateľa obchodného domu Selfridge & Co v Londýne Harryho Gordona Selfridga. Obchody sú vzrušujúce naživo aj v príbehoch.

Marína Kráľovičová 70 rokov na divadelných doskách: Leni, Dvojka, 21.30
Hru Leni si treba pozrieť – stojí za to aj herectvo Márie Kráľovičovej, aj príbeh obľúbenej Hitlerovej fotografky a režisérky Leni Riefenstahlovej: ako ľahko sa človek namočí do dejinných omylov! Kráľovičová je stále super! Nielen kamera, ale aj čas ju miluje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #televízne tipy