Eva Nová je film o druhej šanci

Filmár Marko Škop, autor úspešných dokumentov Osadné a Iné svety, debutuje hraným celovečerným filmom Eva Nová.

29.08.2015 16:00
Emília Vášáryová Foto:
Hraný debut Marka Škopa Eva Nová bude mať svetovú premiéru na festivale v Toronte 11. septembra.
debata

Snímka má na konte prvý úspech, vybrali ju do sekcie Objavy jedného z najvýznamnejších filmových festivalov. Eva Nová bude mať svetovú premiéru v kanadskom Toronte. Do slovenských kín príde v druhej polovici novembra.

„Toronto patrí spolu s Cannes, Berlínom a Benátkami k veľkej festivalovej štvorke a filmu môže veľmi pomôcť vo vzťahu k zahraničným filmovým profesionálom. Môže byť začiatkom jeho festivalovej a distribučnej cesty,“ vysvetľuje režisér Marko Škop, ktorý je autorom scenára a zároveň producentom. Už počas vzniku filmu venoval pozornosť jeho prezentácii.

„Boli sme v dlhodobom kontakte s pánom Dimitriom Eipidesom, ktorý má na starosti festivalový výber diel z nášho regiónu. Informovali sme ho o výrobe. Poslali sme mu hrubý a výsledný zostrih filmu. Reagoval na ne veľmi pozitívne a rozhodol sa zaradiť ho do programu,“ vysvetľuje režisér.

Na príbehu o herečke v rokoch (Emília Vášáryová) pokúšajúcej sa o návrat do života a bojujúcej o vzťah so svojím synom (Milan Ondrík), spolupracoval Marko Škop so skúsenými dramaturgmi – so scenáristkou a režisérkou Zuzanou Liovou (Dom, Ticho) a strihačom Františkom Krähenbielom. Ten sa podieľal už na Škopových dokumentoch.

„Scenár bol v istej fáze vývoja súčasťou tréningového programu Torino Film Lab,“ vysvetľuje režisér. Vďaka tomu sa stal jeho dramaturgom jeden z najvýznamnejších rumunských scenáristov súčasnosti Razvan Radulescu, ktorý má na konte scenáre k filmom 4 mesiace, 3 týždne, 2 dni (Zlatá palma z Cannes) či Utorok po Vianociach.

„Príbeh som nikomu nepísal na telo, robili sme sériu kastingov. Tým, že som dokumentarista, nemal som veľkú skúsenosť so slovenskými hercami. Emília Vášáryová vyšla z kastingov ako absolútna víťazka. Prečítala si scenár a pozdával sa jej. Už pred natáčaním sme mali sympaticky priateľský vzťah, takže úlohu rada prijala,“ približuje Škop.

A o čom je film, ktorý zaujal v zahraničí? „Eva Nová je príbehom človeka, ktorý v živote pochybil. Je o snahe ženy, celý život bojujúcej so závislosťou, dať dokopy vzťah so svojím synom a s jeho rodinou. Je to film o druhej šanci, o tom, či si ju zaslúžime a či niekedy nie je neskoro odpúšťať. Ukazuje ako nedoriešené rodinné vzťahy časom nabobtnajú a ako vplýva dusno zablokovanej minulosti na každého zo zúčastnených.“

Podľa Škopa mnoho ľudí necháva dôležité rozhodnutia na náhodu a podceňuje rodinné vzťahy. „Verím, že film o najzákladnejších životných otázkach prinúti ľudí zamyslieť sa predovšetkým nad tým, ako sa sami správajú k najbližším.“

Marko Škop je skúsený dokumentarista, no v prípade filmu Eva Nová sa vzdal improvizácie. Natáčanie mal vopred dôkladne naplánované. „Na pľaci sme nevytvárali situácie, v ktorých by sa výrazne improvizovalo, ale v procese natáčania sme boli prirodzene otvorení novým nápadom, ak priniesli lepšie riešenia.“

Emília Vášáryová je skúsená herečka a debutujúci režisér si spoluprácu s ňou pochvaľuje. „Je to múdra žena a krásny človek. O jej postave sme sa veľa rozprávali, rozoberali sme ju z rôznych uhlov a keď sme vstúpili do procesu natáčania, všetko sme mali vopred pripravené. Nakrúcanie bolo veľmi príjemné a mali sme z neho radosť,“ uzatvára filmár, ktorý pocestuje do Toronta spolu s filmom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #Emília Vášáryová #Eva Nová #Marko Škop