Stvoril nočnú moru, ktorú si svet zamiloval

Nočná mora v Elm Street, Vreskot, Hory majú oči - to sú asi najznámejšie filmy, pod ktorými je podpísaný Wes Craven. Americký režisér, scenárista a producent, ktorý niekoľko desaťročí formoval americký horor, zomrel v nedeľu vo veku 76 rokov na rakovinu mozgu.

02.09.2015 09:00
režisér, usa, Wes Craven, Craven Foto: ,
Americký režisér a herec Wes Craven zomrel vo veku 76 rokov.
debata

„Dnes nenájdete týždeň, počas ktorého by do kín nešiel nejaký nový horor, ale v roku 1996 žáner takmer vyhynul. Wes Craven ho priniesol späť, keď odštartoval sériu filmov Vreskot. Vo výbere hororových snímok je tento film považovaný za kľúčový, a ohromnú zásluhu má na tom majster Wes Craven,“ cituje producenta Boba Weinsteina portál deadline.com.

Vystrašiť na smrť už na začiatku

Podľa Weinsteina Craven Vreskot najskôr odmietol, pretože o svojom nasledujúcom filme mal iné predstavy, neskôr však na Weinsteinovu ponuku kývol a snímku nakrútil. „Pýtal som sa Wesa, prečo je scéna s Drew Barrymore na začiatku filmu zvlášť brutálna, krvavá a hrozná, pretože som sa bál, ako môže pokračovať, aby to tromfol. Jeho odpoveď bola, že to presne naplánoval, pretože mal skúsenosť, že keď diváka vydesíte na smrť na začiatku filmu, tak všetko, čo nasleduje – či je to otváranie okna, dverí, alebo čo i len to, že niekto kýchne, bude diváka nechávať v napätí a bude s obavami čakať, čo bude nasledovať. Nepochybne poznal žáner ako nikto iný.“

Freddy Kruger - Nočná mora v Elm Street (1984).
32 craven nocna mora 2x Freddy Kruger - Nočná mora v Elm Street (1984).

Craven svoju profesionálnu kariéru začínal ako učiteľ angličtiny a humanitných vied na viacerých školách. Počas tohto obdobia si kúpil kameru na 16 mm film. Pri filme začínal v postprodukcii a podľa portálu npr.com sa živil aj ako režisér pornografických filmov.

Craven si paradoxne v detstve až tak veľa filmov neužil. Jeho rodičia boli prísni baptisti a kino mu zakazovali. Aj keď bol študent, nebolo pre neho úplne jednoduché dostať sa do kina. „Chodil som na kresťanskú vysokú školu. Ak by vás prichytili v kine, vylúčili by vás. Bolo to smiešne,“ povedal v rozhovore pre The Los Angeles Times režisér, ktorý však chodil do filmového klubu, kde videl aj Bergmanov Prameň panny (1960). Príbeh silno veriaceho otca, ktorému znásilnia a zabijú dcéru, inšpiroval Cravena k nakrúteniu jeho režijného a scenáristického debutu Posledný dom naľavo (1972). Nízkorozpočtová snímka (87-tisíc dolárov) bola úspešná a zarobila svojim tvorcom tri milióny dolárov.

Ešte lepšie sa darilo jeho ďalšiemu hororu Hory majú oči (1977) o rodine, ktorá uviazne v kalifornskej púšti, kde musí o svoje životy bojovať s kanibalmi. Film s rozpočtom okolo 230-tisíc dolárov zarobil asi 25 miliónov dolárov a dočkal sa pokračovania aj remaku.

Chcel zomrieť na pľaci

Cravenovým zrejme najikonickejším filmom je Nočná mora v Elm Street (1984) o znetvorenom zabijakovi Freddym Krugerovi, ktorý prichádza v snoch. „Prvá Nočná mora sa rýchlo stala medzníkom vo svete hororových filmov, a to, čo ju odlišovalo vtedy, je tým, čo jej stále necháva nálepku klasiky aj dnes. Je to úplne divoká fantázia premisy,“ napísal v reakcii na Cravenovo úmrtie režisér Edgar Wright, podľa ktorého je Freddy Kruger omnoho viac hrozivý a zaujímavý než iné hororové postavy.

Wes Craven na archívnej snímke z roku 2008. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Wes Craven Wes Craven na archívnej snímke z roku 2008.

„Na rozdiel od skorších vyvražďovačiek ako Halloween (1978) a Piatok trinásteho (1980), vraždiace monštrum z Nočnej mory v Elm Street je skôr než tichý automat na vraždy archetypálnym ‚zlým tricksterom‘ (mýtická postava so schopnosťou premieňať sa, ktorá je pôvodcom všetkého nešťastia na svete – pozn. red.), druhom gotického antihrdinu, škodoradostného zabijaka, ktorý so šarmom, zmyslom pre humor a dramatickosť je pre divákov príťažlivý,“ napísal o filme Steven Jay Schneider, ktorý o horore vydal niekoľko kníh. Nočná mora podľa neho kombinuje prvky gotickej literatúry s prvkami bežnej filmovej vyvražďovačky, v ktorej obete umierajú jedna po druhej, ich vrah sa nedá zničiť, a tým, kto prežije, je vynaliezavá panna.

Nočná mora, v ktorej debutoval aj Johnny Depp, bola opäť veľkým finančným úspechom. Rozpočet 1,8 milióna dolárov sa na tržbách vrátil v priebehu prvého týždňa.

Craven okrem mnohých hororov nakrútil aj drámu Hudba môjho srdca (1999), ktorá Meryl Streepovej vyniesla oscarovú nomináciu, a jeho posledným filmom je Vreskot 4 z roku 2011. Nesplnilo sa mu tak jeho prianie, ktoré vyslovil pred piatimi rokmi v The Los Angeles Times. „Mojím cieľom je zomrieť ako deväťdesiatnik na pľaci, povedať: ‚Máme to,‘ po poslednom zábere, spadnúť mŕtvy. Štáb by potom išiel von a pripil si na mňa.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Nočná mora v Elm Street #Wes Crawen