Benátky otvorila tragédia na Evereste

Film režiséra seriálu True Detective, experiment hudobníčky Laurie Andersonovej či novinka tvorcu oscarového hitu Kráľova reč sú lákadlá programu tohtoročného filmového festivalu v Benátkach. V stredu sa začal písať jeho 72. ročník.

03.09.2015 09:00
Jake Gyllenhaal Foto: ,
Jake Gyllenhaal sa venuje fanúšikom v Benátkach pred premiérou snímky Everest.
debata

Otváracou nesúťažnou snímkou festivalu bol Everest (3D) v réžii islandského filmára Baltasara Kormákura, ktorý vznikol v americko-britskej koprodukcii a v hlavných úlohách sa predstavili Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Robin Wrightová, Keira Knightleyová, Josh Brolin či Sam Worthington. Dej filmu, ktorý nakrútili podľa skutočných udalostí, sa odohráva v polovici 90. rokov a opisuje jednu z najtragickejších expedícií na Mount Everest.

 Jake Gyllenhaal sa venuje fanúšikom v...
Paz Vega na červenom koberci MFF v Benátkach...
+8Členky poroty,  Elizabeth Banks a Diane Kruger...

Extrémy, ktoré odhalia charaktery

„Na osemtisícovky už nešplhajú iba skúsení horolezci, ale tiahnu sa tam celé procesie dobrodruhov z celého sveta. Horskí vodcovia Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) napriek tomu nič nepodceňujú a do svojej expedície na najvyšší bod našej Zeme berú iba ľudí, ktorí majú niečo za sebou. Všetci sú skvele pripravení a vybavení, splneniu snov ich klientov by nič nemalo stáť v ceste. Stačí však drobná odchýlka od plánu, náhla zmena počasia a kľúčovú otázku: Podarí sa nám horu zdolať?, vystrieda otázka oveľa zásadnejšia: Dokážeme prežiť?“ píše distribútor filmu, ktorý onedlho, 24. septembra, príde aj do slovenských kín.

„Na Islande, v mojej rodnej krajine, nie je príroda nikdy príliš ďaleko. Vybuchujúce sopky a lavíny pravidelne ničiace naše dediny vám pripomenú silu matky prírody,“ hovorí režisér snímky. „Vždy som chcel rozpovedať príbeh ľudí, ktorí čelia extrémom prírody a vďaka tomu odhalia úplne presne svoje charaktery,“ dodáva s tým, že priateľov nikdy nespoznáte lepšie ako v podobných podmienkach.

„Potrebovali sme nájsť film, ktorý je zároveň okázalý, plný emócií a dobrých postáv, s ktorými sa diváci môžu stotožniť. Takže to nebolo jednoduché. Myslím si, že Everest je zhruba z rovnakej kategórie ako predchádzajúce dva otváracie filmy,“ citovala agentúra AP riaditeľa festivalu Alberta Barberu. Predvlani Benátky otvárala Gravitácia a vlani snímka Birdman. Obe neskôr bodovali na Oscaroch. Práve na festivale v Benátkach sa začína sezóna oscarových špekulácií.

Príbehy detského vojaka aj zmeny pohlavia

V súťaži je niekoľko amerických produkcií. Režisér Cary Fukunaga, ktorý je podpísaný aj pod seriálom True Detective, privezie do Benátok príbeh detského vojaka z Afriky Beštie bez národnosti (Beasts of No Nation). Vznikol podľa rovnomennej knižnej predlohy a hrajú v ňom Idris Elba a Abraham Attah. K očakávaným premiéram patrí aj novinka režiséra oscarového hitu Kráľova reč Toma Hoopera. Jeho film Dánske dievča (The Danish Girl) je príbehom prvého človeka, ktorý podstúpil operáciu na zmenu pohlavia. V hlavnej úlohe sa predstaví držiteľ Oscara za stvárnenie Stephena Hawkinga Eddie Redmayne. Nicholas Hoult, Kristen Stewartová a Guy Pearce hrajú v sci-fi filme Draka Doremusa Rovní (Equals), v ktorej utopickú spoločnosť ohrozuje nová choroba. A v súťaži je aj snímka hudobníčky Laurie Andersonovej Psie srdce – filmová esej o láske, smrti a jazyku.

O Zlatého leva sa uchádzajú aj Atom Egoyan, Jerzy Skolimowski či Alexander Sokurov, ktorý si túto cenu odniesol pred niekoľkými rokmi za svojho Fausta. O tom, kto v Benátkach zvíťazí tento rok, rozhodne porota pod vedením režiséra Alfonsa Cuaróna. Isté je zatiaľ jediné – Zlatého leva za celoživotné dielo si z Benátok odvezie francúzsky filmár Bertrand Tavernier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otvorenie #MFF Benátky #Everest