Everest sa chcel čo najviac držať skutočnosti

Jednu z najtragickejších expedícií na Mount Everest popisuje americko-britská snímka Everest, ktorú podľa skutočných udalostí nakrútil islandský režisér Baltasar Kormákur. Otvárací film tohtoročného festivalu v Benátkach je už aj v slovenských kinách.

26.09.2015 09:00
everest Jake Gyllenhaal Foto:
Herec Jake Gyllenhaal v snímke Everest (2015).
debata (1)

„Nemyslím si, že 99,999 percenta ľudstva by malo niekedy skúsiť vystúpiť na tú horu. Takže som dúfal, že ak sa k nej chcú dostať blízko, film im môže túto skúsenosť sprostredkovať. To je jedna z ciest, ktorými som sa vydal. Úplne na začiatku som si povedal, že chcem tento film nakrútiť v 3D alebo vlastne ako dva a pol D, čo znamená, že nechcem mať čudné obrazy počas rozhovoru postáv. Chcel som byť schopný v tomto to stlmiť, ale na druhej strane som naozaj potreboval aj určitú mohutnosť. Počas môjho prvého pobytu v základnom tábore na Evereste, keď sme robili prieskum, som bol úplne unesený mohutnosťou hory,“ povedal režisér v rozhovore, ktorý Pravde poskytol distribútor filmu. Mount Everest spravil na Kormákura obrovský dojem. „Mojím cieľom bolo spraviť čokoľvek, čo dokážem, aby som ľuďom odovzdal aspoň časť tohto pocitu,“ dodal.

V centre príbehu stojí dvojica horských vodcov Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) a členovia ich výprav. V snímke diváci uvidia aj Robin Wrightovú, Keiru Knightleyovú, Josha Brolina či Sama Worthingtona.

„Samozrejme, sú tam hviezdy, ale nemám pocit, že by jedna druhú zatieňovala, pracujú spoločne. Už dopredu som im jasne povedal, že to nebude prechádzka ružovou záhradou. Chceli sme to nakrútiť také skutočné, ako to len bolo možné, ísť tak vysoko, ako dokážeme, byť konfrontovaní so živlami a z tejto pozície rysovať charaktery a herecké výkony,“ dodal filmár, ktorý nakrúcal niekoľko týždňov na miestach, kde bolo aj mínus 30 stupňov Celzia a na miestach, kam si bolo treba pred začiatkom práce najskôr vyšľapať. Niektorí členovia štábu dostali výškovú chorobu a bolo ich treba dostať späť dole.

Kormákur chcel, aby herci drsné podmienky využili vo svoj prospech a otvorili sa napríklad vlastnému strachu. Ako Josh Brolin, ktorý sa naozaj bojí výšok a režisér chcel, aby s tým pri svojom výkone pracoval. „Myslím si, že to je maximálne herectvo. Nanešťastie, množstvo ľudí má sklon používať rôzne triky, pretože to je to, čo sa často dočká uznania. Ale keď vidím ľudí, že pustia publikum do svojho vnútra, to je niečo, čo ma na filmovom herectve naozaj dojíma.“

Everest nechcel poňať ako dobrodružný film o katastrofe. „Chcel som vytvoriť snímku ktorá by sa čo najviac držala skutočného príbehu o skutočných ľuďoch,“ hovorí filmár s tým, že dnes existuje množstvo filmov, ktoré do skutočných príbehov infiltrujú hollywoodskych zloduchov – dokonca aj v dokumentoch – len aby svoj príbeh vylepšili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kiná #dokument #Baltasar Kormákur #MFF Benátky #Everest