Marťan mu zmenil život

Marťan je príbehom astronauta Marka Watneyho (Matt Damon), ktorý je súčasťou expedície na Mars, kde posádku zasiahne prašná búrka.

29.09.2015 08:47
Marťan Foto:
Film Marťan, v hlavnej úlohe s Mattom Damonom, príde do slovenských kín vo štvrtok.
debata

Všetko sa to začalo ako sen jedného programátora, ktorý túžil stať sa spisovateľom na plný úväzok. Na svojej stránke začal na pokračovanie publikovať príbeh astronauta, ktorý uviazne na Marse. Čitateľský ohlas ho prinútil, aby seriál vydal svojpomocne aj ako elektronickú knihu. Netrvalo dlho a ozval sa vydavateľ aj filmové štúdiá Fox, ktoré sa rozhodli, že knihu Andyho Weira Marťan sfilmujú. Réžie sa ujal Ridley Scott a snímka prichádza vo štvrtok do slovenských kín.

Ako sa Weir cítil, keď sa dozvedel, že jeho knihu sfilmuje jeden z najrešpekto­vanejších režisérov súčasnosti Ridley Scott? „Bolo to úžasné. Je to ako splnený sen. Ako keď píšete knihu a vravíte si: bude z toho veľkorozpočtový hollywoodsky trhák s Mattom Damonom a v réžii Ridleyho Scotta. Je to množstvo splnených snov,“ hovorí Weir v rozhovore, ktorý Pravde poskytol distribútor filmu.

Andy Weir.
32 martan autor 1x Andy Weir.

Weirovi sa nesplnil jediný sen. Nemohol sa zúčastniť nakrúcania, ktoré prebiehalo v Maďarsku. Pre Kaliforčana, ktorý má panický strach z lietania, to jednoducho bola neprekonateľná vzdialenosť. Napriek tomu – alebo možno práve preto – ho celý život fascinovali lety do vesmíru.

Marťan je príbehom astronauta Marka Watneyho (Matt Damon), ktorý je súčasťou expedície na Mars, kde posádku zasiahne prašná búrka. Ostatní členovia expedície si myslia, že Mark v búrke zahynul a vracajú sa na Zem. Mark však žije a musí si sám poradiť na nehostinnej planéte s obmedzenými zásobami. Navyše musí nájsť spôsob, ako vyslať signál na Zem, že prežil. Keď sa mu to podarí, začína sa opäť súboj s časom a takmer nemožná záchranná misia…

S tým, ako Weir vykreslil vo svojej knihe prácu astronautov a NASA boli spokojní aj v samotnom Národnom úrade pre letectvo a kozmonautiku. „Naozaj bolo pre mňa dôležité, aby veci týkajúce sa vedy boli správne,“ hovorí Weir. „Ľuďom z NASA sa kniha veľmi páčila. Zaujímavé je, že astronauti mi hovorili: ,Naozaj si vystihol osobnosť astronautov. Koľko astronautov poznáš?' A ja som odpovedal: ,Nepoznám žiadneho'“, vysvetľuje Weir, ktorý charakteristické črty astronautov vo svojej knihe vyskladal z informácií, ktoré dlhé roky nasával z množstva dokumentárnych filmov o letoch do vesmíru. Na vystihnutie štruktúry NASA a úrovne byrokracie v nej zase využil skúsenosť z letnej brigády, keď pracoval v inej americkej federálnej inštitúcii.

Scenár filmu napísal podľa Weirovej knihy Drew Goddard, podpísaný napríklad pod snímkami Cloverfield: Monštrum či Svetová vojna Z. „Drewovi sa kniha páčila taká, aká je a chcel jej zostať verný do čo najväčšej možnej miery. Počas toho, ako písal scenár, sme spolu veľa telefonovali a posielal mi prepracované verzie scenára, aby mal spätnú väzbu. Na základe nej spravil niekoľko zmien, iné zase ignoroval,“ hovorí Weir.

A ako sa Weirovi páči výsledný film? „Úplne ho milujem. Samozrejme, som absolútne zaujatý,“ povedal Weir, ktorý je spokojný aj s výkonom Matta Damona. „Postavu uchopil vynikajúco. Presne takto som si Marka predstavoval.“ Marťana pozitívne prijala aj kritika. „Marťan je mixom bystrosti, zábavy, zvláštneho hrdinu a k tomu napätia na veľkom plátne. Výsledkom je Scottov najpríjemnejší film za veľmi dlhú dobu,“ napísal napríklad magazín Empire.

Úspech knihy zmenil Weirovi život. V práci podal výpoveď a rozbieha kariéru spisovateľa na plný úväzok. Hoci prechod z práce, ktorú mal rád k práci, ktorú si vysníval, nie je úplne jednoduchý. „Nie som taký disciplinovaný, ako by som mal byť,“ smeje sa. „Pokúšal som si stanoviť hodiny, v ktorých budem písať, ale zistil som, že oveľa produktívnejší som vo večerných hodinách,“ hovorí Weir, ktorý si to vysvetľuje tým, že takmer celý svoj doterajší život bol zamestnaný a písať mohol iba po večeroch. S výnimkou konca 90. rokov, keď sa prvýkrát neúspešne pokúšal o rozbehnutie spisovateľskej kariéry. Na druhý pokus mu to však vyšlo – v polovici budúceho roka by sa k čitateľom mala dostať jeho druhá kniha s pracovným názvom Zhek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Marťan #Andy Weir. film