Kate Winsletová: Odsúdená na lásku

Film Titanic spôsobil rozruch pred neuveriteľnými dvadsiatimi rokmi. Vďaka zakázanej a fatálnej láske, ktorú prežijú mladí milenci na potápajúcej sa lodi, si neodolateľne krehkú tvár britskej herečky Kate Winsletovej zamiloval celý svet.

03.10.2015 09:00
Kate Winslet Foto: ,
Herečka Kate Winslet na premiére filmu V kráľových záhradách.
debata

James Cameron ju do svojho veľkofilmu obsadil ako devätnásťročnú a spolu s hereckým partnerom Leonardom DiCapriom vystrelila do hollywoodskeho ne­ba.

Kate Winsletová o pár dní oslávi štyridsiatku a vraví:. „Všetko som dosiahla vlastným úsilím a som na to hrdá!“ Slávny Titanic nebol jej hollywoodskou premiérou, vo svojej zbierke má viacero úspešných filmov.

Ešte predtým, ako si Kate Winsletová obliekla róbu bohatej Rose a vrátila sa o dve storočia dozadu plaviac sa na najluxusnejšom parníku po ľadovom Atlantiku, okúsila ako chutí láska na začiatku 19. storočia v adaptácii románovej klasiky Jane Austinovej Rozum a cit. Z literárneho diela Thomasa Hardyho Jude vystúpila na plátno ako Sue Brideheadová, nešťastne zamilovaná do svojho bratranca. A vo filmovom spracovaní Shakespearovej klasiky stelesnila Hamletovu milú Oféliu. Dobové kostýmy jej jednoducho pristanú, naposledy V kráľových záhradách Ľudovíta XIV. v réžii britského herca Alana Rickmana.
Kate Winslet a Roman Polanski pred premiérou...
Herečka Kate Winslet v šatách Stelly...
+7Herečka Kate Winslet.

Rickman v rozhovore pre magazín Variety obsypal herečku komplimentmi. "Je srdečná a má neuveriteľný zmysel pre humor. Je to skvelá umelkyňa a vďaka nej som si režírovanie skutočne vychutnával.”

Stvorená pre fantazijný svet

Winsletová si scenáre vyberá. S Johnnym Deppom hľadala Krajinu nekrajinu vo filme Marca Foresta o Petrovi Panovi a francúzsky režisér Michael Gondry ju zlákal do fantázií scenáristu Charlieho Kaufmana Večný svit nepoškvrnenej mysle. V surreálnom dobrodružstve stvárnila excentrickú Clementine, ktorá uchvátila samotára Jima Carreyho alias Joela.

Najväčší úspech vo Winsletovej kariére sa dostavil v roku 2009, keď získala Oscara aj Zlatý glóbus za stvárnenie Hany vo filme Predčítač. V Berlíne krátko po vojne sa tridsiatnička Hana a tínedžer Michael do seba zamilujú, ich cesty sa však rozídu. Po ôsmich rokoch sa opäť stretnú, ale tentoraz im v láske bráni Hanina hriešna minulosť.

Keď sa k herečke doniesli chýry o novom scenári Aarona Sorkina o multimilionárovi Steveovi Jobsovi, zatúžila stvárniť hlavnú ženskú hrdinku, Jobsovu spolupracovníčku Joannu Hoffmanovú. Háčik bol v tom, že Joana bola imigrantkou poľsko-arménskeho pôvodu, a keď si ju herečka vygooglila, stratila všetky nádeje. Vyzerala totiž absolútne inak. Winsletová sa nenechala odradiť a v životopisnom filme v réžii Danyho Boylea si po boku Michaela Fasbendera napokon predsa zahrala. „Film Steve Jobs je veľký záver mojich 30. rokov,“ priznala Winsletová v rozhovore pre magazín vulture.com.

3-krát Kate Winsletová:

  • časopis People ju v roku 1996 zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta.
  • nemá „špeciálne ambície“, tvrdí, že sa jej chce hrať.
  • pred spaním nečíta Shakespeara, ale kuchárske knihy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kate Winslet #Titanic