Filmové premiéry: dokument Anton Srholec aj Okno do dvora

Do slovenský kín prichádza od štvrtka 8. októbra dokumentárny film o Antonovi Srholcovi aj vrcholový film Alfreda Hitchcocka Okno do dvora.

07.10.2015 16:03
okno do dvora James Stewart Foto:
James Stewart vo filme Okno do dvora.
debata

Na lane

Dvanásť ľudí sa prešlo po povrchu Mesiaca, ale len jediný človek prešiel nesmiernou prázdnotou medzi vežami Svetového obchodného centra, a v jeho stopách sa už nikdy nikto nebude mať možnosť vydať. Petit pod vedením svojho mentora Papa Rudyho (Ben Kingsley) je so svojimi spoločníkmi a za asistencie netradičnej skupiny dobrovoľníkov z celého sveta nútený prekonávať neopísateľné problémy a vysporiadať sa so zradou, nezhodami aj nespočetnými rizíkami, ktoré uskutočnenie celej akcie ohrozujú, ak majú mať šancu realizáciu svojho bláznivého plánu správne zorganizovať a následne tiež vykonať.

Viac o filme

Nemilosrdní

Serge Buren (Jean Reno) je legendárny policajt, nočná mora všetkých kriminálnikov. On a jeho policajný tým mladých kolegov vyznávajú trochu netypické vyšetrovacie postupy. Medzi ich osvedčené metódy patria výsluchy zadržaných s použitím baseballových pálok… Lenže ich nadriadený začínajú mať dojem, že kovbojovi nemajú u polície čo robiť a ako supi čakajú na akúkoľvek chybu.

Na parížskej scéne sa objavuje gang lupičov, ktorí neuveriteľnou rýchlosťou vykráda banky. Sú po zuby ozbrojení automatickými zbraňami a na ich konto počas lúpeží pribúda množstvo brutálnych vrážd. Buren a jeho jednotka musia použiť všetku vynaliezavosť a všetky svoje metódy, aby zločincov zastavili.

Sicario

Agentka FBI (Emily Blunt) je zaradená do elitnej vládnej jednotky, ktorá má za úlohu pomáhať vo vojne proti drogám na hranici medzi USA a Mexikom. Je to územie nikoho, kde neplatia žiadne zákony a pre členov tímu sa misia stáva otázkou života a smrti.

Herecké obsadenie

Okno do dvora

Jeden z vrcholov filmovej tvorby Alfreda Hitchcocka je rovnako strhujúcou cestou za odhalením vraždy ako majstrovskou štúdiou voyeurizmu, ktorý s hlavným hrdinom zdieľa každý z fascinovaných divákov. Okno do dvora je predstavením, ktoré nás okom kamery stavia na úroveň jeho protagonistu, Jeffa Jeffriesa, ktorý je po úraze pripútaný na invalidný vozík a z nudy začne pozorovať svojich susedov. Stereotyp, vzrušenie, únava, tanec, túžba… a podivné udalosti, za jedným z okien, ktoré Jeffa spolu s divákmi vrhnú do víru špekulácii a podozrení. Prišlo u Thorwaldovcov k vražde? A stane sa Jeffova netrpezlivá snúbenka nástrojom k jej vyriešeniu?

Anton Srholec

Dokumentárny film o životnej ceste Antona Srholca, človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady – milovať ľudí a Boha, napriek životným okolnostiam a bojovať za lepší svet uprostred pokazeného sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kino #Anton Srholec #Sicario #filmové novinky #Na lane #Nemilorsdní #Okno do dvora