Be2Can prináša festivalové hity

Filmová prehliadka Be2Can sa valí do dvadsiatich šiestich kín po celom Slovensku a oddnes ponúkne 21 filmov, ktoré zažiarili na troch špičkových medzinárodných filmových festivaloch v Benátkach, Berlíne a v Cannes.

07.10.2015 12:01
Snímka z filmu oceneného Zlatou palmou Dheepan. Foto:
Snímka z filmu oceneného Zlatou palmou Dheepan.
debata

Najväčším lákadlom je zaručene víťaz canneskej Zlatej palmy a ceny kritikov FIPRESCI. Film francúzskeho režiséra Jacqua Audiarda Dheepan je voľne inšpirovaný knihou Perzské listy Charlesa de Secondant Montesquieua. Na Srí Lanke vrcholí občianska vojna a „tamilský tiger“, bojovník Dheepan, utečie do Paríža. Ani tu však nenachádza „mier“ a je nútený bojovať proti násiliu. Film oslovil naliehavosťou a mimoriadne aktuálnou témou.

Iránec Jafar Panahí nakrútil vo svojej „ilegálnej dielni“ sviežu komédiu Taxi Teherán, o režisérovi, ktorý sa stane taxikárom, pretože mu zakážu nakrúcať filmy. Akcentuje tak postavenie umelca v krajine, kde panuje nesloboda prejavu. Na Berlinale mu za snímku udelili Zlatého medveďa.

Režisér László Nemes patrí do silnej generácie mladých maďarských filmárov a jeho celovečerný debut Saulov syn si tento rok odniesol z Cannes Veľkú cenu a cenu kritikov FIPRESCI. Maďarský Žid Saul Ausländer je väzňom v koncentračnom tábore v Osvienčime. Pri denných prácach nájde telo svojho mŕtveho syna a jediné, po čom túži, je pochovať ho tak, ako si to riadny Žid zasluhuje. Saul si zaumieni nájsť rabína, nehľadiac na nebezpečenstvo, ktorému musí počas svojej cesty táborom čeliť. Nemes hľadí na hrôzy holokaustu z celkom novej perspektívy. Diváka vťahuje do diania intenzívne a nedovolí mu zachovať si emocionálny odstup.

Canneská porota, ktorej tento rok predsedali americkí filmári, bratia Coenovci, odmenila Cenou za réžiu čínskeho režiséra Hou Hsiao-Hsiena za snímku Assassin. Film zasadený do Číny v deviatom storočí je žánrom wuxia, ktorý je obdobou čínskeho hrdinského eposu. Hsiao-Hsien ho odvážne kombinuje s fantasy prvkami. Výsledkom je epická filmová báseň o profesionálnej vrahyni Nie Yinniang, ktorá dostane za úlohu zabiť veliteľa najväčšej vojenskej oblasti v Číne.

Berlínsky festival ocenil Strieborným medveďom za umelecký prínos formálne odvážnu snímku nemeckého režiséra Sebastiana Schippera Viktória. V jednozáberovom filme prežíva mladá Španielka Viktória a partia chlapcov, ktorých stretne na párty, nebezpečné dobrodružstvo v nočnom Berlíne. Schipperov príbeh je časovo a priestorovo „utesnený“ a sústredí sa na jedinú udalosť, ktorá má zásadný dosah na osud jeho hrdinov.

V priestoroch Štátneho divadla Košice bude mať exkluzívnu predpremiéru anglická dráma Justina Kurzela Macbeth s Michaelom Fasbenderom a Marion Cotillardovou. Kompletný program podujatia je na stránke www.be2can.eu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová prehliadka #kiná #Be2Can #festivalové hity