Rezenzia: V Čističovi zmokla láska

Čistič Tomáš (Noël Czuczor) sa krúti v sterilnom tichu opakujúcich sa dní. Na skromné živobytie si zarába ako "čistič smútku" po zosnulých.

15.10.2015 14:00
Čistič Foto:
Tomáša, hlavného hrdinu drámy Čistič, prenasleduje minulosť. Nádej na únik z prázdnych dní v ňom prebudí láska.
debata

Zamestnaný v pohrebnej službe upratuje príbytky, v ktorých úradovala smrť. V cudzích domovoch sa tak pohybuje úplne sám a nepriamo v sebe živí voyera. Keď sa pri jednej zákazke zapletie do sveta mladej Kristíny (Rebeka Poláková) žijúcej so starším bratom (Kamil Kollárik), nič už nemôže byť ako predtým. Tomáš sa prepadne do rodinných tajomstiev súrodencov a opantá ho láska. Pasívne skrývanie a tiché svedectvo vystriedajú činy.

Chlapská „romantika“

Režisér Peter Bebjak (Marhuľový ostrov, Mesto tieňov) už v minulosti dokázal, že inklinuje k ponurejším témam. Po horore Zlo sa so scenáristom Petrom Gašparíkom pustili do neobvyklej hry s trilerom. Ich filmu Čistič dominuje ľúbostný motív. Autori s ním pracujú triezvo a výsledkom je drsná alúzia na romancu. Temná láska je na míle vzdialená sladkým žánrovým klišé.

Umierneným filmovým jazykom rozprávajú autori o vzťahu, ktorý stojí a padá nielen na komplikovaných okolnostiach, ale predovšetkým na temnej minulosti hrdinov, ktorá definuje ich spoločné (ne)šťastie „tu a teraz“. Láska je zobrazená s odstupom, s postavami sa filmári nemaznajú a divák zostáva chladný, nie však ľahostajný.

Nevšedná profesia a tajomstvo, ktoré si Tomáš nesie z minulosti, dávajú zakríknutému podivínovi s konštantne smutným výrazom zvláštne čaro. Ide o komplikovaný charakter, vzbudzuje skôr negatívne emócie a aby divák porozumel jeho komplexom, strachu i vášňam, musí byť trpezlivý a aktívny. Autori sú rafinovaní rozprávači, rozhodne nám nedajú všetko na zlatom podnose. Z ich hrdinov sála fatálny nepokoj a nevyspytateľnosť, no napokon s nimi predsa len zdieľame záblesk šťastia.

Aj keď sú Tomášove reakcie občas iracionálne, veríme im, pretože film priznáva istú mieru štylizácie. Scenáristi vyskladali hrdinu z mäsa a kostí, sympatie si získa aj vďaka peknej tvári Noëla Czuczora, ktorý je takmer stále prítomný v obraze. Nadštandardný výkon predviedla aj mladá herečka Rebeka Poláková. Bebjak siahol po „nepoškvrnených“ tvárach, ale obsadil aj skúsené herečky Janu Oľhovú a Évu Bándorovú. Na prejave talentovaných hercov vyzdvihol minimalistickú prirodzenosť a pravé filmové herectvo. Úspešne sa tak vyhol teatrálnosti, na ktorej padá množstvo slovenských filmov.

Ponurá mestská sychravosť

Naturálna kamera Martina Žiarana zachytáva krásu „lepkavého“ vlhka bratislavských ulíc. Osamelosť obopína tmavý byt, nešťastnú každodennosť tu pred sebou kotúľajú súrodenci neschopní striasť sa trpkej príchute „včerajška“. V sterilnom bielom svetle panelákového bytu sa v pasívnom slede každodennosti hniezdi Tomáš. Jeho pravidelné jazdy na bicykli daždivou Bratislavou mapujú súčasnú tvár hlavného mesta.

Čistič nie je plnokrvným trilerom, so žánrami však komunikuje. Dráma nepodlieha schéme, drží sa len základných pravidiel rozprávania. Príbeh je nepredvídateľný, autori sa pohrávajú s tajomstvom a napätím, divák je nútený pohnúť hlavou. Tomáša definuje temnota a kráska Kristína je jeho osudová femme fatalle, čo je príznačné pre film noir. Kvôli nej siahne po zúfalých prostriedkoch, poruší zákon a takmer zopakuje históriu.

Skepsa daždivých dní je všadeprítomná, obloha sa neroztiahne aj keď by si to divák z celého srdca prial a hrdinovia zaslúžili. Tragický realizmus je dotiahnutý do vyčerpávajúceho konca, dusný pesimizmus dominuje filmu, čo sa možno nebude divákom páčiť, no pre príbeh je najlepšie zvoleným východiskom. Nedostaneme jasnú odpoveď a práve preto bude film doznievať.

Tomáša, hlavného hrdinu drámy Čistič, hrá Noel... Foto: DNA Production
Čistič Tomáša, hlavného hrdinu drámy Čistič, hrá Noel Czuczor.

Hodnotenie Pravdy: 4 hviezdičky z 5

  • Čistič/ Slovensko 2015/ réžia: Peter Bebjak/ scenár: Peter Gašparík, Peter Bebjak/ kamera: Martin Žiaran/ hrajú: Noël Czuczor, Rebeka Poláková, Kamil Kollárik a ďalší/ slovenská distribučná kinopremiéra 15. októbra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #hodnotenie #Čistič