Festival inakosti zaostrí aj na Jarmana a Ejzenštejna

Novinky z dielne francúzskeho režiséra Francoisa Ozona či britského filmára Petra Greenawaya, ale aj miniprehliadku archívnych chuťoviek, pod ktorými je podpísaný Derek Jarman, ponúkne 9. ročník Filmového festivalu inakosti. V bratislavských kinách Lumiere a Film Europe sa začína v stredu 21. októbra a potrvá do nedele.

21.10.2015 13:48
Jarmanov Caravaggio Foto:
Festival premietne aj Jarmanovho Caravaggia.
debata

„Francois Ozon mi zavolal a povedal mi, že sa chce so mnou rozprávať o úlohe. Myslím si, že sa ti to bude páčiť, pretože som počul, že si chceš zahrať ženu.' Bola to pravda. Ženu som chcel hrať už od detstva, keď ma moja veľká sestra obliekala ako dievča na večeru s rodinou či s priateľmi mojich rodičov,“ povedal na stránke režiséra Ozona Romain Duris, ktorý stvárnil hlavnú úlohu v jeho najnovšom filme Nová priateľka. Ten je príbehom dvoch priateliek, jedna z nich však vážne ochorie, zomrie a tá druhá jej sľúbi, že sa postará o jej dieťa aj vdovca. Lenže…

Ejzenštejn v Guanajuate je zase najnovším filmom britského tvorcu Petra Greenawaya, ktorý zaznamenáva desať dní, ktoré otriasli zrejme najslávnejším sovietskym filmárom Sergejom Michajlovičom Ejzenštejnom počas jeho pobytu v Mexiku. Greenaway sa zameral na ľúbostné vzplanutie filmára k jeho sprievodcovi, s ktorým mal údajne vo svojich 33 rokoch Ejzenštejn prísť o panictvo. „Protagonistami Ejzenštejna v Guanajuate sú Sex, smrť a Mexičania,“ napísal v recenzii magazín Hollywood Reporter.

Festival uvedie aj kolekciu snímok popredného britského avantgardného filmára a priekopníka queer kinematografie Derreka Jarmana. Premietať sa bude jeho uchvacujúci kúsok Caravaggio (1986), poetický Rozhovor anjelov (1987) a tiež Wittgenstein (1993) – portrét filozofa odohrávajúci sa v jednoduchom priestore s divadelnými kulisami a čiernym pozadím.

V programe je aj predpremiéra kontroverzného „pornografického“ filmu Gaspara Noého Love, úspešná komédia a najlepší britský nezávislý film minulého roka Pride, portrét nemeckého režiséra a provokatéra Rainera Wernera Fassbindera či švédsky béčkový akčný komediálny muzikál Dyke Hard.

Medzi snímkami, ktoré festival uvedie, sú aj slovenské filmy. Premiéru tu bude mať krátkometrážna snímka mladého režiséra Martina Veliča V Adamovom rúchu. "Je to do veľkej miery moja osobná spoveď. Scenár som písal, keď som sa vyrovnával s rozchodom. Od napísania scenára po nakrúcanie však ubehlo viac času, čiže už som vedel k téme pristúpiť s chladnou hlavou a istými momentmi tiež odkázať, aby sme sa nebrali príliš vážne. Verím, že toto moje rozprávanie o ľúbení aj neľúbení bude pre publikum zaujímavé,“ povedal režisér o svojom štylizovanom portréte búrlivého ľúbostného vzťahu dvoch mladých mužov.

Premietať sa bude aj dokument z cyklu Família s názvom Manželky, ktorý zobrazuje život česko-slovenského lesbického páru. Dostať pred kamery dve ženy, ktoré by rozprávali o svojom vzťahu, nebolo jednoduché. "Mnohé sa báli, ako sa s tým vyrovná širšia rodina, ktorej sa s orientáciou nezdôverili. Slovensko je konzervatívna krajina, čo v mnohom nie je na škodu, ale prijať inakosť akéhokoľvek druhu nestojí na krajine, ale na jednotlivcoch. Napokon sa nám podarilo nájsť pár, hoci národnostne zmiešaný, ktorý sa s nami chcel so svojím príbehom podeliť. Je to pohľad na rodinu z iného uhla pohľadu,“ povedal režisér Tomáš Vitek.

Česko-islandský film Queer Fish zase na prípade medializovanej samovraždy štrnásťročného synovca známej českej moderátorky zobrazuje tragické následky homofóbie. Premietať sa budú aj švédske krátke filmy s tematikou LGBTI a organizátori pripravili aj viacero sprievodných podujatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Filmový festival inakosti #Kino Lumiere #Film Europe