Ukončili prvú fázu nakrúcania snímky Piata loď

Film režisérky Ivety Grófovej je adaptáciou rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej.

27.10.2015 07:00
Piata loď Foto:
Hlavní detskí predstavitelia snímky Piata loď.
debata

Pripravovaný film Piata loď slovenskej režisérky Ivety Grófovej má za sebou prvú fázu nakrúcania. Od začiatku augusta takmer do konca septembra nakrúcal štáb na lokalitách na Zemplínskej Šírave a v Bratislave vrátanie miest, ktoré v knižnej predlohe opísala spisovateľka Monika Kompaníková.

„Keď som sa bola pozrieť na miesta, ktoré si Iveta vybrala, akoby som sa vrátila v čase. Boli to presne tie isté vinohrady, o ktorých som písala,“ uviedla autorka rovnomenného románu, za ktorý získala v roku 2011 ocenenie Anasoft Litera pre najlepšiu slovenskú knihu. "Film sa odohráva v lete a sme radi, že sa nám podarilo nakrútiť všetky exteriéry. Po filmovaní na Slovensku budeme pravdepodobne pokračovať v zahraničí, v krajinách našich koprodukčných partnerov – v Maďarsku a v Čechách, kde nám pred niekoľkými dňami potvrdili grant zo Státního fondu kinematografie,“ vyhlásila producentka Katarína Krnáčová zo spoločnosti Hulapa Film.

Snímka rozpráva príbeh o deťoch, ktoré si v záhradnom domčeku vytvoria svoju malú tajnú rodinu – náhradnú rodinu, náhradný domov. Prináša pohľad na svet dospelých videný detským pohľadom. V hlavných úlohách sa preto predstavia deti – Jarku stvárni desaťročná Vanessa Szamuhelová, ktorú režisérka objavila na chodbe jednej z bratislavských škôl, kde hľadala hlavnú postavu. Osemročného Matúša Bačišina z Vranova nad Topľou zas našla v letnom tábore na severe Slovenska. Matúš hrá Jarkinho kamaráta, krehkého Kristiána. "Príbeh bude spracovaný cez pohľad a prežívanie malej Jarky a jej kamaráta Kristiána. Je pre mňa dôležité, aby charaktery hlavných postáv pôsobili dostatočne zaujímavo a sympaticky, aby diváci videli svet ich očami a dokázali sa s nimi stotožniť. Vanesska a Matúško zvládli veľmi náročnú časť nakrúcania, všetky obrazy stáli na ich hereckých výkonoch a obsahovali veľa detských dialógov,“ vysvetlila Grófová. Snímku by mali dokončiť na jeseň budúceho roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #nakrúcanie #Iveta Grófová #Piata loď