MFF Bratislava s novým Kaufmanom aj Chuckom Norrisom

Očakávané filmové novinky, ktoré sa do bežnej distribúcie dostanú až o niekoľko týždňov či dokonca mesiacov, ale aj festivalové hity, ktoré by sa inak k divákovi nedostali, má opäť vo svojom programe 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. V kinách Lumiere, Mladosť, Nostalgia a v Gorila.sk Urban Space sa začne 12. a potrvá do 17. novembra.

29.10.2015 12:13
Delta Force Chuck Norris Foto:
Akčný film Delta Force s Chuckom Norrisom premietne festival v sekcii Nostalgia: Príbehy z videokaziet.
debata

Medzi atraktívne tituly z tohtoročnej ponuky patrí určite Anomalisa režisérov Charlieho Kaufmana (Večný svit nepoškvrnenej mysle) a Duka Johnsona. Hrdinom bábkového filmu pre dospelých, ktorý si iba pred niekoľkými týždňami odniesol Veľkú cenu poroty z Benátok, je autor kníh o zákazníckom servise. Má problém nadväzovať vzťahy s ľuďmi, ale počas jednej noci stretne cudzinca, ktorý zmení jeho pohľad na život.

Víťazstvom na festivale v San Sebastiane sa zase môže pochváliť film Vrabčiaci , „lyrický príbeh o dospievaní, nechcených životných zmenách, ale aj o nude, stereotype a frustrácii“. Do Bratislavy ho príde uviesť jeho režisér Rúnar Rúnarsson z Islandu. Vrabčiaci sa spolu s ďalšími ôsmimi filmami uchádzajú o cenu pre najlepší prvý alebo druhý hraný film. V súťaži je aj oceňovaný príbeh sestier, ktoré rodina núti k dodržiavaniu tradičnej úlohy ženy v moslimskej spoločnosti, Mustang, aj držiteľ ceny za najlepší debut z tohtoročného festivalu v Cannes, kolumbijská koprodukčná dráma Pôda a tieň.

V súťaži dokumentárnych filmov uvedie festival aj debut americkej režisérky Crystal Moselleovej Vlčia svorka. Príbeh šiestich bratov, ktorí štrnásť rokov vyrastajú zavretí v byte uprostred New Yorku. Kľúč od bytu má iba ich otec a kontakt s okolitým svetom získavajú prostredníctvom sledovania filmov. Snímka získala na festivale Sundance Veľkú cenu poroty v kategórii dokumentov.

Už názvom zaujme ďalší dokument, britsko-rumunský Chuck Norris vs komunizmus. Za záhadným titulom sa skrýva pohľad do zákulisia čierneho trhu s videokazetami v Rumunsku počas 80. rokov minulého storočia a tiež príbeh odvážnej simultánnej tlmočníčky, vďaka ktorej západným filmom s príchuťou zakázaného ovocia Rumuni rozumeli. Videokazetám je tento rok venovaná celá festivalová sekcia – Nostalgia: Príbehy z videokaziet. Uvedie aj akčný film Delta Force (1986) v hlavnej úlohe práve s Chuckom Norrisom.

Z programu MFF Bratislava zmizli niektoré tradičné sekcie, pribudli však nové. Napríklad Lexikon, ktorú tento rok organizátori venovali problematike formátu filmového obrazu. Špeciálna sekcia je tento rok venovaná téme rodiny a festival predstaví aj súčasný grécky film vrátane Homára, dystopického príbehu z budúcnosti. Byť single tu nie je žiaduce a ak si do 45 dní nenájdete partnera, premenia vás na zviera. Snímka Yorgosa Lanthimosa získala niekoľko cien v Cannes vrátane Ceny poroty.

Festival neobíde ani nové slovenské či študentské filmy a retrospektívnou sekciou pripomenie tvorbu slovenského režiséra usadeného v Amerike Miša Suchého. Uvedením filmu Medená veža vzdá MFF Bratislava poctu Emílii Vášáryovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #mladosť #Lumiere #MFF Bratislava #Chuck Norris #nostalgia #filmové hity #Gorila.sk Urban Space