Under My Spell kladie otázky, odpovede topí v hudbe

"Mám pocit, že som nespievala nič, čo by malo také hlboké a silné texty. Nikdy ma nič nedonútilo sa tak zamyslieť, zastaviť sa, zahĺbiť, porozmýšľať. Texty aj hudba sú tak všeobecne napísané, že každý tam nájde svoju pravdu," hovorí sopranistka Adriana Kučerová o projekte Under My Spell v rovnomennom dokumente Lucie Halmovej, ktorý v premiére odvysiela RTVS v utorok 17. novembra o 21. h na Dvojke.

17.11.2015 11:55
under my spell, Adriana Kučerová, Oskar Rózsa Foto:
Sopranistka Adriana Kučerová je hlasom kantáty Under My Spell. Za jej hudbou stojí Oskar Rózsa.
debata

Zimomriavky o slobode

Oskar Rózsa napísal kantátu pre Adrianu Kučerovú, pre sedemdesiatčlenný filharmonický orchester a tridsaťčlenný spevácky zbor. Projekt s inšpiratívnou a strhujúcou hudbou, rozšírenou o filozofické texty Petra Kollára v troch jazykoch – angličtine, latinčine a jeden text v slovenčine, mal premiéru na festivale Viva Musica! v roku 2009. V rámci 25. výročia nežnej revolúcie kantáta Under My Spell zaznela minulý rok aj v Dóme sv. Štefana vo Viedni, v bazilike sv. Štefana v Budapešti a v Katedrále sv. Víta v Prahe. Pôvodne Matej Drlička, riaditeľ festivalu Viva Musica!, oslovil mladú režisérku Luciu Halmovú, aby nakrútila len krátke päťminútové video o projekte Under My Spell.

Po vypočutí prvej skladby jej však bolo jasné, že si projekt vyžaduje viac. „Mala som zimomriavky a zdalo sa mi úplne absurdné nakrúcať civilné video z koncertov. Tá hudba nesie v sebe silný príbeh, emócie, má hĺbku a vyslovene núka vizuálne vyjadrenie, ktoré nielen explicitne zobrazí koncerty, ale prinesie jej úplne nový rozmer,“ vysvetľuje Lucia Halmová, ktorej boli blízke aj texty Petra Kollára a jeho filozofia slobody ducha. Z krátkeho záznamu mal byť akýsi road trip, čo sa napokon úplne rozplynulo v plánoch režisérky, ktorá si pochvaľuje podporu a voľnosť zo strany autora námetu Mateja Drličku. Dokonca Oskar Rózsa uvažoval o tom, aby film rozšírili na celovečernú snímku, spoločne sa však zhodli na polhodinovom dokumente.

Slová filozofujú, hudba ilustruje

Krátka príprava, šesť nakrúcacích dní počas dvoch mesiacov a trištvrte roka strihania stoja za výsledným dokumentom Under My Spell. Hlavní protagonisti Kučerová, Rózsa a Kollár si kladú filozofické otázky o tom, do akej miery dokážeme byť vôbec slobodní, uvažujú o ľudskej duši aj o stave našej spoločnosti. „Otázka slobody, vnímania sveta v ktorom žijeme, a definovanie si toho, kto vlastne človek je a ako dokáže využiť tých pár rokov, čo existuje na tejto Zemi, je pre mňa veľmi živá téma,“ vraví režisérka. Rozhodla sa nerobiť film o samotnej kantáte, ale vychádzala z obsahu Kollárových textov, ktoré kantáta výrazne pracujúca s emóciami diváka ilustruje.

Režisérke sa podarilo celkom prirodzenou cestou nazrieť do intímnych myšlienok hlavných protagonistov. „Adriana, Peter aj Oskar – každý z nich je úplne iná osobnosť, často s úplne odlišným pohľadom na svet a s inými názormi. No skôr sa dopĺňajú a vytvárajú otázky, ako by sa mali navzájom kontrovať. A výsledkom je práve to, že každý divák si nakoniec vytvorí názor na jednotlivé témy aj tak sám,“ hovorí Halmová, ktorá momentálne píše scenár pre svoj prvý celovečerný film Pod hladinou. Snímka bude o strachu, o neschopnosti meniť svoj život a o tom, že nazrieť do seba a stretnúť sa s temnom môže byť desivé, no podnetné a obohacujúce zároveň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adriana Kučerová #dokument #Viva Musica! #Oskar Rózsa #Under my spell #Lucia Halmová #Peter Kollár