Televízne tipy Pravdy: Rozprávka Sedem zhavranelých bratov aj dráma Dva životy

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (26.11. - 3.12.). Vybrala ich pre vás Katarína Sedláková, redaktorka Pravda magazínu.

26.11.2015 12:00
Kristína Svarinská Foto:
Kristína Svarinská v rozprávke Sedem zhavranelých bratov.
debata

Štvrtok 26. 11.

Dva životy, HBO2, 20.20

Tri roky stará nemecká dráma má na filmovom portáli csfd.cz pomerne vysoké hodnotenie. Má to byť ďalší z filmov „kostlivcov“, ktoré sa vyrovnávajú s temnou minulosťou. V centre pozornosti je mladá Katrine, dcéra Nórky a nemeckého okupačného vojaka, ktorá vyrastala vo východonemeckom sirotinci a teraz žije v Nórsku. Jedného dňa jej zavolá mladý právnik, ktorý vyšetruje nacistické zločiny spáchané na „vojnových deťoch“ vo východnom Nemecku, a chce ju za každú cenu zapojiť do procesu odškodnenia od znovuzjednoteného nemeckého štátu. Lenže prezradené tajomstvo by mohlo zničiť Katrinin šťastný život v Nórsku…

Post Bellum, ČT2, 22.00
A ešte jeden film súvisiaci s vojnou, tentoraz od režiséra Jaroslava Brabca podľa predlohy Vladimíra Körnera. Jeho príbeh o mladom dôstojníkovi rakúskej armády Pavlovi von Hebrovi sa začína vysvetlením: „Ako sa píše odkaz Post scriptum, tak existoval po prusko-rakúskej vojne v roku 1866 celkom bezvýznamný termín: Post Bellum. Ako dodatočné označenie stavu pre tých, čo v onej vojne boli a prežili svojich druhov…“ Podobne aj hrdina Pavel síce prežil bitku pri Hradci Králové a vyznamenal ho sám cisár, ale teraz hľadá dôvod, prečo ďalej žiť v zdivenom svete. Námet sľubný, uvidíme, ako si s ním Brabec s Körnerom poradili. Mená hercov však lákajú: Braňo Holiček, Vilma Cibulková, Igor Bareš, Vladimír Dlouhý, Hana Maciuchová, František Němec, Martin Huba či Pavel Liška…

Piatok 27. 11.

Banáni, Cinemax, 17.05

Aj v tomto filme sa bojuje, ale je to mimoriadne vydarená komédia Woodyho Allena. Že si na ňu nespomínate? Možno preto, že je ešte z roku 1971. Woody v nej hrá smoliara z New Yorku, ktorý sa živí testovaním nových produktov. Keď dostane košom od svojej priateľky, politickej aktivistky, vyberie sa na dovolenku do politicky rozháranej latinskoamerickej krajiny San Marcos. A nebol by to Woody, aby sa neocitol na čele ľudovej revolúcie! Neskôr ho dolapí FBI a postaví ho pred súd za rozvracanie republiky. Nedajte si ujsť vtipný proces v súdnej sieni vrátane najzábavnejšieho krížového výsluchu všetkých dôb. Woody rozhodne nesklame.

Harry Brown, Jednotka, 22.35
Na adresu tohto anglického thrilleru z roku 2009 ktosi napísal: Špičkový film, ktorý si užijú (hlavne) fanúšikovia Michaela Caina, typicky hutnej atmosféry britských snímok a emócií ľudí, ktorí sa proti svojej vôli ocitli v bezvýchodiskovej situácii. Michael Caine tu hrá staršieho pána, čo vezme spravodlivosť do vlastných rúk. A nebude chýbať ani Emily Mortimer.

Sobota 28. 11.

Sedem zhavranelých bratov, Prima family, 12.45

A po všetkých drámach pracovných dní v sobotu dobre padne rozprávka. Táto od Alice Nellis je čerstvá, tohtoročná, s Marthou Issovou v hlavnej roli. Istá diváčka píše, že hoci má túto drsnú rozprávku rada, malým deťom by ju radšej nepúšťala. Nepresladený výsledok však pochválila – najmä Michala Dlouhého, Borisa Rösnera a Ivanu Chýlkovú.

Tučniaky z Madagaskaru, HBO, 17.25

Filmová stanica HBO odporúča zabudnúť na Jamesa Bonda, pretože najlepšími a najvtipnejšími superšpiónmi sú štyri animované tučniaky. Ako elitná jednotka spoja sily s tajnou medzidruhovou organizáciou Severák, aby spoločne porazili zákerného vedca – chobotnicu, ktorá chce zničiť svet. Tak uvidíme, kto si s chobotnicou poradí lepšie – Bond či tučniaky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #televízne tipy