VŠMU láka do kina KLAP

Slovenská dráma Čistič vo štvrtok o 19. h otvorí nové bratislavské kino KLAP. Vzniklo na mieste bývalého Filmového klubu 35 mm v kinosále Filmovej fakulty VŠMU na Svoradovej ulici.

26.11.2015 08:55
32 33 kino klap Foto:
Kino KLAP v decembri premietne aj oceňovaný animovaný film Daisy Jacobsovej The Bigger Picture.
debata

Jeho program sa celkom odlišuje od bežnej ponuky kín a každý štvrtok a sobotu tu premietnu filmy, ku ktorým diváci nemajú prístup.

„Chceme tvoriť alternatívu. Sústredíme sa na kvalitné, ale menej uvádzané filmy a nezanedbávame ani archívne projekcie. Našou prioritou je obohatiť premietania o pridanú hodnotu v podobe lektorských úvodov, prednášok, diskusií s tvorcami, hercami a filmovými odborníkmi,“ prezrádza dramaturg kina KLAP Michal Tallo.

Okrem hraných celovečerných filmov a dokumentov sa zamerali na slovenskú a zahraničnú študentskú tvorbu. „Mimo bežnej distribúcie stojí najmä krátkometrážna tvorba, ktorá je divákom pomerne nedostupná,“ približuje Tallo a dodáva, že kino KLAP zaostrilo predovšetkým na krátke snímky, ktoré sa okrem filmových festivalov v kinách nevyskytujú alebo sa tam dostanú len sporadicky.

„Máme prístup k tvorbe z vyše stopäťdesiatich filmových škôl z celého sveta a prinesieme filmy ocenené na najväčších festivaloch ako Cannes či Berlinale, ale aj snímky nominované na Oscara.“ Tallo zároveň dopĺňa, že filmy budú zostavené do tematických sekcií. „Decembrovou témou sú otcovia a matky, synovia a dcéry, vybrali sme teda filmy zaoberajúce sa vzťahmi medzi rodičmi a deťmi.“ Krátkym filmom je venovaný vždy prvý štvrtok v mesiaci. „V decembrovej sekcii máme oscarového nominanta na najlepší krátky animovaný film The Bigger Picture alebo singapurský film Last Trip Home, ktorý bol uvedený v Cannes. Na Slovensku ho diváci nemali a pravdepodobne ani nebudú mať možnosť vidieť inde ako u nás.“

Kino KLAP by chcelo divákom ukázať aj to, ako začínali niektorí známi filmári. „V decembri premietneme fokus zameraný na tvorbu Dušana Trančíka. Jeho krátke filmy patria medzi to najinvenčnejšie a najodvážnejšie, čo na Slovensku v 60. a 70. rokoch vzniklo.“ Podľa dramaturga takúto rozsiahlu prehliadku Trančíkovej krátkometrážnej tvorby diváci v kinách za posledných päť či desať rokov nemali možnosť vidieť. „Režiséra chceme pozvať, aby porozprával o tom, za akých podmienok svoje filmy natáčal,“ dodáva Tallo.

Každý mesiac premietnu v kine KLAP celovečerný hraný film zo sveta, ktorý je kvalitný a zároveň divácky. V decembrovom programe je adaptácia divadelnej hry Yasminy Rezy Carnage od Romana Polanského, v hlavných úlohách s Kate Winsletovou, Jodie Fosterovou či Christophom Waltzom.

.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kino #Čistič #KLAP