Koncertný advent vystriedajú rozprávky

Vo vianočnom programe slovenských televíznych staníc tradične dominuje rozprávkový žáner.

01.12.2015 15:00
32 JOHANKINO TAJOMSTVO Foto:
Jednotka počas Vianoc odpremiéruje novú rozprávku Johankino tajomstvo.
debata

Okrem klasických príbehov bratov Grimmovcov či divácky úspešnej rozprávky Láska na vlásku si Slovenská televízia pripravila premiéru troch celovečerných titulov.

Rozprávkové premiéry

Štedrý večer na Jednotke bude patriť rozprávke Sedem zhavranených bratov. Česká filmárka Alice Nellis sa inšpirovala príbehom spisovateľky Boženy Němcovej o zakliatych bratoch a ich odvážnej sestre. Stvárnila ju živelná Martha Issová. Rozprávka Johankino tajomstvo o dievčinke, ktorej sudička nadelí do života prekážky a aby ich zvládla, musí sa zamilovať, vznikla v réžii Juraja Nvotu. V hlavných úlohách sa predstavia Dominika Zeleníková, Emília Vášáryová a Ondřej Vetchý.

Trojicu domácich premiérových titulov doplní Svätojánsky venček českého režiséra Jiřího Stracha v hlavnej úlohe s Jiřím Mádlom ako kuchtíkom Ondrom odvážne dvoriacim princeznej. Nebude to mať ľahké, kráľovská rodina je vo finančnej kríze a špekuluje o tom, ako dcéru čo najvýhodnejši­e vydať.

Kto sa nechce pozerať, môže počúvať. Na Štedrý deň bude mať na rádiu Regina premiéru druhá séria úspešného večerníčka Mimi a Líza.

Na Nový rok pripravila Jednotka premiéru filmovej adaptácie príbehu spisovateľa Petra Pišťanka Rukojemník v réžii Juraja Nvotu a drámu Anjeli podľa knihy Michala Viewegha v réžii Alice Nellis. Dvojka bude počas sviatkov „filmová“. Na televíznu obrazovku sa dostane kinohit Pena dní Michela Gondryho či Oscarmi ocenená pocta nemému filmu The Artist.

Na Markíze divákov počas Vianoc čaká tradičný „rozprávkový maratón“. Aj tento rok sa vystriedajú Perinbaba, Mrázik, Tri oriešky pre Popolušku, Byl jednou jeden král v hlavnej úlohe s Janom Werichom či Kráľ drozdia brada. Na Prvý a Druhý sviatok vianočný poteší televízia napríklad animovanými filmami Kocúr v čižmách: Vianočné prekvapenie alebo Shrekove druhé Vianoce.

Na JOJ bude Vianoce zachraňovať pes Shelby v kanadskej rodinnej komédii o chlapcovi, ktorý si padne do oka s chlpáčom z útulku. Vianočný sobík Niko sa bude snažiť vyslobodiť bračeka uneseného orlami. Na dobrodružnej ceste nebude sám, stretne pomocníkov a spozná naozajstných priateľov.

Keď sa na Štedrý deň nájde Nemo, podarené rybičky vystriedajú tvory z dávnych čias v dobrodružstve Doba ľadová 3. Vianoce by neboli Vianocami bez Kevina, na ktorého rodina vo sviatočnom zhone zabudne a JOJ preto počas sviatkov prinesie celú sériu filmových príbehov Sám doma.

Šťastný a hudobný advent

RTVS neláka len pred obrazovky, pozýva aj na adventné koncerty a vianočné trhy s hudobným programom. Benefičné koncerty Advent: Slovensko 2015 odštartovali včera v košickej Tabačke vystúpením Štefana Margitu. Do 18. decembra prebehne na Slovensku malé „adventné turné“ a Jednotka prinesie živé koncerty zo štrnástich slovenských miest. Vysielať ich bude každý pondelok až piatok o 20.h.

Podľa programového riaditeľa Slovenskej televízie Tibora Búzu chceli priniesť koncerty na nové miesta. A tak v ružomberskej synagóge vystúpi kapela Mukatado, Sobášny palác v Bytči bude patriť džezovému triu Gregušová, Jonáš, Nikitin, skupina Billy Barman zahrá v Empírovom divadle v Hlohovci a 16. decembra sa Jana Kirschner predstaví v Jezuitskom kostole svätého Františka Xaverského v Skalici. Štrnásť koncertných večerov moderujú Pišta Vandal, Jarmila Hargašová a Soňa Müllerová.

Na terase Slovenského rozhlasu sa pomieša atmosféra vianočných trhov so skvelou hudbou. Štartujú už dnes a zahrá napríklad kapela Noc a deň a pesničkárka Sima Martausová. Každý deň sa od 18.h do 22.h na pódiu vystriedajú okrem iného Puding pani Elvisovej, Para, Monikino Kino, Chiki Liki Tu-a, české hiphoperky Čokovoko či folkloristi zo SĽUK-u. Vianočné trhy trvajú do 18. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Vianoce #program