Star Wars zo scény nikdy nezmizli

Keď režisér George Lucas filmom Hviezdne vojny: Nová nádej v roku 1977 spopularizoval okrajový žáner sci-fi a priniesol ho v celej efektnej paráde na plátna kín, stal sa aj priekopníkom v oblasti používania špeciálnych efektov a celý úspech vyšperkoval sprievodným biznisom so suvenírmi.

18.12.2015 07:02
star wars Foto:
Snímka z filmu Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977).
debata (1)

V sedemdesiatych rokoch, keď s mladíckym nadšením vymýšľal zložité sústavy a galaxie vesmírnych ciest s odkazom na konvencie westernového a rozprávkového žánru s množstvom príbehových odbočiek a prazvláštnych postáv, určite netušil, že jeho fantazijný svet bude oslovovať divákov aj po takmer štyridsiatich rokoch. Lucas bol vizionár, vyňuchal potenciál béčkových žánrov a nebál sa ho predať v najpompéznej­šom šate.

„Star Wars je veľkým mytologickým rozprávaním o súboji dobra so zlom, čo by sa mohlo zdať ako ideálna téma, no v populárnej kultúre sa neobjavovala tak veľkoryso, zdala sa byť totiž banálna,“ hovorí teoretik popkultúry Juraj Malíček. Až úspech Hviezdnych vojen Georgea Lucasa ukázal, že ľudia takýto typ príbehu obľubujú. Druhým momentom, prečo sa zo Star Wars stal v sedemdesiatych rokoch fenomén, bol podľa Malíčka dizajn. „Vesmírny priestor je vizuálne atraktívny a Lucas odhadol jeho potenciál a zobrazil ho tak, že divákov absolútne strhol.“

Ďalším faktorom, prečo si Star Wars drží fanúšikov už takmer štyridsať rokov, je predajná podpora, ktorá je s týmto fenoménom nepretržite spätá a Lucas bol priekopníkom aj v tomto smere. „Lucas umožnil ľuďom, ktorí si obľúbili film, obklopiť sa suvenírmi, hračkami a sprítomniť si filmový svet v realite,“ vysvetľuje Malíček, podľa ktorého sú Star Wars v princípe mikrokozmom popkultúry.

Ani v čase, keď sú diváci zvyknutí na akčné, vtipné a pretechnizované rozprávanie a vládne kult komiksových marweloviek, nestrácajú Hviezdne vojny fanúšikov, práve naopak. „Hviezdne vojny môžu do veľkej miery za to, že sú dnes populárne marwelovky. Vychovali generácie divákov na istý spôsob vnímania a to, že sú stále konkurencieschopné, dokazuje, že základná téma sa nevyčerpala. Marwelovky s ňou pracujú tiež, no atraktívnejšie,“ zamýšľa sa Malíček.

Star Wars si podľa neho môže dovoliť na nič sa nepodobať, hoci nová epizóda preberá mnoho z komiksovej poetiky, dej je podstatne dynamickejší, ako bol v predošlých dvoch trilógiách. Teoretik dodáva, že v čase, keď išli do kín prvé Star Wars, vydala spoločnosť Marwel komiksovú minisériu na podporu filmu, ktorá slúžila ako predpríprava pre divákov.

Sila sa prebúdza otvára tretiu trilógiu a fanúšikovia sú zvedavejší ako v roku 2005, keď film Star Wars: Pomsta Sithov uzavrel druhú trilógiu. „Star Wars sú prítomné už tridsaťosem rokov a za ten čas sa nikdy nevytratili na obdobie dlhšie ako tri či štyri roky. Po prvej trilógii boli televízne uvedenia, remastrované verzie, v deväťdesiatych rokoch prišla druhá trilógia, seriály. V mainstreame ich síce nebolo vidieť stále, ale z popkultúry Star Wars nikdy nezmizli, sú tu kontinuálne prítomné,“ uzatvára Malíček.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sci-fi #Hviezdne vojny #Star Wars #George Lucas #Nová nádej #Juraj Malíček