Star Wars majú miliardu. Rekordne rýchlo

Iba dvanásť dní stačilo filmu Star Wars: Sila sa prebúdza na to, aby v tržbách celosvetovo zinkasoval miliardu dolárov. Prekonal tak tohtoročný rekord filmu Jurský svet, ktorý miliardu dolárov zarobil za trinásť dní.

29.12.2015 14:01
42 podval Star wars 2x Foto:
Film Star Wars stojí za zmenou postoja prevádzkovateľov kín v Nemecku.
debata (9)

Filmoví publicisti pritom pripomínajú, že Star Wars: Sila sa prebúdza ešte iba čaká premiéra v Číne, ktorá je druhým najväčším filmovým trhom na svete. Jurský svet sa tam začal premietať dva dni pred americkou premiérou a za prvý týždeň na tržbách získal 99 miliónov dolárov. Nové Hviezdne vojny prídu do čínskych kín 9. januára, zatiaľ ich videli iba vyvolení na nedeľnej slávnostnej premiére v Šanghaji.

Snímka režiséra JJ Abramsa, ktorá je siedmou časťou populárnej série, sa tiež stala filmom s najvyššími tržbami počas Prvého sviatku vianočného v americkej histórii. Doterajším rekordérom bol Sherlock Holmes z roku 2009 s tržbami vyše 24,6 milióna dolárov. Nové Hviezdne vojny zarobili počas tohto dňa raz toľko. Rozpočet filmu bol 200 miliónov dolárov.

Filmoví publicisti pripomínajú, že rebríčky filmov s najvyššími tržbami začínajú strácať výpovednú hodnotu. Dôvodom sú napríklad drahšie vstupenky na 3D predstavenia či expanzia do Číny, ktorá by sa o niekoľko rokov mohla stať najväčším filmovým trhom na svete. Ako píše magazín Forbes, "toto všetko viedlo k situácii, keď kedysi nepredstaviteľná jedna miliarda dolárov celosvetových tržieb je v súčasnosti taká bežná, že uzatvárame stávky na to, ktoré filmy ju v danom roku prekonajú.

Výsledkom toho je, že takzvaný rebríček filmov, ktoré historicky zarobili najviac peňazí, je iba zoznamom akýchkoľvek najväčších filmov z posledných pár rokov". Magazín tiež pripomína, že aj na budúci rok prídu do kín snímky, ktoré pokojne môžu zabojovať o popredné miesta v rebríčku najvyšších tržieb všetkých čias. Sú to napríklad filmy ako Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti, Deň nezávislosti: Nový útok a niekoľko ďalších.

Ak by sa tržby prepočítali vzhľadom na infláciu, siedma časť Hviezdnych vojen by v rebríčku najzarábajúcejších filmov v USA skončila na päťdesiatom mieste. V rebríčku, ktorý infláciu nezohľadňuje, je však už piata. Pred ňou sú Avengers: Pomstitelia (2012), Jurský svet, Titanic (1997) a Avatar (2009). V prvej desiatke sú na ôsmom mieste aj prvé Hviezdne vojny z roku 1977 a o priečku vyššie je snímka Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba z roku 1999.

Star Wars: Sila sa prebúdza láka aj slovenských divákov. Už druhý týždeň je aj na čele rebríčka najnavštevova­nejších filmov na Slovensku a snímku do nedele videlo vyše 110-tisíc ľudí. K celkovým tržbám prispeli slovenskí diváci sumou 682 546 eur.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Hviezdne vojny #miliarda #Star Wars: Sila sa prebúdza