Nóri chcú prerobiť Vorlíčkovu Popolušku

Nórsko je jednou z krajín, kde filmová rozprávka Václava Vorlíčka Tri oriešky pre Popolušku (1973) nesmie cez Vianoce chýbať na televíznych obrazovkách. Príbeh o Popoluške je tu taký populárny, že Nóri dokonca prispeli na jeho digitálne zreštaurovanie. Teraz by s Vorlíčkovým požehnaním chceli nakrútiť vlastnú verziu jeho filmu. Samotný Vorlíček ponuku na režírovanie projektu odmietol.

04.01.2016 09:01
Tri oriešky pre popolušku, popoluška, Pavel... Foto:
Popoluška získala vďaka digitalizácii čistejší obraz aj zvuk a vrátila sa do českých kín.
debata

„Okamžite sa mi mihlo hlavou, prečo by som mal opäť točiť ten istý film, notabene s nórskymi hercami, ktorých by som si sám nemohol vybrať, to jednoducho musia zveriť nejakému svojmu režisérovi, ktorý si o tom urobí svoj vlastný obraz a pojme to tiež po svojom,“ povedal Vorlíček českému Radiožurnálu. Nórom odporučil, aby sa spojili s agentúrou DILIA, ktorá zastupuje držiteľov autorských práv.

„Pôvodne chceli, aby som sa toho ujal sám, ale ja som sa zapovedal, že zimný film už nebudem nikdy nakrúcať, takže som sa mal na čo vyhovoriť. Tak vraveli, aby som teda robil aspoň supervíziu. Pýtal som sa, čo by to znamenalo? Vraj, že by som tam bol iba prítomný a dozeral na nakrúcanie. Ale to by som si pripadal ako dráb, po ktorom nejaký nórsky kolega stále pokukuje, či to robí dobre, alebo zle. Cítil by som sa blbo a tiež by som sa nudil,“ povedal Vorlíček Lidovým novinám a dodal, že Nórov tiež upozornil na to, že taká Popoluška, ako je Libuša Šafránková, sa im bude ťažko hľadať.

Svoju verziu Popolušky chceli pred niekoľkými rokmi nakrútiť aj Nemci, Vorlíček to vtedy odmietol. Nemci takisto uvažovali o remaku jeho Arabely a pred rokmi takmer vznikol americký remake komédie Kto chce zabiť Jessie, potom však do Československa vtrhli sovietske vojská a projekt padol.

Nápad s nórskou Popoluškou sa nepáči predstaviteľovi princa Pavlovi Trávničkovi. „Pán Vorlíček išiel do Nórska za miliónmi, lebo išiel predať Popolušku. Predávať národný poklad, to sa nerobí. To už ako Česi nebudeme na nič hrdí?“ citoval ho denník Blesk. Vorlíček šiel do Nórska na predpremiéru zdigitalizovanej Popolušky, ktorá sa v týchto dňoch vrátila aj do českých kín. Na Nórsku predpremiéru pozvali aj Trávnička, ten si však za svoju účasť mal vypýtať honorár 10-tisíc dolárov (asi 9¤200 eur) čo sa organizátorom zdalo veľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #remake #Tri oriešky pre Popolušku #Pavel Trávniček #Václav Vorlíček