Revenant Zmŕtvychvstanie je intenzívny megafilm

Lesy Južnej Dakoty sú zahalené temným chladom. V devätnástom storočí tu zvádzali boje civilizovaní novousadlíci a pôvodné kmene indiánov. Na ich pozadí sa odohráva dej filmu Revenant Zmŕtvychvstanie. Mexického filmára Alejandra Gonzáleza Iñárritua uchvátil scenár Marka L. Smitha (adaptácia knihy Michaela Punkea) a priznal, že oproti jeho hrdinom si pripadal ako slaboch. Údel dosiahnuť spravodlivosť má v rukách lovec Hugh Glass (Leonardo DiCaprio), odhodlaný prinútiť smrť, aby si pred ním kľakla...

14.01.2016 09:03
Leonardo Di Caprio  Revenant Zmrtvychvstanie Foto:
V akčnej dráme Alejandra Gonzáleza Iñárritua Revenant Zmŕtvychvstanie sa Leonardo DiCaprio ako lovec Hugh Glass vymaní smrti a putuje za pomstou prekonávajúc všetky limity.
debata (11)

Glass a jeho syn patria k loveckej skupine, na ktorú zaútočí tamojší indiánsky kmeň. Okrem toho, že prídu o väčšinu kožušín, kvôli ktorým niekoľko mesiacov riskovali život v amerických lesoch, stávajú sa štvancami na úteku. Keď Glassa napadne medveď, zvyšok skupiny je nútený nechať ho polomŕtveho v lese. Trojica mužov, vrátane jeho syna, s ním má zostať do konca a riadne ho pochovať. John Fitzgerald (Tom Hardy) prijme úlohu zo zištných dôvodov. V snahe dostať sa čo najskôr do bezpečia sa uchýli k zúfalému činu, netuší však, že jeho obeť sa bude môcť pomstiť…

Krížová cesta

Podobne ako v drámach Amores Perros, Biutiful či 21 gramov, aj tu Iñárritu rozmliaždil svojmu hrdinovi srdce. Glassova vyhasínajúca duša sa zapáli v momente, keď sa svet dopustí krivdy na jeho synovi. Jeho cestu za pomstou lemujú surové činy, krvavé mäso a neukojiteľná nenávisť.

Filmár vytrhol človeka z pohodlia civilizovaného sveta, vhodil ho do hraničnej situácie a prinútil ho bojovať o prežitie. Neustále pritom akcentuje ohrozenie a nevyhnutnosť bočiť od morálnych zásad, načrtávajúc svoju teóriu o zločine a treste. Hrdinstvo Hugha Glassa nespočíva vo veľkých gestách, ale v ochote rešpektovať hranice sveta. Bezohľadne dravý pud sebazáchovy je však nezlučiteľný s humanizmom.

Komplikovanou úvodnou scénou napadnutia družiny Indiánmi nadviazal Iñárritu na režijné majstrovstvo, aké predviedol v snímke Birdman. Nepretržitá jazda plná naturálneho násilia sugestívne vťahuje do deja a počas filmu sa toto zovretie ešte zintenzívni. Leonardo DiCaprio je ako mĺkvy „muž činu“ s priamočiarou motiváciou autentický. Fyzicky náročné scény a nepohodlie pri natáčaní mu paradoxne prospievajú.

Rodina ako najvyšší princíp

Predpokladáme, že postavy budú trpieť, že si kľaknú na holé kosti, rozpadnú sa v bolesti a ľadovej mizérii, až napokon vykrvácajú z otvorených rán. Režisér však zastaví kohútik, nechá nás vydýchnuť vždy v pravý čas. Drží si nás v hrsti.

Skutočná zima pralesov dosahujúca takmer mínus štyridsať stupňov, striktné využitie reálneho svetla (slnko zapadalo už o tretej popoludní), chronologická postupnosť natáčania, komplikované bojové scény a „rozjazdená“ kamera. Iñárritu je poctivý až na dreň, prekážky nepreskakuje, práve naopak, v snahe dosiahnuť čo najväčšiu autenticitu, vytvára si ich.

„Cesta vo filme pre mňa znamená hrdinovo rozpamätávanie sa,“ priblížil Iñárritu v rozhovore pre denník Guardian. Vysvetlil, že anglické slovo remembering (spomínanie) je odvodené od slova member (člen). „Stratiť člena rodiny znamená stratiť časť svojho tela. Glass získava svojich členov späť, rozpamätáva sa na nich, na seba. Lieči sa tým a postupne prechádza znovuzrodením.“

To prináša divákovi satisfakciu, a aj keď sa Glassove rany neustále otvárajú a prehlbujú, napokon vyrastie na premožiteľa. Nadväzuje na indiánsku mytológiu a silu prírody, veľkolepejšiu ako smrť. Názov Zmŕtvychvstanie metaforicky obkresľuje celý príbeh.

Revenant je aj napriek akčnej zápletke filozoficky hĺbavý a myšlienkovo čistý film. Prežívanie má mizernú cenu, no Iñárritu akcentuje vieru a upozorňuje na to, že kvôli láske sa stále oplatí nadýchnuť.

Hodnotenie Pravdy

5 hviezdičiek z 5

Revenant Zmŕtvychvstanie / USA 2015 / réžia: Alejandro González Iñárritu / scenár: Alejandro González Iñárritu, Mark L. Smith / hrajú: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson a ďalší / premiéra: 14. januára

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo DiCaprio #Zlatý glóbus #Tom Hardy #Alejandro González Iñárritu #Revenant Zmŕtvychvstanie #megafilm