Bowie plánoval ďalší album

Po albume Blackstar, ktorý vyšiel dva dni pred jeho smrťou, chcel David Bowie nahrať ešte ďalšiu platňu. Prezradil to jeho spolupracovník Tony Visconti v rozhovore pre magazín Rolling Stone.

16.01.2016 07:22
David Bowie nahral ďalší majstrovský kúsok. Foto: ,
David Bowie zomrel vo veku 69 rokov.
debata

„Na človeka, ktorý má rakovinu, mal stále neuveriteľnú energiu. Nikdy neukázal žiaden strach,“ povedal magazínu Visconti. Hoci Bowie už od novembra vedel, že rakovinu sa vyliečiť nepodarí, dúfal, že mu zostáva viac času. Asi týždeň pred smrťou sa videohovorom spojil s Viscontim s tým, že chce nahrať ešte jeden album. Dokonca naň pripravil päticu demonahrávok. „Bol som nadšený a myslel som si, že sa domnieva, že mu zostáva prinajmenšom ešte niekoľko mesiacov,“ povedal Visconti, podľa ktorého zrejme Bowieho smrť iba týždeň po tomto telefonáte musela prísť veľmi náhle.

O jeho chorobe sa producent, s ktorým Bowie spolupracoval od roku 1969, dozvedel zhruba pred rokom, keď spevák prišiel do štúdia na nahrávanie albumu Blackstar. „Prišiel priamo z chemoterapie, nemal mihalnice ani vlasy a neexistoval spôsob, ako by to pred kapelou zatajil,“ povedal Visconti. Asi pred pol rokom sa Bowieho prognózy na vyliečenie zlepšili, v novembri, keď už bol album nahratý, však vedel, že rakovina sa mu rozliezla po celom tele a boj nad ňou nevyhrá.

Iný Bowieho spolupracovník zase tvrdí, že Bowie už roky vedel, v akom veku zomrie. Klávesista Mike Garson, ktorý s Bowiem spolupracoval na takmer dvadsiatke albumov a stál po jeho boku od začiatku 70. rokov, povedal britskému denníku Guardian, že mu to ešte koncom 70. rokov prezradil istý senzibil. „Keď sme boli na turné v roku 1996 alebo 1997, David povedal: ,Niekedy koncom 70. rokov som stretol senzibila, ktorý mi povedal, že zomriem zhruba vo veku 69 alebo 70 rokov.' A povedal to s absolútnou istotou. Neznelo to ako kecanie nejakého šialenca. Bolo to niečo, o čom vonkoncom nepochyboval. Nikdy som o tom nikomu nepovedal, ale ani som na to nezabudol. Bola to moja prvá myšlienka, keď som sa dozvedel tú správu,“ povedal Garson Guardianu.

Bowieho nedeľná smrť zvýšila záujem o jeho hudbu. Jeho oficiálny YouTube kanál zaznamenal po jeho smrti v priebehu 24 hodín 51 miliónov pozretí, čo je rekord. Doteraz najviac pozretí, 36 miliónov, mala vlani v októbri speváčka Adele po zverejnení videa k piesni Hello. Album Blackstar sa navyše s najväčšou pravdepodobnosťou stane Bowieho prvou platňou, s ktorou dobyje americkú hitparádu. Najvyššie v nej sa umiestnil na druhom mieste s nahrávkou The Next Day (2013).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #album #David Bowie #Blackstar #Tony Visconti