Alan Alda, ikona seriálu M.A.S.H.

Hviezda kultového seriálu M.A.S.H. Alan Alda oslávil 28. januára osemdesiatku.

06.02.2016 05:00
Alan Alda, Mike Farrell Foto:
Alan Alda, Mike Farrell a už zosnulý Harry Morgan v seriáli M*A*S*H.
debata

Sympatie miliónov televíznych divákov po celom svete si získal ako ikonický kapitán Hawkeye Pierce, no popri televízii a filme žne úspechy aj v broadwayských divadlách.

Kariéra rodeného Newyorčana Alana Aldu trvá už vyše šesť desaťročí a za svoje herecké majstrovstvo bol neuveriteľných tridsaťtrikrát nominovaný na Cenu Emmy, najprestížnejšie americké ocenenie za televíznu tvorbu. Za rolu kapitána Piercea získal šesť týchto titulov.

Keď Alda prijal ponuku účinkovať v seriáli M.A.S.H. a prevzal štafetu po hercovi Donaldovi Sutherlandovi, ktorý stvárnil Hawkeya v celovečernej snímke Roberta Altmana ešte v roku 1970, postavu si musel prispôsobiť na mieru. Priznal, že sa nevedel celkom stotožniť s Hawkeyovou podobou z knižnej predlohy Richarda Hookera. V Aldovom predvedení nadobudol vojenský lekár optimistickejší ráz. „Nemal som poňatie, ako hrať chytráckeho ženáča, ktorý veľa pije. Tá postava mi bola veľmi vzdialená a dlho som hľadal spôsob, ako ju uchytiť.“

Alan Alda oslávil osemdesiatku. Foto: SITA/AP, Richard Drew
Alan Alda Alan Alda oslávil osemdesiatku.

Alda napokon s Hawkeyom zrástol na jedenásť rokov a objavil sa v každej z dvestopäťde­siatich šiestich epizód. Pre divákov sa stal neodolateľným symbolom a klasický seriál odohrávajúci sa počas kórejskej vojny dodnes nezmizol z televíznych obrazoviek.

Alan Alda, vlastným menom Alphonso D'Abruzzo, sa k dramatickému umeniu dostal už ako malý chlapec. Jeho otec pôsobil v burlesknom divadle a rodina kvôli jeho profesii mnoho cestovala. Alda s obľubou spomína na toto obdobie, mal vo zvyku pozorovať javisko a hercov spoza kulís. „Bola to najlepšia cesta, ako spoznať divadlo,“ cituje herca magazín Forbes.

Aldu si obľúbil aj filmový intelektuál Woody Allen. Obsadil ho napríklad do krimi mystérie Tajomná vražda na Manhattane aj do tragikomédie Zločiny a poklesky. Alda ako obvykle stvárnil vedľajšiu rolu a ako vždy, aj tu vyrovnane sekunduje hlavným protagonistom. „Woody Allen je skvelý režisér. Miloval som byť súčasťou jeho filmov, jeho Zločiny a poklesky považujem za jeden z najlepších filmov, aké kedy vznikli,“ prezradil Alda v rozhovore pre denník Saturday evening post.

„Som v krásnej pozícii, dovoľuje mi brať ponuky, ktoré ma zaujímajú. Ak sa mi nejaká úloha zapáči, môžem po nej pokojne siahnuť,“ vyznal sa umelec, ktorý ani náhodou neplánuje s hereckou kariérou skončiť.

3 x Alan Alda

  • V seriáli M.A.S.H. nebol len hlavnou hereckou hviezdou. V roku 1983 režíroval celovečerný "rozlúčkový” film M.A.S.H: Dovidenia, zbohom a amen
  • Za vedľajšiu úlohu vo filme Letec v réžii Martina Scorsesseho si vyslúžil nomináciu na Oscara aj cenu Britskej filmovej a televíznej akadémie.
  • Do slovenských kín sa naposledy dostal s filmom Stevena Spielberga Most špiónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #M.A.S.H. #Alan Alda