Na kiná útočí čierny brat Christiana Greya

Takmer rok po slovenskej premiére "erotickej rozprávky" Päťdesiat odtieňov sivej privítali kiná jej paródiu Päťdesiat odtieňov čiernej.

05.02.2016 12:00
160388883 a909cf Foto:
Film Päťdesiat odtieňov sivej dominuje nomináciám na Zlatú malinu. S jeho čiernou paródiou Päťdesiat odtieňov čiernej to môžete od včera ,,risknúť" v slovenských kinách. Na snímke herečka Kali Hawk.
debata

Adaptáciu rovnomenného bestselleru spisovateľky E.¤L.¤Jamesovej zavalila cunami posmeškov, škodoradostných komentárov a nekompromisných recenzií. Nečudo, že ani americkí filmári si nedali ujsť príležitosť a rypli si do snímky o neskúsenej naivke a sexuálnom guru so sadistickými sklonmi.

Na čele okázalej „bandy“ je Marlon Wayans, spoluautor scenára a predstaviteľ hlavného hrdinu Cristiana Blacka. V sérii filmov Scary Movie či Pár normálnych aktivít zabalil skúsený posmeškár do príznačne čierneho humoru kultové horory. Tentoraz stúpil na chvost erotickej dráme, no Wayansovi a jeho komplicom sa podľa zahraničných kritík škodoradosť viac-menej vymkla z rúk.

Chytať ryby v sude

Scenár sa vraj „napísal sám“, už pri sledovaní filmu Päťdesiat odtieňov sivej Wayansovi vtipné asociácie naskakovali samy. Trápne momenty vrátane nemotorných sexuálnych scén, ktoré už v pôvodnej snímke vyznievali skôr komicky ako vážne, dostal chuť doviesť do „obludných“ rozmerov.

Tvorcovia paródie, ktorá kraľuje nomináciám na Zlaté maliny, si nevzali na mušku iba Päťdesiat odtieňov sivej, svoj útok obohatili o sériu „významných popkultúrnych fenoménov“. Objaví sa tu narážka na gigantický „nóbl“ zadok Kim Kardashianovej, počastujú Tarantinovho čierneho otroka Djanga a „prehistóriu“ Blacka previazali so „sexi“ striptérmi z filmu Magic Mike XXL.

Výsledkom je „nechutne“ opovážlivý film a, pochopiteľne, nevyhovie každému. Kritiky na snímku, ktorá sa rozhodne nenesie v duchu „dobrých mravov“, majú spoločného menovateľa – nešetria sarkazmom.

Paródia neparoduje?

Recenzent magazínu Variety definoval film ako „špinavé rýpanie sa“ v pôvodnom nepodarku. „Wayansova okázalosť nie je vždy opodstatnená a jeho vulgárne obludný štýl bobtná, ale do nevýrazného, bezprizorného pohľadu,“ píše o filme kritik Scott Tobias. Film sa podľa neho pustil po vyšliapanej ceste. Wayans výberom motívov z ľúbostnej romance neprekvapil, siahol po populárnych scénach, ktoré už zosmiešňovalo mnoho amatérskych videí či gif obrázkov a vďaka internetu dávno „zľudoveli“. Recenzent vyčíta filmu paradoxne to, čo robí z paródie paródiu… Podľa neho je zásadným problémom filmu, že nenadväzuje na pôvodného hrdinu, ale vytvára akúsi abstraktnú karikatúru. Christian Black nie je hyperbolou Christiana Greya, a tak divák prichádza o mnoho príležitostí zasmiať sa na asociáciách.

Keď dostane spolubývajúca Hannah Steelovej (Kali Hawková) chlamýdie, dievčina musí urobiť rozhovor do školských novín s multimilionárom Christianom Blackom sama. Ich doberanie sa a flirtovanie je plné vydarených ironických poznámok a situačných gagov a film ponúka divákovi príležitosť zachechtať sa. No podľa Tobiasa len zriedka poteší dobre namierenou satirou, v zásade je film zmätený.

A to si o ňom myslí aj recenzent losangelského The Hollywood Reporter. „Nikoho neprekvapí, že väčšina extrémne samopašných vtipov sa točí okolo sexu. Výdatnú časť rozpočtu očividne zhltli umelé protézy penisov,“ ponosuje sa autor článku znudený lacným humorom.

Fanúšikovia Wayansovho štýlu si však prídu na svoje. Oplzlých sexuálnych a rasistických narážok, surových gagov a čiernej hudby je vo filme Päťdesiat odtieňov čiernej dostatok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #paródia #Päťdesiat odtieňov čiernej