Zomrel dramaturg a scenárista Miloš Ruppeldt

Miloš Ruppeldt pracoval ako dramaturg v televíziách i v divadle, písal vlastné rozhlasové hry, prekladal diela z angličtiny, neskôr pôsobil ako kultúrny atašé v Londýne.

07.02.2016 12:08
debata (3)

Vo veku nedožitých 63 rokov zomrel v sobotu 6. februára dramaturg a scenárista Miloš Ruppeldt. Agentúru SITA o jeho úmrtí informovala manželka, dramaturgička RTVS Vlasta Ruppeldtová Závodská. Miloš Ruppeldt pracoval ako dramaturg v televíziách i v divadle, neskôr pôsobil ako kultúrny atašé v Londýne. Okrem toho napísal viacero pôvodných rozhlasových hier, venoval sa adaptáciám televíznych a rozhlasových hier a prekladom z angličtiny.

Miloš Ruppeldt sa narodil 14. februára 1953 v Bratislave slovensko-anglickým rodičom. Po skončení štúdia na Vysokej škole múzických umení sa stal dramaturgom vtedajšej Hlavnej redakcie literárno-dramatického vysielania Slovenskej televízie, dramaturgicky i scenáristicky sa podieľal na príprave známych „bratislavských“ pondelkov. Okrem pôvodnej slovenskej tvorby prinášal na obrazovku aj diela zahraničnej, najmä anglickej a americkej dramatiky. Medzi jeho najbližších spolupracovníkov patrili režisér Miloš Pierot, Peter Mikulík a Ján Zeman. Okrem písania vlastných rozhlasových hier sa venoval aj prekladom z angličtiny. Preložil napríklad Zvieraciu farmu Georga Orwela, Žobrácku operu Johna Gaya či Najdúcha od Thomasa Middletona a Williana Rowleyho.

V roku 1990 sa Ruppeldt stal kultúrnym atašé na československom a od roku 1993 na slovenskom zastupiteľstvo v Londýne. Po vyše piatich rokoch sa opäť vrátil na Slovensko a začal sa znova venovať dramaturgii, tentoraz v TV Markíza a v divadle Nová scéna. Spolu s Tiborom Vichtom napísali scenár k rozprávke Kráľ Drozdia brada režiséra Miloslava Luthera. Miloš Ruppeldt zomrel len niekoľko dní pred vyjdením svojej autobiograficky ladenej knihy, v ktorej sa vracia aj k osudom svojej rodiny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Miloš Ruppeldt