Hercovu misiu na Art Film Feste dostane Karel Roden

Ocenenie Zlatá kamera si na obľúbenom podujatí, ktoré sa tento rok sťahuje do Košíc, prevezme anglický režisér Stephen Daldry.

31.03.2016 15:23
Herec Karel Roden pri nakrúcaní seriálu... Foto:
Herec Karel Roden.
debata

Ocenenie Hercova misia na 24. ročníku Art Film Festu, ktorý sa bude konať od 17. do 25. júna v Košiciach, dostane český herec Karel Roden. Okrem toho na podujatí ocenia anglického režiséra a scenáristu Stephena Daldryho, ktorý sa stane laureátom Zlatej kamery.

„Myslím si, že sa nám podaril husársky kúsok, pretože pán Roden nemá rad ceny, nikam nechodí a tentoraz príde a prevezme si cenu so všetkým, čo k tomu patrí,“ uviedol na besede generálny manažér podujatia Rudolf Biermann, ktorý zároveň prezradil, že ho veľmi teší, že ocenenie Zlatá kamera si odnesie režisér snímok ako Billy Elliot (2000), Hodiny (2002) alebo Predčítač (2008). „Nerobí veľa filmov, ale každý jeho film je klenot,“ vyjadril sa Biermann, ktorý tiež upozornil, že ocenenia Hercova misia a Zlatá kamera tento rok poputujú do rúk aj ďalších osobností. Ich mená organizátori zverejnia neskôr.

Zásadnou novinkou Art Film Festu je jeho presťahovanie do Košíc. „Je to takzvané obrátené garde, lebo všetci Východniari idú do Bratislavy, ale Art Film bude na východe. Dúfam, že bude úspešný aspoň tak, ako bol úspešný v Trenčianskych Tepliciach,“ vyjadril sa k zmene prezident Art Film Festu (AFF) Milan Lasica. Podľa producenta AFF Jána Kováčika organizátori tri roky komunikovali o možnom novom mieste konania podujatia. Napokon voľba padla na metropolu východného Slovenska. „Košice ponúkajú to, čo si myslím, že iné mesto na Slovensku neponúka,“ povedal. Nadšenie z presťahovania festivalu do Košíc prejavil aj primátor mesta Richard Raši, podľa ktorého môžu Košice ponúknuť do novej éry podujatia niečo výnimočné a unikátne.

Festival aj napriek zmene miesta konania ponúkne rovnako bohatý program vrátane známych sekcií a Medzinárodnej súťaže hraných filmov a Medzinárodnej súťaže krátkych filmov. „Všetko to, čo na programe doterajších ročníkov Art Film Festu bolo dobré a zaujímavé, ostáva zachované. Vyše deväťdesiat percent programu všetkých sekcií budú novinky,“ uviedol na besede umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel, ktorý tiež vymenoval novinky v programe. Budú nimi premietanie pre deti a dve nové sekcie. Pôjde o prehliadku Be2Can Starter, ktorá predstaví najlepšie filmy z filmových festivalov v Benátkach, Cannes a Berlinale. V rámci sekcie uvedú napríklad snímku Z ďaleka (Desde allá, 2015) venezuelského režiséra Lorenza Vigasa, ktorá na MFF v Benátkach získala Zlatého leva pre najlepší film, či film Psie srdce (Heart of Dog, 2015) v réžii Laurie Anderson. Obaja tvorcovia sa pritom na Art Film Feste zúčastnia.

Ďalšou novinkou v programe bude sekcia Variety Art Film Choice „Je to sekcia, ktorú pripravujeme v spolupráci s redaktormi a kritikmi jedného z najprestížnejších svetových filmových periodík. Sami vytvoria sedemčlennú zostavu filmov o umení. Svojím spôsobom je to aj taký návrat, ako Art Film začínal, keď sa výlučne premietali len krátke filmy o umení. Túto myšlienku sme posunuli a myslím si, že práve v dnešnej dobe táto sekcia v gescii tohto periodika bude mať opodstatnenie,“ priblížil Nágel.

Ako tiež organizátori prezradili, Medzinárodná súťaž hraných filmov uvedie kolumbijskú drámu Medzi morom a zemou (La ciénaga entre el mar y la tierra, 2016), ktorá na 38. ročníku Filmového festivalu Sundance získala Cenu divákov v medzinárodnej kategórii hraných filmov a predstavitelia hlavných hrdinov Vicky Hernandéz a Manolo Cruz si odniesli Špeciálnu cenu poroty v medzinárodnej kategórii hraných filmov za herecký výkon. Režisér snímky Carlos del Castillo a spomínaná Hernandéz pritom potvrdili účasť na podujatí. V hlavnej súťaži sa predstaví aj nemecký film 24 týždňov (24 Wochen, 2016).

Program podujatia doplnia sekcie Okolo sveta, Európske zákutia, Prísľuby z Východu, Slovenská sezóna, Láska a anarchia, Nočná prehliadka. Po minuloročnom úspechu bude pokračovať aj prehliadka najnovšieho prúdu amerických ultranezávislých filmov Focus: American Indies. Nebude chýbať ani sprievodný program.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #art film fest #Karel Roden #Zlatá kamera #Hercova misia