Ženy, o ktorých sa v škole neučí, predstavuje cyklus Prvá

Mária Terézia a Timrava. Školáci dokázali vymenovať len dve ženy, ale mnohých mužov, keď odpovedali na otázku, o akých významných ľuďoch sa v škole učia. Oči nielen im otvára dokumentárny cyklus Prvá. Portréty priekopníčok, ktoré sa presadili vo vede, v umení a iných oblastiach života, prinášajú množstvo archívnych materiálov, výpovedí rodinných príslušníkov "prvých", ich priateľov aj historikov. Príťažlivá je aj ich vizuálna stránka.

23.04.2016 16:00
febio PRVA Pajdusakova promo FOTO1-TOTO Foto:
Prvá: Ľudmila Pajdušáková
debata

Túžila sa stať astronómkou a pozorovať hviezdy. Kým Ľudmila Pajdušáková objavila prvú z piatich komét, musela prekonať kľukatú cestu životom. Mala šestnásť, keď po smrti rodičov prevzala na svoje plecia starostlivosť o troch mladších súrodencov. V observatóriu na Skalnatom plese sa ocitla po úspešnom konkurze, to už jej objaviteľskému nadšeniu nestálo nič v ceste. Vo svete preslávenej slovenskej astronómke, nadšenej popularizátorke „vedy o hviezdach“ a šéfke Astronomického ústavu SAV (riadila ho do smrti v roku 1979) je venovaný jeden z desiatich štyridsaťminútových portrétov.

Ďalšou „prvou“ je prekladateľka Zora Jesenská – jej prednosťou aj prekliatím bol celoživotný zápas o ideály jazyka a morálky spoločnosti. Hotové sú filmy o pilotke Ľudmile Šapošnikovovej, etnologičke Soni Kovačevičovej, dokončujú sa časti o botaničke Izabele Textorisovej a speváčke Magdaléne Schwingerovej. Najskôr absolvujú cestu po domácich a zahraničných festivaloch, na jeseň kompletnú desiatku Prvých odvysiela RTVS. Tá už na sklonku minulého roka uviedla štyri časti – o divadelnej režisérke Magde Husákovej-Lokvencovej, feministke Hane Gregorovej, fotografke Irene Blühovej a špiónke Trixi Čelkovej.

Slovenské priekopníčky sa vďaka vzdelávacej kampani Prvá dostávajú z kinosál a obrazoviek aj medzi školákov. Prostredníctvom sociálnych sietí aj premietaním na vybraných školách, ktoré sú spojené s diskusiami o významných ženách či témach rodovej rovnosti. „Tieto ženy by nemali zmiznúť zo spoločenskej pamäti. Stále však o nich vieme príliš málo, mnoho ľudí ich nepozná, v škole sa o nich deti nič neučia,“ vysvetlila ciele vzdelávacej kampane jej iniciátorka a producentka cyklu Barbara Janišová Feglová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hana Gregorová #Trixi Čelková #Irena Blühová #dokumentárny cyklus Prvá #Ľudmila Šapošnikovová #Soňa Kovačevičová #Izabela Textorisová #Magdaléna Schwingerová #Magda Husáková-Lokvencová