Filmové premiéry: Deň matiek s Anistonovou aj pokračovanie Básnikov

Od štvrtka 28. apríla si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť film s hviezdnym obsadením Deň matiek aj drsnú snímku Boj.

29.04.2016 08:38
Jennifer Aniston a Kate Hudson Foto:
Jennifer Aniston a Kate Hudson vo fime Deň matiek.
debata

Deň matiek

Deň matiek sa nezadržateľne blíži a matky (a otcovia) ho budú prežívať každý svojím spôsobom. Na každého však čaká množstvo prekvapení…. Sandy (Jennifer Aniston) sa spamätáva z rozvodu s manželom, ktorého ulovila podstatne mladšia. Snaží sa zachovať si nadhľad a nestratiť samú seba. Miranda (Julia Roberts) je známa televízna celebrita, ktorá svojej kariére obetovala rodinu. Stále viac si uvedomuje, že v živote síce dosiahla všetko, ale vlastne sa o to nemá s kým podeliť. Jesse (Kate Hudson) žije v harmonickom vzťahu, ale vďaka predsudkom svojich konzervatívnych rodičov s nimi vôbec nestýka a ich existenciu zatajila aj manželovi. Neohlásená rodinná návšteva jej tak môže spôsobiť isté komplikácie.

Ako básnici čakajú na zázrak

Štěpán, Kendy a Karas zostali aj po dvanástich rokoch sami sebou. Sú to nerozluční kamaráti s nevyčerpateľným zmyslom pre humor i schopnosťou sebairónie, aj keď už s ľahkým nádychom skepsy. V niečom sú však iní. Dospievajú, ale svojím typicky básnickým štýlom. Je im päťdesiat a cítia, že by mali dať svojim životom nejaký poriadok a splniť si svoje túžby a priania. A ako je známe, zázrakom je potrebné pomáhať! Kendy už má plné zuby reklám a ako buldog ide za svojím snom o natočení celovečerného filmu. Karas sa rozhodol hýčkať svoje vysnívané auto Blue dream už iba virtuálne. Viac ho zaujíma pohľadná učiteľka Drábková. Štěpán robí zástupcu primára v nemocnici, kde urputne bojujú s neústupnou riaditeľkou. Tou nie je nikto iný ako Vendulka Utešiteľka! Štefanovou najväčšou starosťou je však jeho trinásťročný syn Junior, ktorého po smrti Aničky-zrzečky vychováva sám. Teda samozrejme za výdatnej pomoci uja Karasa a Kendyho. Na lásku a písanie básničiek už Štěpán rozhodne nemá čas ani vek. Alebo áno?

Boj

Ten skutočný boj čaká vojaka často až po návrate z bojového poľa domov. Majster tichého napätia Dánsky dôstojník a veliteľ roty Claus Michael Pedersen pôsobí vo vojenskej misii v afganskej provincii Helmand. Doma v Dánsku sa jeho žena Maria snaží zvládať každodenný život bez muža a postarať sa o ich tri malé deti. Počas rutinnej bojovej akcie sa Clausova jednotka dostane do ťažkej krížovej paľby, a aby Claus zachránil svojich mužov, urobí rozhodnutie, ktoré ma závažne dôsledky preňho aj pre jeho rodinu.

Kolónia

Lena (Emma Watson) je letuškou, a aj keď je nemeckou občiankou, jej druhým domovom je Chile. V tejto krajine totiž žije aj jej partner Daniel (Daniel Brühl). Je rok 1973, v čele krajiny stojí ľavicový prezident Salvador Allende a jeho vláda rozdeľuje spoločnosť na jeho podporovateľov a odporcov. Daniel stojí na jeho strane a aktívne sa zúčastňuje politických stretnutí a demonštrácií. Zrazu však dôjde k násilnému prevratu, ktorý vedie generál Pinochet, zavádzajúci v krajine vojenskú diktatúru. Behom zatýkania ľavicových aktivistov dôjde i na Daniela a Lenu, ktorí sa ocitnú na futbalovom štadióne, slúžiacom ako internačný tábor nežiaducich osôb. Lena je po čase prepustená a Daniel sa stratí nevedno kde. Lenu pátranie po jeho osude zavedie až k bránam záhadnej náboženskej kolónie Dignidad. Tú založil a vedie bývalý nacistický lekár a súčasný evanjelický kazateľ Paul Schäfer (Michael Nyqvist).

Vtáci a ľudia

Dvaja ľudia sa v parížskom letiskovom komplexe neďaleko Roissy pokúšajú dať zmysel svojej existencii. Prvým z nich je americký inžinier, ktorý sa ocitol pod obrovským profesným a emocionálnym tlakom a náhle sa rozhodne radikálne zmeniť smer doterajšieho života. Tým druhým je mladá hotelová chyžná, ktorá zažije dotyk nadprirodzených síl… Svojrázna filmová esejistka a filozofka Pascal Ferran potvrdzuje svojou „realistickou rozprávkou“ pozíciu jednej z popredných autorských režisérok súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #BOJ #kolónia #Deň matiek