Rezenzia: Smiešna hra na neuváženú odvahu

V roku 1973 došlo v Čile k politickému prevratu, k moci sa dostal vojenský diktátor Augusto Pinochet, ktorý okamžite začal s ",vyhladzovaním" prívržencov bývalého prezidenta Salvadora Allendeho.

30.04.2016 12:00
159373189 6f0206 Foto:
V trileri Kolónia sa Lena (Emma Watson) a Daniel (Daniel Brühl) ocitnú v zajatí nebezpečnej náboženskej sekty.
debata

Na dramatickom, politicko-spoločenskom podhubí postavil nemecký filmár Florian Gallenberge retrotriler Kolónia.

Angažovaný aktivista, Nemec Daniel (Daniel Brühl) je odvedený do kolónie Dignidad – tajomnej cirkevnej sekty. V skutočnosti ide o Pinochetovu maskovanú „mučiareň“, kde vypočúvajú a mrzačia odporcov režimu. Daniel je jedným z nich. Mladá letuška Lena (Emma Watsonová), odhodlaná za každú cenu nájsť svojho milenca, sa k sekte dobrovoľne pridáva.

Režisér a spoluscenárista filmu Florian Gallenberge rozdelil pár a vystavil ho nebezpečnému prostrediu kolónie, kde prežije len ten, kto drží krok s pravidlami temného kazateľa Paula Schäfera. Napínavú hru s tajomstvom však brzdí viacero háčikov a síce scenáristických…

Kolónia je učebnicovo poskladaná žánrovka bez akejkoľvek snahy o hlbší presah. Sekta predstavuje zmenšený a zjednodušený model politickej diktatúry. Režisér jej nechutné praktiky postupne dávkuje, hrdinom sa striedavo darí a nedarí tak, aby vyrátaný dej rafinovane gradoval.

Stroho a presne načrtnutí hrdinovia kľučkujú v bludisku, snažia sa prežiť v nehostinnom prostredí a zároveň sa dostávajú do konfliktu s vodcom. Jeho pozornosť neustále nechtiac pútajú. Film je „vo výhode“ aj vďaka hereckému obsadeniu. Emme Watsonovej divák odpustí aj nevierohodné motivácie. Pomerne uspokojivý je aj jej herecký partner Daniel Brühl.

Veľké gestá sa Danielovi vypomstia a stiahne so sebou i Lenu. Obaja našťastie okamžite pochopia, že ak chcú v zajatí prežiť, musia sa prispôsobiť podmienkam. Napätie stojí na ich schopnosti zatajiť skutočné úmysly pred kazateľom a jeho prívržencami. Gallenberge zrecykloval modelový príbeh zo „zajateckého tábora“, ktorý už varírovalo množstvo filmov zaoberajúcich sa témou holokaustu.

Odvolávanie sa na „reálne udalosti“ je skôr zavádzajúce, divák nevie, či sa má sústrediť na štylizáciu a dejové atrakcie, alebo má príbeh spochybňovať a žiadať si autenticitu. Daniel a Lena nezaváhajú, presne vedia, čo majú robiť a až príliš dokonale im to vychádza. Z úzkych ich navyše často na poslednú chvíľu dostane rafinovaná náhoda.

Autori si nelámali hlavu ani s detailmi, napríklad stoh sena je tu ľahký ako pierko a hra s rekvizitami je zúfalo prvoplánová (niekoľkokrát zamiešajú karty fotografie). V rámci žánru budiš… v zásadných momentoch si film udržal kormidlo. Niektoré zvraty sú však také komické, že ani zhovievavý fanúšik hollywoodskych „produktov“ neudrží smiech. Prehrešky však kompenzuje skvele vybudované napätie a prekvapivé riešenia. Všetko dostaneme na zlatej tácke, Gallenberge nenamáha divákov intelekt, nabáda pohodlne sa usadiť a naladiť na žánrovú vlnu.

Príbeh odsýpa hladko, aj napriek uzavretému prostrediu tábora sa nezacyklí, nepôsobí klaustrofobicky, odľahčuje ho aj úvod a záver filmu. Filmári odkazujú na realitu titulkovým „epilógom“. Výpočet obetí a zverstiev Paula Schäfera, ktorý viedol kolóniu Dignidad, navodí mnohým divákom záverečné zimomriavky.

HODNOTENIE Pravdy

  • 3 hviezdičky z 5
  • Kolónia/ Nemecko, Francúzsko, Luxembursko 2015/ réžia: Florian Gallenberge/ scenár: Torsten Wenzel, Florian Gallenberge/ hrajú: Emma Watson, Daniel Brühl, Michael Nyqvist a ďalší/ premiéra: 28. apríla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emma Watson #kolónia #rezencia