Jon Sneh je živý a späť v Hre o tróny. Platí jeho prísaha?

,Hra o tróny je dráma á la reálny život. Ľudia umierajú a nekonajú podľa očakávaní, presne tak ako v realite. Myslím, že práve toto je jedna z najsilnejších stránok Hry o tróny," povedal po skončení piatej série fantasy ságy herec Kit Harington alias Jon Sneh. No ani potom sa diváci neprestali nádejať, že mŕtvu postavu Jona Sneha scenáristi predsa len nejakým zázrakom vzkriesia.

03.05.2016 17:30
Hra o tróny vyšla v ústrety fanúšikom po celom... Foto:
Hra o tróny vyšla v ústrety fanúšikom po celom svete. Jon Sneh je späť.
debata (8)

„Rukolapný náznak“ prišiel hneď v druhej časti šiestej série s názvom Domov. Na jej konci totiž čakalo na divákov vytúžené „prekvapenie“. Bastard kráľa Zimohradu, veliteľ Nočnej hliadky Jon Sneh sa zhlboka nadýchol. Môžeme si odfúknuť – zdá sa, že náš miláčik je späť.

Presne podľa očakávaní

Také ľahké to však nebude, stále sa bavíme o v súčasnosti najrafinovanejšom a svetovo najobľúbenejšom seriáli. Motívy a prehistórie postáv sú rozohrané tak šikovne, že prekvapenia a náhody hltáme aj s ich jedovatou náplňou. Tvorcovia tu môžu šmahom ruky zotrieť všetko, čo bolo a na ruinách vystavať nové svety.

Niektoré skaly však musia zostať na svojom mieste, a to sa im vypomstilo, keď vyvalili kameň Jona Sneha. Fanúšikovia sa s tým odmietli zmieriť a televízna verzia fantasy fenoménu sa im momentálne pokúsila vykompenzovať sklamanie. Viacerých pravdepodobne neuspokojí, ako a kedy k zmŕtvychvstaniu Jona Sneha došlo. Predsa len ešte chvíľu mohli autori záhadne „laškovať“ a zohrievať naše očakávania. Navyše po nespočetných diskusiách a mediálnych sprchách na tému Jon Sneh zomrel, vráti sa? sa úplne vytratilo čaro prekvapenia. Všetko sa navyše zomlelo zhurta a pomerne očakávane.

Filmári musia byť opatrní, aby Hra o tróny nestratila čaro, za ktorým do veľkej miery stojí spisovateľ George R. R. Martin, autor knižnej série Pieseň ľadu a ohňa, podľa ktorej seriál v produkcii HBO vznikol. Od tejto série scenáristi totiž nemajú čo adaptovať a jednotlivé diely píšu sami. Aj keď v zásade by mal seriál a knihy vyústiť rovnako, autori televíznej Hry o tróny dobre vedia, že sýty fanúšik je spokojný fanúšik, a tak mu hrdinu vrátili.

Medzičasom u Georgea R. R. Martina

Autor momentálne usilovne pracuje na šiestej knihe s názvom Víchre zimy, a hoci sľuboval, že sa k jeho verzii dostaneme skôr, ako bude mať premiéru šiesta séria Hry o tróny, dátum vydania knihy stále nie je známy. Martin má na problematiku s názvom Jon Sneh celkom iný názor ako filmári. Návrat obľúbenej postavy na scénu bude pravdepodobne jedným z viacerých motívov, ktoré sa v seriáli a knihe vyvinú rôzne. Čo môže byť celkom slušný obchodný ťah – ak chceme vedieť, čo sa v siedmich kráľovstvách udeje pod jeho taktovkou, budeme si to musieť prečítať. Aj keď s ním filmári vývoj deja konzultujú, ruky majú do veľkej miery voľné.

Od smrti „literárneho“ Jona Sneha, ktorého nechal Martin umrieť v zatiaľ poslednom diele Tanec s drakmi, prešlo už päť rokov. Čitatelia si krátili čakanie na pokračovanie polemizovaním o možnostiach Snehovho návratu a dúfaním, že filmári by sa v tomto prípade mohli odkloniť od predlohy, čo sa nestalo. Pravdepodobne aj dlhé čakanie na vývoj udalostí v siedmich kráľovstvách prispelo k tomu, že sa zo smrti seriálového hrdinu stal medzinárodný „ošiaľ“. Hra na „záhadu“ s Jonom Snehom púta pozornosť aj tých, čo doteraz nemali tú česť podľahnúť Hre o tróny.

Také jednoznačné to nebude

Hra o tróny stojí principiálne na vzťahových intrigách, kde sú aj hlavné postavy pešiakmi s nezmazateľným tieňom smrti. Svet je vo vojne a v čase vlčích úmyslov tu nemá nik zaručený dlhodobý pobyt. Hra o tróny šokovala divákov už v prvej sérii, keď umrel ústredný hrdina, kráľ Zimohradu Eddard Stark. Tento krutý spôsob naratívneho „vyľudňovania“ rozvíjali tvorcovia ďalej, no kosa narazila na kameň, keď zodvihli ruku na čistú dušu Jona Sneha.

Čitatelia a diváci možno viac ako po samotnom hrdinovi túžia po spravodlivosti a aj keď proti intrigám, sexuálnym hrám a vynaliezavo krutému vraždeniu nenamietajú, v skutočnosti predsa len očakávajú rozprávkové víťazstvo dobra nad zlom. Hra o tróny však rozhodne nie je príbehom z tejto kategórie a s oživeným Snehom to pravdepodobne ešte poriadne zatrasie…

Čo ďalej Jon?

„Zriekam sa nároku na ženu, deti, pôdu, nenasadím si žiadnu korunu a nebudem vyznávať žiadnu vieru, zotrvám v nočnej hliadke až do svojej smrti,“ prisahal Jon Sneh, keď sa pridal k nočným strážcom v prvej sérii. Zdá sa však, že smrť má „úspešne“ za sebou, preto sa natíska otázka, či je jeho prísaha zmazaná. Zlomeným prísahám a zaklínadlám sa možno povenuje tretia časť seriálu s názvom Krivoprísažník.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #šiesta séria #Hra o tróny #HBO #George R. R. Martin #Zmŕtvychvstanie #Jon Sneh